Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Iranas priartėjo prie branduolinio susitarimo atgaivinimo

JAV valstybės departamentas trečiadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos ir Iranas priartėjo prie 2015 metų susitarimo dėl Teherano branduolinių ginklų programos apribojimo atnaujinimo.
Iranas
Iranas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Esame arti galimo susitarimo, bet jo dar nepasiekėme, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as. – Manome, kad likusius klausimus galima išspręsti.“

Kalbėdamas su žurnalistais N.Price'as atsisakė patvirtinti Teherano teiginį, kad siekiant atgaivinti prie žlugimo ribos atsidūrusį Bendrą visapusišką veiksmų planą (JCPOA), pasirašytą su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija ir Kinija, liko išspręsti tik du galutinius klausimus.

Artimi derybų šaltiniai teigia, kad Iranas reikalauja „ekonominių garantijų“, jei būsima JAV administracija pakeistų savo poziciją ir nutrauktų susitarimą, kaip 2018 metais padarė prezidentas Donaldas Trumpas, ir kad Vašingtonas išbrauktų Irano Revoliucinę gvardiją iš teroristinių grupuočių sąrašo.

N.Price'as teigė, kad problemas galima išspręsti, tačiau jau 11 mėnesių Vienoje vykstančios derybos „yra labai delikačioje stadijoje“.

„Atsižvelgiant į Teherano branduolinę pažangą, liko nedaug laiko“, sukurti branduolinius ginklus, galinčius pakenkti bet kokiam susitarimui, sakė jis.

„Šią problemą reikia spręsti skubiai“, – pridūrė N.Price'as.

Net jei susitarimas jau arti, Valstybės departamento vyriausiasis derybininkas Vienoje Robas Malley lieka Vašingtone, o tai leidžia manyti, kad artimiausiomis dienomis dar niekas nebus pasirašyta.

Be to, susitarimas gali būti atidėtas dėl sekmadienį iraniečių minimo Novrūzo – persų Naujųjų metų.

Teheranas: derybose lieka du neišspręsti klausimai

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas trečiadienį pareiškė, kad dėl JAV pozicijos laikinai sustabdytose derybose lieka du neišspręsti klausimai dėl galimybės atkurti šiitiškos respublikos branduolinės programos susitarimą. Jis buvo sudarytas 2015 m. Teherano ir galingųjų valstybių.

„Keturis klausimus laikėme savo raudonosiomis linijomis“, tačiau „du klausimai yra beveik išspręsti“, – valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo H.Amirą-Abdollahianą. Irano užsienio reikalų ministras pridūrė, kad dar „liko du klausimai", o vienas iš jų susijęs su „ekonomine garantija".

Ministras nepatikslino, koks yra antrasis klausimas.

Iranas tiesiogiai derasi Vienoje dėl galimybės atgaivinti prie žlugimo ribos atsidūrusį Bendrą visapusišką veiksmų planą (JCPOA), pasirašytą su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija ir Kinija.

Jungtinės Amerikos Valstijos, 2018 metais vienašališkai pasitraukusios iš šio pakto, derybose dalyvauja netiesiogiai.

„Jei amerikiečių pusė šiandien įvykdys du likusius mūsų reikalavimus, būsime pasirengę rytoj vykti į Vieną“, – pabrėžė H.Amiras-Abdollahianas.

Po daugiau nei 10 mėnesių trukusių derybų suinteresuotos šalys priartėjo prie istorinio susitarimo atnaujinimo.

Tačiau derybos buvo sustabdytos, Rusijai šį mėnesį pareikalavus garantijų, kad jos prekybai su Iranu nepakenks Vakarų sankcijos, įvestos Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

H.Amiro-Abdollahiano komentarai paskelbti praėjus dienai po apsilankymo Maskvoje, kur jo kolega Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusija iš Vašingtono gavo reikiamas garantijas dėl prekybos su Iranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento