Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertai: nors dėmesys sutelktas į kontrpuolimą prie Charkivo, Kyjivas daro didelę pažangą ir pietuose

Ukrainos kontrpuolimas Ukrainos pietuose toliau daro didelį poveikį Rusijos moralei ir kariniams pajėgumams pietų Ukrainoje, naujausioje apžvalgoje pastebi Jungtinėse Amerikos Valstijoje (JAV) veikiantis Karo studijų institutas.
Rusų kariai
Rusų kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apžvalgoje rašoma, kad palydovinės Rusijos pozicijų Kyselivkoje – 15 km į šiaurės vakarus nuo Chersono miesto – nuotraukos rodo, kad visos rusų transporto priemonės, išskyrus keturias, pasitraukė iš ankstesnių priešakinių pozicijų, o tai atitinka gandus, kad apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) pajėgos paliko Kyselivką ir grįžo atgal link Dnipro upės.

Kyselivka yra strategiškai reikšminga vieta Rusijos pajėgoms Chersono miesto apylinkėse – tai paskutinė didelė gyvenvietė prie E58 greitkelio ir geležinkelio linijos, jungiančios dabartines Ukrainos pozicijas su Čornobajivka, atokiausia Chersono miesto dalimi.

„Akivaizdus Rusijos karių pasitraukimas iš šios pozicijos gali pakenkti rusų gebėjimui ginti šiaurės vakarinį Chersono miesto pakraštį ir leidžia manyti, kad Rusijos kariai šioje teritorijoje jaučia neišvengiamą grėsmę savo pozicijoms“, – teigiama apžvalgoje.

Rugsėjo 12 d. Ukrainos pietinės operatyvinės vadovybės atstovė spaudai Natalija Humeniuk pareiškė, kad Rusijos pajėgos, esančios Chersono srityje palei dešinįjį Dnipro upės krantą, bando derėtis dėl pasidavimo pagal tarptautinę teisę. Anot Karo studijų instituto ekspertų, Ukrainos operacijos Charkivo srityje vargu ar galėjo turėti tokį dramatišką psichologinį poveikį Rusijos kariams taip toli į pietus, o karių pasitraukimas iš priešakinių pozicijų Kyselivkoje ir pranešimai apie derybas dėl pasidavimo rodo, kad Ukrainos kontrpuolimas pietuose daro didelę pažangą, nors dėl dėmesio sutelkimo į Charkivą šios krypties matomumas yra ribotas.

Pastarųjų Ukrainos kontrpuolimo operacijų sėkmė gali turėti įtakos Rusijos karinės vadovybės norui ar gebėjimui laiku panaudoti Ukrainoje naujai suformuotus savanorių dalinius, rašoma apžvalgoje.

Ukrainos generalinis štabas skelbė, kad Rusijos karinė vadovybė sustabdė naujų, jau suformuotų dalinių siuntimą į Ukrainą dėl neseniai patirtų Rusijos nuostolių ir paplitusio nepasitikėjimo Rusijos karine vadovybe, o šie veiksniai privertė daug savanorių kategoriškai atsisakyti dalyvauti kovoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

„Šis vertinimas kol kas nėra patvirtintas, tačiau žema moralė dėl Ukrainos kontrpuolimo sėkmės gali būti pražūtinga Kremliaus ir taip menkam gebėjimui sukurti reikšmingą kovinį pajėgumą. Šių naujai suformuotų dalinių dislokavimas siekiant sustiprinti gynybines linijas prieš Ukrainos kontrpuolimus būtų operatyviai pagrįstas Rusijos karinės vadovybės sprendimas; o šių dalinių dislokavimo atidėjimas ar galimas sustabdymas suteiks Ukrainos kariams laiko konsoliduotis ir vėliau atnaujinti puolimą, jei jie nuspręstų tai daryti, nesusiduriant su naujai atvykusiais ir šviežiais (nors ir nepakankamai apmokytais bei nepakankamai stipriais) daliniais“, – teigiama toliau.

Svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Ukrainos pajėgos ir toliau daro didelį poveikį Chersono sričiai ir nuolat mažina Rusijos pajėgų moralę bei kovinius pajėgumus šioje srityje.
  • Rusijos karinė vadovybė gali sustabdyti naujai suformuotų dalinių dislokavimą Ukrainoje dėl pastarojo meto rusų nuostolių ir apskritai pablogėjusios moralės.
  • Rusijos pajėgoms nepavyksta sustiprinti naujos fronto linijos po Ukrainos laimėjimų rytinėje Charkivo srityje ir jos aktyviai bėga iš šios teritorijos arba persidislokuoja į kitas ašis.Ukrainos pajėgos toliau taikėsi į Rusijos karinius objektus ir pozicijas Chersono srityje, tikėtina, kad jos nuolat silpnėjo.
  • Ukrainiečiams susigrąžinus Iziumą, tikriausiai sumažėjo Rusijos pajėgų galimybės vykdyti artilerijos smūgius palei Iziumio-Slovjansko greitkelį.
  • Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) paskelbė apie antrosios rezervinės elektros perdavimo linijos į Zaporižios atominę elektrinę (AE) atstatymą.
  • Dėl plataus masto Ukrainos kontrpuolimo nukenčia Rusijos administraciniai pajėgumai, o rusų išvykimas iš okupuotų Ukrainos dalių nukeliamas toli už kontaktinės linijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito