Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV į korupcijos „juodąjį sąrašą“ įtraukė šešis Bulgarijos piliečius

Jungtinės Valstijos dėl korupcijos į „juodąjį sąrašą“ įtraukė šešis bulgarus, tarp jų įtakingą lošimo magnatą, nors Vašingtonas retai imasi tokių veiksmų prieš Europos Sąjungos nares.
Delianas Pejevskis
Delianas Pejevskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV Iždo departamentas verslininkui Vasiliui Krumovui Božkovui, buvusiam parlamentarui Delianui Slavčevui Pejevskiui ir vyriausybės pareigūnui Ilkui Dimitrovui Želiazkovui taikys bet kokio jų turto, esančio JAV jurisdikcijoje, įšaldymą, bet to, draus amerikiečiams – asmenims ir kompanijoms – turėti su jais verslo reikalų.

Į „juodąjį sąrašą“ taip pat įtrauktos 64 kompanijos ir subjektai, susiję su šiais trimis vyrais.

Tuo metu JAV valstybės departamentas oficialiai su „reikšminga korupcija“ susiejo D.S.Pejevskį, I.D.Želiazkovą, buvusius Bulgarijos pareigūnus Aleksandrą Manolevą, Petarą Haralampijevą, Krasimirą Tomovą ir jų artimiausius giminaičius. Toks Valstybės departamento žingsnis reiškia, kad šiems asmenims neleidžiama atvykti į Jungtines Valstijas.

Kaip vyriausybės pareigūnai jie „dalyvavo korupcijos aktuose, pakenkusiuose įstatymo viršenybei ir Bulgarijos visuomenės pasitikėjimui savo vyriausybės demokratinėmis institucijomis bei viešaisiais procesais“; jų dalyvavimas apėmė „naudojimąsi savo politine įtaka ir oficialiais įgaliojimais dėl asmeninės naudos“, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

V.K.Božkovas, vienas turtingiausių ir įtakingiausių Bulgarijos žmonių, savo šalyje kaltinamas vadovavimu organizuotai nusikalstamai grupei, prievartavimu, bandymu papirkti ir vengimu mokėti mokesčius.

Prieš pat oficialių kaltinimų paskelbimą 2020 metų pradžioje jis pabėgo iš šalies į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE).

Jis buvo areštuotas, bet sėkmingai išvengė ekstradicijos ir tebėra Dubajuje, nurodo JAV Iždo departamentas.

Anksčiau šiais metais V.K.Božkovas bandė papirkti du Bulgarijos veikėjus, kad šie padėtų jam „sukurti kanalą Rusijos politiniams lyderiams daryti įtaką Bulgarijos vyriausybės pareigūnams“, nurodė Iždo departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito