Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 31

JAV jau ruošiasi visiems scenarijams: branduolinės ginklavimosi varžybos gali tapti nevaldomos

Įsivaizduokite tokį scenarijų: kas nutiktų, jei Rusija įsiveržtų į NATO narę Europoje, JAV įsikištų gindama sąjungininkus, Kinija pasinaudotų padėtimi ir įsiveržtų į Taivaną, o galbūt Šiaurės Korėja nuspręstų panaudoti savo arsenalą ir užpulti Pietų Korėją? JAV gynybos politikos formuotojai jau pradėjo svarstyti, kaip pasirengti tokiai kritiškai situacijai, kai branduolinės krizės gali kilti trijuose skirtinguose frontuose.
Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
Kamala Harris ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Palyginti su 1986 m., kai branduolinių valstybių arsenale iš viso buvo mažiausiai 70 tūkst. branduolinių kovinių galvučių, dabar šis skaičius sumažėjo iki maždaug 12 tūkst.

Taip atsitiko dėl tarptautinių sutarčių, kurios apribojo ne tik branduolinius arsenalus, bet ir bandymus bei branduolinių programų plėtrą.

Dar 2009 m., Baracko Obamos prezidentavimo laikotarpiu, JAV kalbėjo apie „pasaulį be branduolinių ginklų“. Tačiau artėjant 2026 m., kai baigs galioti dabartinė Strateginės ginkluotės mažinimo sutartis, arba „START“ sutartis, ribojanti Jungtinių Valstijų ir Rusijos branduolinius arsenalus, tikėjimas jos pratęsimu mažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas