Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertai: viešumoje pasirodžiusi žinia apie Zaporižios AE grasinusį susprogdinti generolą – melagiena, nukreipianti dėmesį nuo realios grėsmės

JAV veikiantis Karo studijų institutas naujausioje savo apžvalgoje atkreipia dėmesį, kad Vakarų šalyse bei Ukrainoje išplatinta žinutė apie Rusijos generolą, neva grasinusį sunaikinti didžiausią Europos branduolinį objektą – Rusijos okupuotą Zaporižios atominę elektrinę (AE), jei Rusija nesugebės jos išlaikyti – veikiausiai yra melagiena, nukreipianti dėmesį nuo realios Rusijos keliamos grėsmės.
Karas Ukrainoje. Zaporižia
Karas Ukrainoje. Zaporižia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kelios naujienų agentūros pasidalijo ekrano nuotrauka iš Rusijos socialinio tinklo „Vkontakte“, kurioje teigiama, kad cituojamas Zaporižios okupacinio būrio vadas generolas majoras Valerijus Vasiljevas, pareiškęs, jog Rusija užminavo Zaporižios AE ir kad elektrinė bus „arba Rusijos žemė, arba išdeginta dykuma.“

Ekrano nuotrauka atrodė kaip naujienų pranešimas, paskelbtas „Vkontakte“ grupėje, kurią valdo Rusijos leidinys „Lenta Novosti Zaporižia“. Pats leidinys teigė, kad ekrano nuotrauka yra iš suklastotos grupės ir neigė jį rašiusi“, – rašoma apžvalgoje.

Joje taip pat sakoma, kad Rusijos gynybos ministerija pasmerkė pranešimą bei ekrano nuotrauką kaip „klastotę“ ir teigė, kad tuo metu, kai V.Vasiljevas tariamai padarė pareiškimą Zaporižios pajėgoms, jis buvo Uzbekistane. Nepriklausomai nuo pirminio pranešimo kilmės (ar egzistavimo), pranešimas yra nepatikimas.

„Jis netiesioginis ir jame nėra teigiama, kad cituojamas oficialus pareiškimas ar pareiškimas, paskelbtas kurioje nors oficialioje Rusijos naujienų ar vyriausybinėje interneto svetainėje“, – teigia ekspertai.

Šis, tikėtinai klaidingas, pranešimas nukreipia dėmesį nuo labai realios rizikos, kurią kelia Rusijos vykdomas Zaporižios AE militarizavimas, pavyzdiui, ginkluotės laikymas šalia branduolinių reaktorių ir branduolinių atliekų saugyklų.

„Bellingcat“ geolokalizavo dronu padarytą AE vaizdo įrašą, kuriuo rugpjūčio 5 d. pasidalijo Rusijos opozicijos leidinys „The Insider“. Vaizdo įraše užfiksuota, kaip Rusijos karinės transporto priemonės juda elektrinėje ir aplink ją kariniais sunkvežimiais bei šarvuočiais.

Karo studijų instituto analitikai mano, kad Rusijos pajėgos greičiausiai naudojasi branduolinės katastrofos grėsme, jog sumažintų Vakarų valią teikti karinę paramą Ukrainos kontrpuolimui.

Pagrindinės Karo studijų instituto išvados:

  • Pranešimai apie galimai suklastotą Rusijos pareiškimą nukreipia dėmesį nuo realios Rusijos sukeltos branduolinės katastrofos Ukrainos Zaporižios AE rizikos. Rusijos pajėgos toliau vykdo atakas iš elektrinės branduolinių reaktorių ir prie jų laiko karinę įrangą, taip veikiausiai siekdamos pasinaudoti Vakarų baime dėl branduolinės katastrofos ir sumažinti Vakarų norą teikti papildomą karinę paramą Ukrainai.
  • Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas į šiaurės vakarus nuo Slovjansko ir į šiaurės rytus bei pietryčius nuo Bachmuto.
  • Rusijos pajėgos tęsė antžemines atakas į šiaurės vakarus ir pietvakarius nuo Donecko miesto.
  • Rusijos pareigūnai atidėjo Antonivskio tilto atidarymą po to, kai Ukrainos smūgis apgadino tiltą ir netoliese esančią statybos įrangą.
  • Rusijos pajėgos dislokuoja mažiau profesionalias okupacines pajėgas ir didina spaudimą ukrainiečių gyventojams okupuotose teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas