Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ekspertas: kinus šokiruoja Rusijos strateginiai klaidingi apskaičiavimai ir nerangumas

Buvęs JAV valstybės departamento sankcijų koordinatorius Danielis Friedas mano, kad Kinija neketina remti Rusijos kare Ukrainoje.
Rusijos prezidentas V.Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
Rusijos prezidentas V.Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“

„Espresso TV“ jis sakė, kad kinai buvo šokiruoti Rusijos karinės veiklos rezultatais, skelbia „Unian“.

„Kinus šokiruoja Rusijos strateginiai klaidingi apskaičiavimai, jos nerangumas sprendžiant tai, ko Putinas negali nei kontroliuoti, nei sustabdyti. Rusija visada buvo jaunesnioji Kinijos partnerė, bent jau pastaruosius kelerius metus. Dabar visiškai aišku, kad Rusija yra agresyvi ir nekompetentinga jaunesnioji partnerė. Abejoju, ar kinai rizikuos dėl Putino“, – aiškino savo mintis D.Friedas.

Pasak eksperto, Kinija taip pat nenori eskaluoti konfrontacijos su JAV. Pekinas pamatė, kad Vakarai nėra tokie silpni, kaip manė.

„Tai turėtų įspėti bet kurį rimtą Kremliaus strategą. Kinija neketina remti Rusijos, vis labiau grimztančios į Putino nuotykių pelkę. Nemanau, kad kinai rizikuos pažeisti JAV sankcijas, net ir naftos kainų ribą. Putino pozicija nėra stipri. V.Putinas padarė rimtų klaidų, o jo dabartinė pozicija yra daug silpnesnė nei pernai“, – apibendrino D.Friedas.

Po 2022 m. Rusijos invazijos į Ukrainą Kinijos pozicija buvo dviprasmiška, ji nepritarė Rusijos pozicijai, kad jai reikėjo įsiveržti į Ukrainą, ir nepripažino savo pagalbos Rusijai. Politikos apžvalgininkai Kiniją apibūdino kaip užimančią poziciją nuo neutralumo iki paramos.

Rugsėjį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus dalinę kariuomenės rezervistų mobilizaciją karui Ukrainoje Kinija paragino „dialogu ir konsultacijomis siekti ugnies nutraukimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas