Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos atstovė: informacija apie Ukrainos perėjimą į kairįjį Dniepro krantą sukėlė daug problemų

Rusijos apšaudymai nesiliauja kai kuriose fronto zonose rytinėje Donecko srityje, tačiau Ukrainos kariai toliau priešinasi tolesniam rusų judėjimui. Aršiausios kovos – dėl Bachmuto ir Marjinkos. Šalies užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnykas pareiškė, kad Ukraina turi gauti žymiai daugiau karinės paramos, nei iki šiol teikė sąjungininkai, kad „užbaigtų Rusijos agresiją šiais metais“.
Rusijos atakų padariniai Bachmute
Rusijos atakų padariniai Bachmute / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija teigia užėmusi dar tris Bachmuto rajonus.
  • Europos Sąjunga ketina uždrausti daugelio prekių gabenimą tranzitu per Rusiją.
  • Maskva skelbia išvaranti daugiau kaip 20 Vokietijos diplomatų.
  • Maskvos teismas nurodė suimti bulgarų žurnalistą Christo Grozevą.

Svarbiausias šeštadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukrainos atstovė: informacija apie Ukrainos perėjimą į kairįjį Dniepro krantą sukėlė daug problemų

23:07

Sekmadienį Rusija gerokai suintensyvino Chersono ir Berislavos sričių apšaudymą dėl informacijos apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atramos atsiradimą kairiajame Dniepro krante. Tai teletilto eteryje pareiškė Pietų Ukrainos gynybos pajėgų spaudos sekretorė Natalija Gumeniuk.

Pasak jos, informacija apie tariamą Ukrainos kariuomenės buvimą kairiajame Dniepro krante Chersono srityje sukėlė daug problemų.

Reaguodami į šiuos pranešimus, okupantai gerokai suintensyvino puolimą dešiniajame krante. Dėl to buvo sugriauta apie 30 gyvenamųjų namų ir mokykla, nukentėjo civiliai gyventojai.

„Įkvėptas tokios informacijos, priešas panaudojo labai galingą oro puolimą, atitraukė artileriją ir iš visų jėgų stengėsi įrodyti, kad vis dar laiko pozicijas. Tokios yra informacijos pildymo hibridiniame kare pasekmės. Todėl į informaciją reikia žiūrėti labai subalansuotai“, – sakė N.Gumeniuk.

Ji pabrėžė, kad Amerikos karo tyrimų instituto analitikai, pranešę visam pasauliui apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atramos tašką kairiajame Dniepro krante prie Chersono, rėmėsi Rusijos „karinių korespondentų“ pranešimais.

„Deja, mūsų žiniasklaidos visuomenė dar nepasirengusi tinkamai reaguoti į informacinio karo sąlygas. Tikiuosi, kad ši pamoka bus labai stipri ir pamokanti“, – sakė N.Gumeniuk.

Amerikos karo tyrimų instituto (ISW) pranešime teigiama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tariamai pradėjo kontrpuolimą ir užėmė pozicijas kairiajame Dniepro krante Chersono srityje.

ISW teigimu, tam patvirtinti pakanka georeferencinių vaizdo įrašų ir Rusijos „karo korespondentų“ pranešimų. Taip pat pažymima, kad rusų užpuolikai laikosi Oleskijoje ir Naujojoje Kachovkoje.

Po to N.Gumeniuk paskelbė pareiškimą, kuriame šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė, tačiau sukritikavo patį tokių pranešimų skleidimo faktą.

Vienas „Patriot“ dalinys jau veikia Ukrainoje, kiti – pakeliui

21:47

Vienas priešlėktuvinio raketinio komplekso „Patriot“ divizionas jau pradėjo kovinę tarnybą Ukrainoje, kiti yra pakeliui. Tai nurodė Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ignatas, teletilto eteryje.

„Vienas iš divizionų („Patriot“ – red. past.) jau prieš kelias dienas perėmė tarnybą, dirba...

Kiti jau keliauja į savo būsimas pozicijas. Tikėkimės, kad bus kokių nors rezultatų, ypač prieš rasistinius lėktuvus“, – sakė jis.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/„Patriot“ raketų sistemos gali numušti atskriejančias raketas
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/„Patriot“ raketų sistemos gali numušti atskriejančias raketas

Atsakydamas į klausimą, ar priešlėktuvinės gynybos sistema „Patriot“ gali numušti raketas S-300, kuriomis balandžio 22 d. buvo atakuotas Charkivas, J.Ignatas sakė, kad „Patriot“ gali numušti šias raketas, tačiau rusai jų turi daug.

„Čia ne dėl to, kad brangu (numušti S-300 raketas priešlėktuvinės gynybos sistema „Patriot“ – red.), o dėl to, kad jų yra daug. Prieš kelis mėnesius buvo 6–7 tūkstančiai S-300 raketų. Racionaliau jas naikinti ant žemės... Reikia suprasti, kiek „Patriot“ raketų turėsime mes ir kiek S-300 raketų turės jie. Jos bus paleistos kaip šahedai (kalbama apie Irano dronus „Shahed“, red.), išsekinant mūsų priešlėktuvinę gynybą“, – sakė karinių oro pajėgų atstovas.

Kodėl Vakarų tankams prireikia kelių mėnesių, kad pasiektų fronto linijas Ukrainoje?

21:09

Šeši tankai „Leopard 2“ išvyko iš Ispanijos ir mažiau nei per savaitę pasieks Ukrainą, šį savaitgalį pranešė Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos kitą mėnesį pradės Ukrainos pajėgų mokymus su savo tankais „Abrams“, siekdamos, kad iki vasaros pabaigos jie būtų panaudoti mūšio lauke prieš Rusiją, rašo CNN.

Tačiau net ir po to, kai bus gabenami ir rengiami mokymai, NATO sąjungininkų Ukrainai padovanotos kovos mašinos neturės tiesioginės įtakos jos karui su Rusija, perspėja ekspertai.

Šiuolaikiniai pagrindiniai kovos tankai yra sudėtingi ginklai. Iš išorės jie atrodo grėsmingi ir tvirti, tačiau jų veiksmingumą mūšio lauke daugiausia lemia sudėtingos elektroninės ir kompiuterinės sistemos. Šios sistemos suranda taikinius ir į juos nukreipia pagrindinį tanko ginklą.

Tankams prižiūrėti, remontuoti ir aprūpinti reikalingomis dalimis reikia detalaus mokymo – nuo transporto priemonių įgulų iki jas aptarnaujančių logistikos padalinių, esančių už šimtų, o gal net tūkstančių mylių nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.

„Sakyčiau, kad gebėjimas apmokyti ukrainiečių karius aptarnauti bet kokius jiems suteiktus tankus yra beveik svarbesnis nei jų naudojamų tankų tipas“, – sakė Nicholas Drummondas, gynybos pramonės analitikas, besispecializuojantis sausumos karo srityje ir buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės karininkas.

Pasak pareigūnų, be laiko, reikalingo kovotojams mokyti, tankus reikia ir prižiūrėti, o tai reiškia, kad reikia valdyti tiekimo grandinę.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Rusai iš minosvaidžių apšaudė Chersoną: žuvo 80-metis senolis

20:12

Rusija apšaudė Chersoną iš minosvaidžių, žuvo vienas žmogus. Tai pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovas Aleksandras Prokudinas.

„Po pietų rusai vėl apšaudė Chersoną iš minosvaidžių. Deja, dėl šio apšaudymo žuvo 80 metų senelis“, – sakė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė apie naujus rusų nuostolius

19:19

Per dieną Ukrainos aviacija sudavė daugiau kaip 10 smūgių teritorijoms, kuriose buvo sutelkti rusų užpuolikai ir jų karinė technika.

Be to, buvo sunaikinti trys priešo žvalgybiniai dronai – vienas „Orlan-10“ ir du „Merlin“ tipo dronai, sekmadienio vakarą, balandžio 23 d., savo pranešime nurodė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Gynybos pajėgų aviacija per parą sudavė 11 smūgių okupantų personalo ir karinės technikos koncentracijos rajonams...“, – pažymėjo Generalinis štabas.

Estijos generolas: Rusijoje šimtų kareivių žūtis fronte suvokiama kaip jėgos ir galios ženklas

19:16

Karas Ukrainoje nesibaigs tol, kol Rusija kaip valstybė nepasikeis arba nesuskils į mažas valstybes. Tai interviu vietos televizijai pareiškė Estijos gynybos pajėgų vyriausiasis vadas generolas Martinas Heremas, rašo UNIAN.

Jis pažymėjo, kad šiuolaikinėje Rusijoje šimtų kareivių žūtis fronte suvokiama ne kaip praradimas, o kaip jėgos ir galios ženklas. Anot M.Heremo, rusams šie nuostoliai nerūpi, tačiau visai kas kita, kai „valstybė“ sulaukia gėdingų ukrainiečių smūgių.

„Nematau šio konflikto pabaigos, kol Rusija visiškai nepasikeis. Tai nebeturėtų būti Rusija, tai nebeturėtų būti didelė ir galinga valstybė, kuri mano, kad turi teisę viską daryti. Rusija turėtų suskilti į mažas valstybes, kurios neturės tiek galios ir ambicijų“, – aiškino M.Heremas.

Pasak buvusio Ukrainos ambasadoriaus Vokietijoje, o dabar užsienio reikalų ministro pavaduotojo Andrijaus Melnyko, tam, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos laimėtų, Vakarų ginklų tiekimas šiais metais turi būti padidintas 10 kartų. Jis paragino Ukrainos partnerius peržengti visas „dirbtines raudonąsias linijas“ ir skirti 1 proc. savo BVP ginklų tiekimui Ukrainos kariuomenei.

Kartu Rusijos pusė neslepia, kad pergalės atveju ji tęs agresiją prieš kitas šalis. Pasak Valstybės Dūmos deputato Anatolijaus Vasermano, kita Rusijos užduotis po Ukrainos bus „pralaužti blokadą“ aplink Serbiją, kurią esą nustatė NATO blokas.

Kariškiai apie situaciją Bachmute: ten rusai naudoja visų rūšių ginklus, tarp jų – ir dujas

17:14

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis sakė, kad Karaliaus Danieliaus vardu pavadinta 24-oji motorizuotoji šaulių brigada toliau vykdo užduotis ir palaiko Bachmuto gynybą, rašo UNIAN.

Kokia ten dabar padėtis, papasakojo 24-osios Karaliaus brigados kovotojai. Tai dronų operatoriai, slapyvardžiais „Vega“ ir „Dešimtasis“, taip pat motorizuotosios pėstininkų kuopos vyriausiasis seržantas, šaukiniu „Cerberis“.

Anot seržanto, situacija Bachmute sudėtinga, bet valdoma. Priešas nuolat naudoja visų rūšių ginklus, įskaitant stambaus kalibro artileriją.

„Rusai viską naikina Bachmuto kryptimi“, – sakė seržantas, šaukiniu „Cerberis“.

Dronų operatoriai sako, kad Bachmute tikriausiai neliko nė vieno išlikusio namo, miestas faktiškai jau negyvenamas. 

Taip pat „Cerberis“ pakomentavo informaciją, kad rusų okupantai pradėjo naudoti pavojingas dujas ukrainiečių gynėjams iš Bachmuto išvaryti:

„Ne tik Bachmute jie naudoja cheminį ginklą. Aš asmeniškai šių dujų nepastebėjau. Bet vaikinai iš bepiločių lėktuvų tai matė.“

Dronų operatoriai pasakojo, kad atskridus sviediniui pasklinda balti dūmai. „Kartą į mus pataikė. Po to iš karto pradeda dusinti, akys ašaroja... Tokių sviedinių anksčiau nesame matę“, – sakė kariškis.

Rusijai apšaudžius Chersoną pranešama apie sužeistuosius

16:44

Sekmadienio, balandžio 23 d., popietę rusų okupantai masine ugnimi padengė Belozerskio bendruomenę Chersono srityje. Pasak Chersono srities karinės administracijos vadovo Aleksandro Prokudino, dėl apšaudymo yra sužeistų.

„Rusijos Federacijos kariuomenė masine ugnimi apšaudė Belozersko bendruomenės Kizomiso kaimą... Apie pietus Rusijos artilerija smogė kaimui. Priešas pataikė į vietos mokyklos pastatą, policijos automobilį ir į 25 gyvenamuosius namus. Dėl apšaudymo į galvą ir krūtinę sužeista 85 metų moteris. Kita nukentėjusioji – 57 metų vietos gyventoja, jai sužeista ranka. Jos paguldytos į Chersono ligoninę, gydytojai teikia nukentėjusioms būtinąją medicinos pagalbą“, – rašė jis.

Chersono karinė administracija taip pat informavo, kad sekmadienį Rusijos artilerija atakavo Novoaleksandrovskajos bendruomenės Gavrilovkos kaimo kapines. 

„Laimei, civiliai gyventojai nenukentėjo. Primename, kad nuo balandžio 4 d. Chersono srityje galioja draudimas lankytis kapinėse ir laidojimo vietose. Atitinkamą sprendimą priėmė srities gynybos taryba“, – sakoma pranešime.

Chersono srityje užlipęs ant minos žuvo vyras

15:13

Chersono srityje vyras kartu su draugu grįždamas iš žvejybos užlipo ant minos ir žuvo. Draugas per incidentą nenukentėjo.

Šia informacija oficialiu „Telegram“ kanalu pasidalijo Generalinės prokuratūros spaudos tarnyba.

Kaip teigiama pranešime: „Balandžio 2 d. du vyrai žvejojo Inguleco upėje tarp Davydovo Brodo ir Belogorkos kaimų. Grįžtant namo pakrante, vienas iš jų užlipo ant užpuolikų paliktos minos, kuri sprogo. Davydovo Brodo gyventojas nuo patirtų sužalojimų mirė vietoje. Antrasis vyras nesužeistas“.

Procesiškai vadovaujant Chersono srities Berislavsko rajono prokuratūrai, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Chersono rajono apylinkės prokuratūros įstatymo 2 straipsnio 2 dalį.

Įvykio vietoje, dalyvaujant prokurorams ir policijos pareigūnams, vyksta tyrimas.

Ukrainos pulkininkas: Rusija netrukus „gali pasukti kita kryptimi“

14:28

Rusijos kariuomenė netrukus gali pradėti puolimo operacijas Vuhledaro kryptimi, rašo UNIAN.

„Galima daryti išvadą, kad, kadangi Vuhledaro kryptimi šiandien nevyksta aktyvūs karo veiksmai, išskyrus apšaudymą, galima teigti, kad priešas greičiausiai artimiausiu metu pradės puolamąsias operacijas šioje teritorijoje.

Praradęs daug personalo Avdijivkos ir Marijinkos kryptimis, manau, kad netrukus priešas jį sutelks Vuhledaro kryptyje, na, tokia mano nuomonė“, – informacinio teletilto eteryje sakė Tauridės krypties gynybos pajėgų jungtinio spaudos centro vadovas pulkininkas Aleksejus Dmitraškovskis.

Pasak A.Dmitraškovskio, priešas tradiciškai tęsia puolamąsias operacijas Avdijivkos kryptimi, aktyviai ginasi Novopavlovsko ir Orechovsko kryptimis. Laukdami kontrpuolimo, užpuolikai toliau stato įtvirtinimus ir įrenginėja prieštankinius ginklus.

Jis taip pat sakė, kad Donecko kryptimi priešas pagrindines pastangas sutelkė Avdijivkos kryptimi.

„Priešas surengė 28 šturmo veiksmus, apšaudė mūsų gynėjų pozicijas, tačiau šiuose rajonuose priešui nepasisekė. Kartu jis patyrė apie 2 kuopų personalo, 10 vienetų technikos nuostolių. Priešas 186 kartus apšaudė mūsų pozicijas, iš jų 30 – Zaporižios , 156 – tai buvo Donecko kryptimi per naktį“, – sakė A.Dmitraškovskis.

Kaip anksčiau pranešė UNIAN, Ukrainos kariuomenė per parą atrėmė beveik 60 rusų atakų , įnirtingiausios kovos tęsiasi dėl Bachmuto ir Marjinkos.

Anksčiau Gynybos ministerija pažymėjo, kad padėtis Bachmute yra įtempta, tačiau kontroliuojama: Ukrainos kariškiai laikosi linijos ir vykdo puolimus. Priešas patiria nepagrįstai didelių nuostolių.

D.Peskovo sūnus kariavo „Wagner“ gretose Ukrainoje

13:00

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo sūnus prisipažino, tarnavęs Ukrainoje kaip artileristas „Wagner“ samdinių pajėgose, praneša „Reuters“, remdamasi laikraščiu „Komsomolskaja pravda“.

Nikolajus Peskovas, 33 metų Dmitrijaus Peskovo sūnus, privačiam laikraščiui sakė, kad tarnavo Ukrainoje. Agentūra „Reuters“ praneša, kad tai retas viešas pavyzdys, kai aukšto Rusijos pareigūno sūnus kariauja kare.

„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

„Tai buvo mano iniciatyva. Aš tai laikiau savo pareiga“, – interviu sakė N.Peskovas, kurio tėvas nuo 2008 m. eina V.Putino atstovo spaudai pareigas.

Jis sakė, kad savo kontraktą atliko kiek mažiau nei pusmetį, prisidengęs išgalvotu vardu, kad nuslėptų savo tikrąją tapatybę. N.Peskovas, pasak laikraščio, gavo medalį už drąsą.

Paklaustas apie tėvo požiūrį į jo tarnybą, Nikolajus atsakė: „Manau, kad jis manimi didžiuojasi. Tėvas man sakė, kad priėmiau teisingą sprendimą.“

N.Peskovas gimė 1990 m. ir gyveno Didžiojoje Britanijoje dešimtmetį po 1991 m. Sovietų Sąjungos žlugimo, praneša agentūra Reuters, remdamasi laikraščiu „Kommersant“. Vėliau jis grįžo į Rusiją ir 2010–2012 m. tarnavo strateginėse raketinėse pajėgose.

Rusija sudavė 70 artilerijos smūgių Zaporižios regionui: sužeistas vienas žmogus

11:55

Per pastarąją parą Rusija daug kartų apšaudė Zaporižios srities teritoriją. Rusijos okupantai smūgiams naudojo artileriją, raketas ir dronus. Dėl priešo atakų buvo sužeistas vienas žmogus.

Šia informacija savo asmeniniame „Telegram“ kanale pasidalijo Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Jurijus Malaško. Jis rašė: „Per pastarąją parą teroristiniai daliniai įvykdė 70 artilerijos atakų, 4 atakas iš MLRS ir 4 atakas panaudojant bepiločius orlaivius prieš taikias gyvenvietes prie demarkacinės linijos Zaporižios srityje“.

Per bombardavimą buvo sužeistas vienas 56 metų vyras iš Stepnogorsko. Taip pat užfiksuota daugybė civilinės infrastruktūros objektų apgadinimų.

„Leopard 2“ tankai jau pakeliui į Ukrainą

10:58

Ispanijos tankai „Leopard 2“ jau keliauja į Ukrainą. Kovinės mašinos išvyko iš Ispanijos Santandero uostamiesčio, pranešė Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles, rašo CNN.

Tankai iš Santandero išvyko „kartu su 20 sunkiųjų mašinų“, o kelionė jūra truks penkias–šešias dienas, sakė ji.

„Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Tankas „Leopard 2“
„Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Tankas „Leopard 2“

„Per šešias dienas, kirsdami kitą šalį, jie bus Ukrainoje“, – sakė ji.

Kalbame apie šešis iš dešimties pažadėtų tankų. Dar keturi tankai „Leopard 2“ po remonto bus išsiųsti į Ukrainą „kuo greičiau“, pažadėjo Ispanija.

Anksčiau buvo pranešta, kad pastarosiomis savaitėmis Ispanijoje 55 Ukrainos kariai buvo apmokyti dirbti su pagrindiniais koviniais tankais „Leopard 2A4“.

JK žvalgyba: Rusija bando reklama pritraukti savanorius į karą Ukrainoje

10:43

Maskva pradėjo naują savanorių pritraukimo į kariuomenę reklamos kampaniją, kuriai vadovauja Rusijos gynybos ministerija, teigia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Socialiniame tinkle „Twitter“ sekmadienį paskelbtoje JK gynybos ministerijos žvalgybos apžvalgoje sakoma, kad reklama pasirodė Rusijos socialiniuose tinkluose, reklaminiuose stenduose ir televizijoje.

„Naujosiose reklamose apeliuojama į potencialių savanorių vyriškąjį pasididžiavimą, kreipiamasi į „tikrus vyrus“, taip pat pabrėžiama finansinė prisijungimo nauda“, – sakė žvalgyba.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Per parą Ukrainoje likviduota beveik 700 rusų karių

09:31

Per praėjusią parą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojai likvidavo 690 Rusijos užpuolikų.

Rusijos Federacijos kariuomenės nuostoliai Ukrainoje toliau didėja. Nuo 2022 m. vasario 24 d. Ukrainos gynėjai jau likvidavo daugiau kaip 186 000 Rusijos karių.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, bendri priešo koviniai nuostoliai po visiško įsiveržimo į Rusiją buvo maždaug:

personalo – apie 186420 (+690) likviduotų žmonių;
tankų – 3675 (+3) vienetai;
šarvuotų kovos mašinų – 7131 (+1);
artilerijos sistemų – 2837 (+5);
MLRS – 539 (+0);
priešlėktuvinės gynybos sistemos – 289 (+0);
orlaiviai / sraigtasparniai – 308 / 294 (0 / +1);
operatyvinio-taktinio lygmens bepiločiai orlaiviai – 2402 (+4);
sparnuotosios raketos – 911 (+0);
laivai / kateriai – 18 (+0);
automobilių įranga ir autocisternos – 5730 (+12);
specialioji įranga – 339 (+2).

ISW: Rusijos kariai negali apsupti Bachmuto

09:27

Rusija ir toliau nesėkmingai bando perimti Ukrainos miesto Bachmuto (Donecko sritis) kontrolę. Tačiau kol kas priešo puolamieji veiksmai baigiasi nesėkmingais šturmais. 

Taip teigia Amerikos karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Jie remiasi balandžio 21 d. paskelbta geolokacine medžiaga, iš kurios matyti, kad užpuolikai sugebėjo pasistūmėti iki magistralės O0506 į šiaurės vakarus nuo Chromovo (miestas yra į vakarus nuo Bachmuto).

Rusijos „kariniai korespondentai“ teigia, kad „Wagner PMC“ samdiniai bando šturmuoti šios vietovės kelius, kad galėtų apsupti miestą. Tačiau nuo balandžio 22 d. to padaryti nepavyko. 

Anksčiau Rusijos tinklaraštininkai teigė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos, aprūpindamos savo grupuotę atsargomis, pasikliauja lauko keliais, tarp jų ir einančiais per Ivanovskojės kaimą. Kartu buvo pranešta, kad dėl šlapios žemės Ukrainos ginkluotosios pajėgos galbūt jau kurį laiką nesinaudoja tam skirtu maršrutu O0506. Tačiau kai kurie Rusijos „kariniai korespondentai“ teigia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali naudoti vikšrines transporto priemones.

Be to, ISW kol kas negali patvirtinti, kad „Wagner“ kariams pavyko užimti tris kvartalus miesto vakaruose, kaip anksčiau pranešė Rusijos gynybos ministerija. Kai kurie Rusijos tinklaraštininkai taip pat teigė, kad Rusijos pajėgoms pavyko pasistūmėti į priekį pietinėje ir centrinėje Bachmuto dalyje, taip pat arčiau Olimpinio rezervo mokyklos (į vakarus nuo miesto).

JAV analitikai: Ukrainos kariai laiko pozicijas kitame Dniepro krante

08:32

JAV karo studijų instituto (ISW) analitikai skelbia, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tikriausiai pavyko užimti pozicijas kitame Dniepro krante, rašo UNIAN. 

Tai liudija šeštadienį, balandžio 22 d., Rusijos „karinių korespondentų“ ir tinklaraštininkų pateikta geolokacinė medžiaga. 

Remiantis nuotraukomis, Ukrainos ginkluotosios pajėgos užėmė pozicijas Dniepro pakrantėje į šiaurę nuo Oleškio (apie 7 km į pietvakarius nuo regiono administracinio centro – Chersono miesto) ir sugebėjo prasiveržti į šiaurinį gyvenvietės pakraštį prie E97 magistralės, taip pat į vakarus nuo Dačos (10 km į pietus nuo Chersono). 

„The New York Times“/Finbarr O'Reilly nuotr./Chersonas
„The New York Times“/Finbarr O'Reilly nuotr./Chersonas

Be to, kitas Rusijos Federacijos „karinis vadas“ teigia, kad Rusijos pajėgos prarado kai kurių salų į pietvakarius nuo Chersono kontrolę.

Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti, kad Rusijos kariai gali nekontroliuoti salų prie Konkos ir Čaikos upių, esančių mažiau nei už pusės kilometro į šiaurę nuo Ukrainos kariuomenės geolokacinių pozicijų prie Antonovo tilto, teigia analitikai.

Jie atkreipia dėmesį, kad balandžio 20–22 d. Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, jog Ukrainos kariuomenė jau kelias savaites laiko pozicijas rytinėje regiono pakrantėje. Buvo pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sugebėjo ten įsitvirtinti, nutiesti aprūpinimo linijas ir naudoti šią vietą kaip atramos punktą išpuoliams. Tai rodo, kad net ir tada Rusija negalėjo kontroliuoti šio rajono, teigia ISW.

Pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo įgyti pranašumą rytinėje Chersono srities pakrantėje dėl mažo Rusijos karių artilerijos ugnies intensyvumo. 

Paskutinis atnaujinimas 2023-04-23 08:32

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas