Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV federalinis teisėjas užblokavo prezidento D.Trumpo draudimą atvykti į šalį

Sietlo federalinis teisėjas penktadienį paskelbė visose Jungtinėse Valstijose galiojantį laikiną nutarimą, įšaldantį prezidento Donaldo Trumpo įsaką, draudžiantį į šalį atvykti žmonėms iš septynių musulmoniškų šalių, o šis žingsnis yra iki šiol skaudžiausias smūgis kontroversiškajai naujojo lyderio priemonei.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikina apribojanti nutartis, paskelbta federalinio teisėjo Jameso Robarto, liks galioti visoje šalyje, kol bus visiškai išnagrinėtas teisinis skundas, pateiktas Vašingtono valstijos generalinio prokuroro Bobo Fergusono.

Federaliniai teisėjai keliose kitose valstijose taip pat ėmėsi veiksmų prieš draudimą, įsigaliojusį sausio 27 dieną, bet J.Robarto nutartis yra iki šiol didžiausio masto.

Federaliniai teisėjai keliose kitose valstijose taip pat ėmėsi veiksmų prieš draudimą, įsigaliojusį sausio 27 dieną, bet J.Robarto nutartis yra iki šiol didžiausio masto.

Ji buvo paskelbta, kai B.Fergusonas savo ieškinyje užginčijo pagrindinius D.Trumpo įsako punktus, įskaitant neribotą laiką galiosiantį draudimą priimti pabėgėlius iš Sirijos ir 90 dienų neleisti atvykti į Jungtines Valstijas Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams. Pabėgėliai iš kitų šalių, neskaitant Sirijos, negalės atvykti 120 dienų nuo įsako paskelbimo.

„Šiandien nugalėjo konstitucija, – B.Fergusonas komentavo J.Robarto nutartį. – Niekas, netgi prezidentas, nėra aukščiau įstatymų.“

Vašingtono valstijos gubernatorius demokratas Jay Inslee pasveikino šią „didžiulę pergalę“, bet perspėjo, kad kova dėl D.Trumpo įsako panaikinimo dar nebaigta.

„Dar yra dalykų, kuriuos reikia nuveikti, – sakoma jo pranešime. – Kova dar nelaimėta. Vis dėlto turėtume džiaugtis šiandienos pergale ir dar ryžtingiau nusiteikti, kad kovojame teisingoje istorijos pusėje.“

B.Fergusonas savo ieškinyje argumentavo, kad prezidento draudimas pažeidžia imigrantų ir jų šeimų konstitucines teises, nes jis nukreiptas konkrečiai prieš musulmonus.

Visgi D.Trumpo administracijai atstovaujantys teisininkai argumentavo, kad prezidentas turi dideles galias ir turi teisę paskelbti įsaką, kuriuo siekiama apginti amerikiečius.

Prezidento įsakas panašiai buvo užginčytas keliose kitose valstijose, įskaitant Kaliforniją ir Niujorką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas