Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV, JK, Prancūzija ir Vokietija ragina Iraną „bendradarbiauti su TATENA“

JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija trečiadienį paragino Iraną „vykdyti savo teisinius įsipareigojimus ir bendradarbiauti su TATENA“, Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūrai priėmus rezoliuciją su oficialia kritika Teheranui.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šių keturių Vakarų valstybių užsienio reikalų ministerijos bendrame pareiškime sveikino Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rezoliuciją, priimtą „reaguojant į Irano nepakankamą bendradarbiavimą su TATENA svarbiais ir neišspręstais apsaugos klausimais“, susijusiais su iraniečių branduoline veikla.

„Šiandien didžiąja dauguma balsų TATENA valdytojų taryboje [priimtas sprendimas] pasiunčia nedviprasmišką žinią Iranui, kad jis privalo vykdyti savo įsipareigojimus dėl apsaugos ir teikti techniškai patikimus paaiškinimus neišspręstais apsaugos klausimais“, – sakoma pareiškime.

„Raginame Iraną paisyti tarptautinės bendrijos raginimo vykdyti savo teisinius įsipareigojimus ir bendradarbiauti su TATENA, kad nebedelsiant būtų visiškai išaiškinti ir išspręsti [likę] klausimai“, – nurodoma jame.

Atskirame pareiškime Irano varžovė regione Saudo Arabija taip pat sakė sveikinanti TATENA sprendimą, „akcentuojantį, kad Iranas privalo vykdyti savo įsipareigojimus... ir būtinybę jam bendradarbiauti su šia agentūra visiems neišspręstiems branduoliniams klausimams išspręsti“.

Anksčiau trečiadienį TATENA priėmė rezoliuciją su oficialia kritika Iranui dėl nepakankamo bendradarbiavimo su JT inspektoriais, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai.

JAV, Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlyta priemonė, prieš kurią balsavo Rusija ir Kinija, yra pirmoji Iraną kritikuojanti rezoliucija nuo 2020 metų birželio. Ji priimta įstrigus pastangoms sugrąžinti JAV į 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas