Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 14

JAV bandys sužavėti Afrikos lyderius – kodėl taip svarbu aplenkti Kiniją ir Rusiją?

Rusijoje, kur Afrikos lyderiai buvo pakviesti į prabangias vaišes pajūrio kurorte, kur prie viršūnių susitikimui skirtos salės stovėjo pardavimui siūlomi kariniai lėktuvai. Kinijoje Afrikos šalių vadovai vakarieniavo su prezidentu Xi Jinpingu – kai kurie iš jų – individualiai – ir jiems buvo pažadėta 60 milijardų JAV dolerių vertės investicijų.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „Zuma press“/„Scanpix“

Iš Turkijos jie sulaukė paramos nuolatinei vietai Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Dabar jie keliauja į Vašingtoną, kur vyks didelis viršūnių susitikimas, rengiamas prezidento Joe Bideno – tai bus naujausias didelės užsienio jėgos mėginimas diplomatiniu būdu sustiprinti savo ryšius su Afrika, žemynu, kurio geopolitinė įtaka per pastarąjį dešimtmetį labai išaugo.

Tarptautinė konkurencija dėl karinių, komercinių ir diplomatinių interesų Afrikoje, kurioje ilgą laiką dominavo Kinija, pastaraisiais metais išsiplėtė, į ją įsitraukė kitos įtakingos pasaulio šalys, tokios kaip Rusija, Turkija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Analitikų teigimu, iki šiol šiose intensyviose varžybose JAV dažnai atsilikdavo – J.Bideno administracija tikisi pataisyti padėtį antradienį prasidėsiančiame JAV ir Afrikos lyderių susitikime.

Baltųjų rūmų pareigūnai teigia, kad tris dienas truksiančiame renginyje numatyti aukščiausio lygio susitikimai, naujos iniciatyvos ir verslo sandoriai bei iškilminga vakarienė Baltuosiuose rūmuose.

Tačiau Afrikos lyderiai jau įprato prie užsieniečių vilionių, be to, Vašingtonas yra tik viena stotelė visame pasaulyje vykstančiame Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimų ture, į kurį įtraukta ir Kinija, Rusija, Turkija, Prancūzija, Japonija bei Europos Sąjunga.

Dabar, kai daugiau nei 40 Afrikos valstybių vadovų lėktuvai leidžiasi Vašingtone, kyla klausimas: ką jiems gali pasiūlyti J.Bidenas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas