Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Aukščiausiasis Teismas patvirtino sprendimą sugriežtinti kovą su nešvankybėmis televizijoje

JAV Aukščiausiasis Teismas palaikė administracijos sprendimą sugriežtinti kovą su nešvankybėmis televizijoje ir skirti baudas transliuotojams už kiekvieną keiksmažodį, ištartą per tiesiogines laidas.
Televizorius
Televizorius / Photos.com nuotr.

Pirmojoje per ilgiau nei 30 metų nutartyje dėl nešvankybių eteryje aukščiausioji teisminė instancija antradienį pergalės laurus atidavė Federalinei ryšių komisijai, kuri anksčiau buvo priėmusi nutarimą bausti už kiekvieną keiksmažodį televizijos tiesioginėse laidose, jeigu jas galėjo žiūrėti vaikai.

Ši byla prasidėjo nuo FCC sprendimo 2006 metais pripažinti, kad korporacijai „News Corp.“ priklausanti televizija „Fox“ pažeidė padorumo taisykles, kai dainininkė Cher nusikeikė per 2002 metų „Billboard“ muzikos apdovanojimų teikimo ceremoniją, o aktorė Nicole Richie pavartojo du keiksmažodžius per 2003 metų ceremoniją.

Tąsyk baudų nebuvo skirta, tačiau „Fox“ šį sprendimą užginčijo teisme. Niujorko apeliacinis teismas naująją FCC politiką pavadino abejotina ir nenuoseklia, taip pat nurodė FCC geriau išaiškinti savo sprendimus.

Mums būtų tinkamesnė pergalė svarstant ieškinį dėl Administracinių procedūrų įstatymo, tačiau „Fox“ svarbesni su šios bylos esmę sudarantys fundamentalūs konstituciniai klausimai, – nurodoma „Fox“ paskelbtame pranešime.

Ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho kadencijos laikotarpiu FCC paskelbė kovą su nepadoriu turiniu tiesioginėse televizijos ir radijo laidose. Tai paskatino incidentas, kai 2004 metais per amerikietiškojo futbolo superfinalo pertrauką vykusį koncertą dėl „drabužių disfunkcijos“ trumpam pasimatė popmuzikos žvaigždės Janet Jackson krūtis.

Iki 2004 metų FCC paprastai nesiimdavo priemonių prieš nepadorumo atvejus, nebent jie dažnai kartodavosi.

Balsuojant Aukščiausiajam Teismui išaiškėjo kai kurie konservatyvių ir liberalių pozicijų skirtumai: penki teisėjai palaikė, o keturi nepritarė FCC naujajai politikai, kaip ji nusakoma Administracinių procedūrų įstatyme.

„Fox“ ieškinys, kuriame teigiama, kad FCC sprendimas pažeidžia Konstitucijos garantuojamą saviraiškos laisvę, šį kartą nebuvo svarstomas – Aukščiausiasis Teismas grąžino jį svarstyti Apeliaciniam teismui.

„Mums būtų tinkamesnė pergalė svarstant ieškinį dėl Administracinių procedūrų įstatymo, tačiau „Fox" svarbesni su šios bylos esmę sudarantys fundamentalūs konstituciniai klausimai“, – nurodoma „Fox“ paskelbtame pranešime.

Televizija optimistiškai vertino savo galimybes galiausiai laimėti sprendžiant saviraiškos laisvės principais grindžiamą bylą.

Jeigu „Fox“ laimėtų Apeliaciniame teisme, FCC ir dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos administracija turėtų nuspręsti, ar vėl nagrinėti šį ieškinį Aukščiausiajame Teisme, nurodė teisės šaltiniai.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Antoninas Scalia, apibendrindamas daugumos teisėjų sprendimą, pripažino naująją FCC politiką racionalia.

„Netgi nuskambėjęs kaip jaustukas, raide F prasidedantis keiksmažodis turi galią įžeisti ir užgauti, kylančią iš jo seksualinės prasmės“, – sakė A.Scalia.

Nagrinėjant šią bylą Vyriausybės teisininkai sakė, kad naujoji politika apima vadinamuosius nepadorius jaustukus, kurie pabrėžia „seksualinius arba su lengvinimusi susijusius veiksmus“.

Pasak kritikų, FCC savo naują politiką vykdo nenuosekliai: pavyzdžiui, agentūra leido transliuoti per televiziją filmą „Išgelbėti eilinį Rajaną“, kuriame apstu tų pačių keiksmažodžių.

FCC priimtas potvarkis dėl turinio ribojimo taikomas tik antžeminės televizijos transliacijoms ir neapima kabelinių arba palydovinių kanalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas