Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV generolas: turime paspartinti ginklų tiekimą Taivanui

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės artimiausiais metais turi paspartinti ginklų tiekimą Taivanui, kad padėtų salai apsiginti, penktadienį pareiškė aukščiausio rango JAV generolas Markas Milley.
JAV generolas ungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley
JAV generolas ungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley / „AFP“/„Scanpix“

Jungtinės Valstijos yra svarbiausia Taivano ginklų tiekėja. Pekinas ne kartą reikalavo nutraukti JAV ginklų pardavimą Taivanui, laikydamas juos nepagrįsta parama demokratiškai valdomai salai, į kurią Pekinas pretenduoja, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Greitis, kuriuo mes, Jungtinės Valstijos ar kitos šalys, padedame Taivanui gerinti (savo) gynybinius pajėgumus, manau, artimiausiais metais tikriausiai turėtų būti padidintas“, – sakė žurnalistams generolas M.Milley, Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas, lankydamasis Tokijuje.

Jo teigimu, Taivanui reikalingos oro gynybos sistemos ir tokie ginklai, kurie leistų taikytis į laivus iš sausumos.

„Manau, svarbu, kad Taivano kariuomenė ir jos gynybiniai pajėgumai būtų pagerinti“, – pažymėjo pirmininkas.

Taivanas nuo praėjusių metų skundžiasi, kad vėluoja JAV ginklų, pavyzdžiui, priešlėktuvinių raketų „Stinger“, tiekimas, nes gamintojai nukreipė gamybinius pajėgumus jų tiekimui į Ukrainai, kovojančiai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

„Reuters“ pažymėjo, kad šis klausimas sukėlė nerimą kai kuriems JAV įstatymų leidėjams.

Taivanas pareiškė, kad šiais metais jo išlaidos gynybai bus sutelktos į ginklų ir įrangos parengimą „visiškos Kinijos blokados“ atveju, įskaitant F-16 naikintuvų dalis ir ginklų papildymą.

Per pastaruosius metus Kinija surengė karines pratybas aplink salą, paleido raketas virš Taipėjaus ir paskelbė neskraidymo ir neplaukiojimo zonas, imituodama, kaip ji siektų atkirsti Taivaną karo atveju.

Pastarosiomis dienomis Kinijos kariuomenė treniravosi vykdyti jungtinių pajėgų operacijas jūroje prieš Taivano metines karines pratybas mėnesio pabaigoje, kai bus imituojamas Kinijos blokados pralaužimas.

M.Milley pažymėjo, kad šiuo metu Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykiai yra „labai žemame taške“, o pastarojo meto diplomatiniai susitikimai, įskaitant JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Kinijos aukščiausio rango diplomato Wang Yi, buvo svarbūs siekiant sumažinti eskalacijos tikimybę.

Generolas tvirtino, kad JAV svarsto, ar reikia keisti kai kurių savo pajėgų dislokavimo vietą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Dauguma JAV pajėgų šiame regione yra šiaurės rytų Azijoje, įskaitant 28 500 karių Pietų Korėjoje ir 56 000 karių Japonijoje.

„Rimtai svarstome galimas alternatyvias bazavimosi galimybes“, – sakė M.Milley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas