Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ilgojo nuotolio raketos Ukrainai: kada bus sprendimas ir kiek užtruks pristatymas

JAV netrukus gali sutikti Ukrainai perduoti ilgojo nuotolio sparnuotąsias raketas, kurios skrietų giliai į Rusiją, tačiau, pasak JAV pareigūnų, Kyjivui reikės laukti kelis mėnesius, kol JAV išspręs techninius klausimus, susijusius su bet kokiu siuntimu.
Ilgojo nuotolio JASSM raketa
Ilgojo nuotolio JASSM raketa / „Scanpix“/AP nuotr.

Tikimasi, kad šį rudenį bus paskelbta apie jungtinių oro-žemės atakos raketų (JASSM) įtraukimą į ginkluotės paketą, sakė trys agentūros „Reuters“ šaltiniai, nors galutinis sprendimas dar nepriimtas. Šaltiniai atsisakė būti įvardyti, nes nėra įgalioti kalbėti šia tema.

Pasak pareigūnų, JASSM raketų siuntimas į Ukrainą galėtų iš esmės pakeisti strateginę konflikto situaciją, nes daugiau Rusijos teritorijos atsidurtų galingų, tiksliai valdomų šaudmenų taikiklyje, o tai kelia didelį susirūpinimą Joe Bideno administracijai.

Kariniai analitikai teigė, kad JASSM, kurios yra nepastebimos ir gali smogti toliau nei dauguma kitų šiuo metu Ukrainoje turimų raketų, galėtų priversti Rusiją šimtais kilometrų atitolinti naikintuvų ir raketų dislokacijos vietas ir tiekimo sandėlius.

Tai smarkiai apsunkintų Rusijos gebėjimą vykdyti puolamąsias operacijas ir galbūt suteiktų Ukrainai strateginį pranašumą.

Paleidus raketas iš taškų netoli Ukrainos šiaurinės sienos su Rusija, jos galėtų pataikyti į karinius objektus netoli Rusijos Voronežo ir Briansko miestų. Paleidus jas pietuose netoli fronto linijos, būtų galima smogti Kryme esantiems aerodromams ar karinio jūrų laivyno objektams.

Smūgiai Rusijai ilgojo nuotolio raketomis

Stopkadras/Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos
Stopkadras/Nufilmuota, kaip paleidžiamos šešios ATACMS raketos

Yra pagrindo manyti, kad JAV sprendimas leisti naudoti ATACMS raketas Rusijos teritorijoje „yra pakeliui“. Tai teletilto eteryje pareiškė Ukrainos karinių ir teisinių studijų centro vadovas Oleksandras Musijenka.

Pasak jo, pastaruoju metu išryškėjo grėsmingos tendencijos: trys raketos, kuriomis rusai neseniai smogė Charkivui, buvo identifikuotos kaip S-300 ir S-400. Jos nebuvo naudojamos jau daug savaičių. Pasak O.Musijenkos, tai, kad priešas vėl pradėjo traukti S-300 įrenginius arčiau sienos, aktualizuoja būtinybę gauti JAV leidimą tolimojo nuotolio smūgiams Rusijos teritorijoje.

„Norint apsisaugoti nuo balistinių smūgių, būtina, kad būtų galimybė smogti su ATACMS, o dar geriau – su JASSM raketomis, skirtomis F-16 lėktuvams, kurių veikimo nuotolis siekia 370 kilometrų. O tada jau garantuojama tam tikra zona, iš kurios priešui bus problemiška vykdyti atakas“, – pabrėžė O.Musijenka.

Jis sakė, kad laikinas yra Rusijos sprendimas perkelti savo lėktuvus į šalies gilumą dėl Ukrainos smūgių grėsmės aerodromams, iš kurių kyla orlaiviai, bombarduojantys Ukrainą, nes kai jie nebematys grėsmės, jie vėl skraidys.

„Tikiuosi, kad šie sprendimai [panaikinti apribojimus smūgiams Rusijoje] įvyks. Yra priežasčių manyti, kad jie jau pakeliui“, – pabrėžė O.Musijenka. Pasak jo, Ukrainos delegacijos perduotas taikinių sąrašas turėtų įtikinti JAV pusę, kad Ukraina smogs tik kariniams taikiniams, laikydamasi tarptautinės teisės reikalavimų.

„Tai sprendimas, kuriuo siekiama sugriauti prie branduolinio atgrasymo doktrinos pripratusių žmonių galvose susiformavusias schemas“, – pažymėjo ekspertas.

Pasak jo, dešimtmečius buvo daug rašoma ir kalbama apie tai, kad negalima peržengti raudonųjų linijų, nes Rusija imsis atsakomųjų veiksmų.

„Ji suformavo visą politikų kartą. Joe Bidenas taip pat yra iš tų laikų ir puikiai žino, kas buvo Šaltasis karas ir kas yra branduolinis atgrasymas. Štai kodėl jiems nuolat kyla abejonių“, – pažymi O.Musijenka.

Pasak jo, Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovybės, Rusijos karo korespondentų reakcija – jie visi isterikuoja – rodo, kad jie supranta, jog sprendimas bus priimtas.

„Jie tarsi laukia šio sprendimo. Jie taip pat jaučia, kad jis ateis“, – pastebėjo O.Musijenka.

Pateikė amerikiečiams sąrašą, kur smūgiuos

15min primena, kad Ukraina pateikė Joe Bideno administracijai sąrašą taikinių Rusijos teritorijoje, kuriuos Ukrainos ginkluotosios pajėgos norėtų smogti ATACMS raketomis. Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas CNN sakė, kad Vašingtonas vis dar svarsto Kyjivo prašymą ir kad Ukraina turi apsaugoti savo piliečius nuo Rusijos teroro.

CNN citavo JAV pareigūną, kuris teigė, kad Ukraina turi tik ribotą JAV suteiktų ilgojo nuotolio raketų skaičių, o JAV pranešė, kad Kyjivas neturėtų tikėtis dar vieno didelio ATACMS tiekimo, nes JAV atsargos yra ribotos, o naujų raketų gamyba trunka ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas