Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV diplomatijos vadovas Rexas Tillersonas vyksta į Pakistaną

Vašingtonui spaudžiant Pakistaną dėl numanomo „saugių priebėgų“ Talibano kovotojams suteikimo, JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas antradienį atvyksta į Islamabadą.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas vyksta į Pakistaną / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis R.Tillersono, kaip valstybės sekretoriaus, vizitas Pakistane buvo surengtas kelios savaitės po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas piktai apkaltino šią branduolinį ginklą turinčią valstybę priglaudžiant „chaoso agentus“, galinčius atakuoti NATO vadovaujamas pajėgas kaimyniniame Afganistane.

Pirmadienį valstybės sekretorius su iš anksto neskelbtu vizitu apsilankė Afganistane, kur pakartojo Amerikos įsipareigojimą šiai šaliai ir perspėjo, kad Vašingtonas pateikė „labai konkrečių pageidavimų“ Pakistanui, kad būtų „pakirsta parama, kurią gauna Talibanas“.

Vašingtonas ir Kabulas seniai kaltina Islamabadą parama kovotojų grupuotėms, įskaitant Talibaną. Kaip manoma, jos palaiko ryšius su Pakistano kariniu elitu, siekiančiu pasinaudoti ekstremistais kaip įrankiu prieš savo nesutaikomą priešininkę Indiją.

Pakistanas šiuos kaltinimus ne kartą neigė ir tvirtino, kad palaiko kontaktus su kovotojais tik siekdamas įtikinti juos sėsti prie taikos derybų stalo.

Pirmadienį trumpai lankydamasis Bagramo oro pajėgų bazėje netoli Kabulo, R. Tillersonas žurnalistams sakė, kad Pakistanui reikia „blaiviai pažvelgti į situaciją, ... kalbant apie teroristinių organizacijų, randančių saugias priebėgas (šioje šalyje), skaičių“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shahidas Khaqanas Abbasis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shahidas Khaqanas Abbasis

Jo vizitas Islamabade, kur jis susitiks su premjeru Shahidu Khaqanu Abbasi ir įtakingu pajėgų vadu generolu Qamaru Javedu Bajwa, yra pirmasis dabartinės JAV administracijos narių apsilankymas.

JAV ir Pakistano šaltiniai sako, kad D.Trumpui siekiant pasiųsti griežtą žinią nepastoviam sąjungininkui, vėliau šiais metais Pakistane apsilankys gynybos sekretorius Jimas Mattisas.

D.Trumpui sausio mėnesį perėmus prezidento postą, JAV ir Pakistano santykiai tai smarkiai pagerėdavo, tai smarkiai pablogėdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento