Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 23 /10:43

JAV ir JK smūgiai Jemeno husiams siunčia žinią: niekas nesiruošia nuolaidžiauti

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė pirmadienį pradėjo naujus smūgius prieš Jemeno husius, teigdamos, kad antrasis bendrų karinių veiksmų prieš Irano remiamus sukilėlius etapas yra atsakas į nuolatinius išpuolius prieš Raudonosios jūros laivybą.

Šį mėnesį amerikiečių ir britų pajėgos surengė pirmąją smūgių bangą prieš sukilėlių grupuotę, o JAV pradėjo tolesnius antskrydžius prieš raketas, kurios, anot Vašingtono, kėlė tiesioginę grėsmę tiek civiliniams, tiek kariniams laivams.

Tačiau husiai pažadėjo tęsti išpuolius – tai tik dalis didėjančios krizės Viduriniuosiuose Rytuose, susijusios su Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karu, kuris padidino įtampą visame regione ir nuogąstavimus, kad gali kilti platesnio masto karas, į kurį tiesiogiai įsitrauks Iranas.

Aukšto rango husių pareigūnas, sukilėlių vyriausiojo revoliucinio komiteto vadovas Mohammed Ali al Houthi JAV ir Jungtinei Karalystei pareiškė, kad „atsako gali laukti kiekvieną minutę“.

„Mes sakome amerikiečiams ir britams... Patikėkite, kad bet kokia operacija ir agresija prieš mūsų šalį neliks be atsako, ir tikėkitės atsako kiekvieną minutę, jei ne kiekvieną sekundę, tai kiekvieną minutę, kai tai turi įvykti“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“.

VIDEO: Naikintuvai pakilo į kovą: JAV ir JK surengė naujus smūgius prieš husius

Saugo pasaulinę prekybą

Naujausi JAV ir JK smūgiai buvo nukreipti prieš „aštuonis husių taikinius Jemene, reaguojant į nuolatinius husių išpuolius prieš tarptautinę ir komercinę laivybą bei per Raudonąją jūrą plaukiojančius karinius laivus“, – teigiama bendrame Vašingtono ir Londono pareiškime kartu su kitomis karinius veiksmus parėmusiomis šalimis.

„Šiais tiksliais smūgiais siekiama sužlugdyti ir susilpninti pajėgumus, kuriais husiai naudojasi keldami grėsmę pasaulinei prekybai ir nekaltų jūreivių gyvybėms“, – sakoma pareiškime.

VIDEO: Britų lėktuvai „Eurofighter Typhoon“ ir „Voyager“ rengiami kovai prieš husius

JAV centrinė vadavietė atskirame pareiškime nurodė, kad smūgių taikiniai „buvo raketų sistemos ir paleidimo įrenginiai, oro gynybos sistemos, radarai ir giliai užkastos ginklų saugyklos“.

Vienas aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas sakė žurnalistams, kad nėra jokių nuogąstavimų dėl civilių aukų nukentėjusiuose objektuose, o husių nuostoliai kol kas nežinomi.

Anksčiau pirmadienį husiai teigė apšaudę JAV karinį krovininį laivą prie Jemeno krantų, o jų atstovas spaudai Yahya Saree pareiškė, kad jie „vadovavo karinei operacijai, kurios metu raketomis apšaudė JAV karinį krovininį laivą „Ocean Jazz“ Adeno įlankoje netoli Raudonosios jūros.

Paklaustas apie šį teiginį, vienas JAV gynybos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP: „Mes to nematome ir manome, kad šis teiginys neatitinka tikrovės.“

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas nurodė, kad nuo pirmųjų bendrų JAV ir JK smūgių prieš 10 dienų husiai Raudonojoje jūroje surengė daugiau kaip 12 išpuolių.

Sekretoriaus teigimu, taip Didžioji Britanija ir JAV nori „pasiųsti kuo aiškesnę žinią“, kad jų žodžiai bus paremti veiksmais.

Paklaustas, kiek jis įsitikinęs, kad atakos duoda rezultatų, D.Cameronas atsakė, kad yra įsitikinęs, jog smūgiais buvo pasiekta tolesnės pažangos mažinant husių gebėjimą rengti atakas.

Husiai teigia, kad išpuolius Raudonojoje jūroje vykdo solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su kovotojų grupuote „Hamas“. Be to, Jemeno sukilėliai pareiškė, kad JAV ir Jungtinės Karalystės laivus taip pat laiko teisėtais taikiniais.

Tuo tarpu D.Cameronas pabrėžė, kad „neturėtume sutikti“ su husių naratyvu, jog tai susiję su Gazos Ruožu. Js nurodė, kad Jemeno vyriausybė taip pat su tuo nesutinka.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito