Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 30 /20:47

JAV įsikūrusi pagalbos grupė: per Izraelio smūgį konvojui Gazos Ruože žuvo 4 žmonės

JAV įsikūrusi pagalbos grupė penktadienį pranešė, kad per Izraelio smūgį pagalbos konvojui Gazos Ruože ketvirtadienį žuvo keturi žmonės.
Pagalbos darbuotojai nužudyti Izraelio atakose Gazijoje. / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA
Pagalbos darbuotojai nužudyti Izraelio atakose Gazijoje. / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Tuo metu Izraelio kariuomenė teigė, kad smogė ginkluotiems užpuolikams.

„Vakar per Izraelio oro antskrydį žuvo keturi palestiniečiai, buvę pagrindinėje „Anera“ pagalbos konvojaus transporto priemonėje, vežusioje maistą ir degalus į Emyratų Raudonojo Pusmėnulio ligoninę“, – sakoma „Anera“ pareiškime.

Jame nurodoma, kad žuvusieji yra „keturi bendruomenės nariai, turėję patirties ankstesnėse misijose ir dalyvavę užtikrinant bendruomenės saugumą“. Pareiškime pažymima, kad jie nebuvo „Anera“ darbuotojai.

Jie „pasistūmėjo į priekį ir paprašė perimti vadovavimą pagrindinei transporto priemonei, nurodydami, kad maršrutas yra nesaugus ir gresia apiplėšimo pavojus“, teigiama „Anera“ pareiškime.

„Keturi bendruomenės nariai nebuvo nei patikrinti, nei iš anksto suderinti, o Izraelio pareigūnai teigia, kad pagrindiniame automobilyje buvo daug ginklų. Izraelio oro antskrydis buvo surengtas iš anksto neįspėjus ir nepranešus“, – priduriama name. 

Izraelio kariuomenės pareiškime, kuriame žuvusiųjų skaičius nenurodomas, sakoma, kad smūgis buvo suduotas po to, kai „keli ginkluoti užpuolikai užgrobė automobilį“.

Jame taip pat teigiama, kad „ginkluotų asmenų buvimas nebuvo suderintas“ prieš išvykstant konvojui.

„Atmetus galimą žalą sunkvežimiams, taip pat aiškiai nustačius ginklus, buvo įvykdytas smūgis, nukreiptas prieš ginkluotus asmenis. Sunkvežimis atvyko į planuotą paskirties vietą“, – teigė kariuomenė.

„Anera“ teigė, kad per smūgį nenukentėjo nė vienas jos darbuotojas, „nors vienas „Anera“ darbuotojas, kuris buvo antroje transporto priemonėje, iš arti matė incidentą“.

Dėl karo Gazos Ruože, kurį sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Pietų Izraelį spalio 7 dieną, apgultoje teritorijoje prasidėjo didelė humanitarinė krizė, o pagalbos darbuotojams iškilo pavojus.

Pasaulio maisto programa (WFP) trečiadienį sustabdė judėjimą Gazos Ruože „iki atskiro pranešimo“ po to, kai Izraelio kariniame patikros punkte buvo apšaudytas vienas iš jos automobilių.

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ spalio 7 dieną surengtu išpuoliu, per kurį žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai žuvo 40 602 žmonės, sako „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas