Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV: Irano pajėgos Hormūzo sąsiauryje sulaikė naftos tanklaivį

Irano pajėgos Hormūzo sąsiauryje anksti trečiadienį sulaikė su Panamos vėliava plaukiojantį naftos tanklaivį, pranešė JAV karinis jūrų laivynas.
Su Panamos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Niovi“ Hormūzo sąsiauryje apsupo Irano revoliucinės gvardijos laivai
Su Panamos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Niovi“ Hormūzo sąsiauryje apsupo Irano revoliucinės gvardijos laivai / „AP“/„Scanpix“

Tai jau antras toks incidentas per mažiau nei savaitę.

Tanklaivis „Niovi“ plaukė iš Dubajaus į kitą Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) uostą al Fudžeirą, kai jį sustabdė Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso karinio jūrų laivyno (IRGCN) laivai.

„Tuzinas IRGCN greito puolimo laivų sąsiaurio viduryje apspito laivą“, – sakoma Bahreine įsikūrusio JAV 5-ojo laivyno pareiškime.

Prieš šešias dienas Irano karinis jūrų laivynas Omano įlankoje sulaikė su Maršalo salų vėliava plaukiojantį tanklaivį.

Nuo 2018 metų, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir sugrąžino šiai šaliai sankcijas, neramiuose, bet komerciškai itin svarbiuose Persijos įlankos vandenyse, kuriais keliauja mažiausiai trečdalis pasaulio jūromis gabenamos naftos, įvyko virtinė incidentų.

Per pastaruosius dvejus metus Iranas persekiojo ar užpuolė 15 su užsienio šalių vėliavomis plaukiojančių prekybos laivų, pažeisdamas tarptautinę teisę ir trikdydamas regiono saugumą bei stabilumą, nurodo JAV karinis jūrų laivynas.

„Irano tęsiamas laivų persekiojimas ir trukdymas naudotis laivybos teisėmis regiono vandenyse yra neteisėtas, neatsakingas ir kelia grėsmę laivybos saugumui bei pasaulio ekonomikai“, – sakoma pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas