Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Rusijos susitarimo dėl Sirijos nebus, nes Maskva „atsuko nugarą“, sako Vašingtonas

Jungtinės Valstijos sekmadienį pareiškė, kad dar nepasiektas ilgai lauktas susitarimas su Rusija dėl smurto pažabojimo Sirijoje, nes Maskva esą „atsuko nugarą“ dėl tam tikrų klausimų.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybės departamentas anksčiau skelbė, kad susitarimas jau greitai bus pasiektas ir kad apie jį praneš valstybės sekretorius Johnas Kerry bei Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Vis dėlto po kelių valandų buvo pranešta apie nesėkmę.

„Rusai atsuko nugarą dėl tam tikrų sričių, nors, kaip manėme, dėl jų jau buvo sutarta. Todėl grįžtame į savo sostines konsultacijoms“, – sakė vienas aukšto rango Valstybės departamento atstovas.

Maskva ir Vašingtonas remia 2011 metų kovą prasidėjusio Sirijos konflikto priešingas puses. Konfliktas įsiplieskė, kai Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ėmėsi priemonių prieš demokratijos šalininkų sukilimą.

Jo teigimu, valstybės sekretorius J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas dar susitiks pirmadienį per Kinijos Hangdžou mieste vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.

JAV prezidentas Barackas Obama anksčiau sakė, kad per Kinijoje vykstantį viršūnių susitikimą abi pusės „dirba dieną ir naktį“, bet pridūrė, kad tai yra „labai sudėtingas reikalas“.

Maskva ir Vašingtonas remia 2011 metų kovą prasidėjusio Sirijos konflikto priešingas puses. Konfliktas įsiplieskė, kai Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ėmėsi priemonių prieš demokratijos šalininkų sukilimą. Kol kas jokios derybos nepadėjo nutraukti jau penkerius metus trunkančio konflikto, per kurį žuvo daugiau nei 290 tūkst. žmonių. Dar milijonai sirų buvo priversti bėgti iš šalies ir prisidėti prie didžiulės migracijos Europoje.

Rusija – viena pagrindinių B.al Assado tarptautinių rėmėjų. Jungtinės Valstijos savo ruožtu remia pagrindinį Sirijos opozicijos aljansą ir kai kurias sukilėlių grupes.

„Sunku apjungti visas šias skirtingas jėgas į vieną struktūrą deryboms, – sekmadienį sakė B.Obama. – Tačiau mūsų pokalbiai su rusais yra labai svarbūs.“

Nuogąstauja dėl Alepo

JAV ir Rusija kartu vadovauja Jungtinių Tautų remiamai humanitarinės pagalbos Sirijai grupei, siekiančiai užtikrinti, kad žmones visoje Sirijoje pasiektų taip reikalinga humanitarinė pagalba.

Didžiausią nerimą kelia antras pagal dydį Sirijos Alepo miestas, kurio atskiras dalis kontroliuoja vyriausybės ir sukilėlių pajėgos, o pats miestas yra apsuptas lojalistų pajėgų. Šalys raginamas susitarti dėl paliaubų, kad būtų galima išspręsti miestą apėmusią gilią humanitarinę krizę.

Ankstesnių paliaubų labai greitai būdavo nustojama laikytis.

Derybos Hangdžou mieste yra naujausias diplomatinių pokalbių apie Siriją raundas po to, kai praėjusią savaitę Ženevoje surengtas J.Kerry ir S.Lavrovo derybų maratonas neprivedė prie galutinio susitarimo.

J.Kerry penktadienį nurodė du prioritetus, kad naujų paliaubų būtų laikomasi: būtina reaguoti į Damasko režimo vykdomus paliaubų pažeidimus ir stebėti didėjančią grupuotės „al Nusra Front“ įtaką.

Pastaroji neseniai persivadino „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontu) ir paskelbė atsiskyrusi nuo tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“. Tačiau J.Kerry penktadienį pabrėžė, kad „al Nusra Front“ tebėra „al Qaeda“ dalis ir kad pakeistas grupuotės pavadinimas negali nuslėpti, kas „al Nusra“ iš tikrųjų yra ir ką ji mėgina padaryti“.

Ankstesnių paliaubų labai greitai būdavo nustojama laikytis, todėl B.Obama sekmadienį perspėjo, kad derybas vertina „su tam tikru skepticizmu“.

„Visgi verta stengtis, – klausė jis. – Dėl vaikų ir moterų ir nekaltų civilių, kuriems reikia maisto, medikamentų ir atokvėpio nuo nuolatinių bombardavimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas