Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV eskadrinis minininkas praplaukė Taivano sąsiauriu, papiktindamas Kiniją

Vienas JAV karinis laivas trečiadienį praplaukė Taivano sąsiauriu ir nors amerikiečių kariškiai tai vadina „įprastu“ perplaukimu, pasipiktinusi Kinija perspėjo nutraukti „provokuojamą“ elgesį.
JAV eskadrinis minininkas „USS Barry“
JAV eskadrinis minininkas „USS Barry“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos, kuri Taivaną bei vandenis aplink jį laiko savo teritorijos dalimi, ir JAV santykiai pastaraisiais mėnesiais blogėjo dėl tokių klausimų kaip prekyba ir Honkongas. Įtampą seniai kelia ir savarankiškas Taivanas.

Valdomosiomis raketomis ginkluotas eskadrinis minininkas „USS Barry“ spalio 14 dieną praplaukė Taivano sąsiauriu, sakoma JAV Ramiojo vandenyno laivyno pareiškime.

„Laivo tranzitas Taivano sąsiauriu demonstruoja JAV įsipareigojimą dėl laisvo ir atviro Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono, – sakoma pareiškime. – JAV karinis jūrų laivynas toliau skraidys, plaukios ir veiks visur, kur leidžiama pagal tarptautinę teisę.“

Bet kokios JAV karinio jūrų laivyno operacijos salą nuo Kinijos skiriančiame Taivano sąsiauryje išprovokuoja griežtą Pekino atsaką.

Šį kartą Kinijos liaudies išvadavimo armija paskelbė „viso proceso metu“ sekusi „USS Barry“ jūra ir oru.

„Įspėjame JAV nutraukti savo žodžius ir veiksmus, kurie provokuoja problemas ir trikdo padėtį Taivano sąsiauryje“, – sakė Rytų karo veiksmų teatro vadavietės atstovas pulkininkas Zhang Chunhui.

Taivanas atskirai yra valdomas nuo Kinijos pilietinio karo pabaigos 1949 metais. Sala turi savo vėliavą, valiutą ir kariuomenę, bet Jungtinės Tautos jos nepripažįsta atskira valstybe.

Vašingtonas savo diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais, siekdamas pagerinti ryšius su Kinija, tačiau Amerika išlieka įtakingiausia Taivano sąjungininkė ir pagrindinė ginklų tiekėja.

Kinija ne kartą sakė, kad kada nors sugrąžins Taivane savo kontrolę, net karine jėga, jei Taibėjus paskelbtų nepriklausomybę arba įvyktų užsienio intervencija.

Užsienio laivų plaukimą Taivano sąsiauriu Pekinas laiko savo suvereniteto pažeidimu.

Tačiau JAV ir daug kitų šalių šį vandens kelią laiko visiems atvira tarptautinių vandenų dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai