Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kaliniui paskutinę minutę atšaukta mirties bausmė

JAV Džordžijos valstijoje paskutinę minutę atšauktas mirties bausmės vykdymas. 52-ejų Warrenas Lee Hillas jau buvo paruoštas egzekucijai, kuomet net du teismai priėmė sprendimą iš naujo ištirti medicinines ataskaitas, jog kalinys gali sirgti psichikos liga, skelbia „Spiegel“.
Warrenas Hillas
Warrenas Hillas / Reuters/Scanpix nuotr.

Anot „Atlanta Journal Constitution“, kalinio prašymu jam jau buvo suduoti raminamieji vaistai, buvo suruošta ir mirtina injekcija, kai netikėtai suskambo kalėjimo telefonas ir pranešta bausmės vykdymą atidėti.

W.L.Hillas kali už dviejų žmonių nužudymą. 1986 metais jis nušovė 18-metę draugę Myra Wright ir už tai buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. 1990 metais jis vinių pilna lenta susidorojo su savo kameros draugu Josephu Handspike’u. Už šį nusikaltimą jam skirta mirties bausmė. Kaltinamojo advokatas įrodinėjo, kad jo klientas yra atsilikusio proto, jo intelekto koeficientas siekia apie 70, tad jis atitinka tik 12 metų vaiką. Pagal galiojančius įstatymus, jis mirties bausme negali būti baudžiamas.

Dar 2000 metais teisėjų komisija nusprendė, kad W.Hillas neserga ir bausmė jam gali būti vykdoma. Neseniai teisėjai savo nuomonę pakeitė, pripažindami, kad tuomet atvejis buvo išnagrinėtas gana paviršutiniškai.

Du iš trijų teisėjų nusprendė, kad būtini tolimesni tyrimai, siekiant įsitikinti, ar kalinys iš tiesų yra protiškai atsilikęs. Iš esmės visi ekspertai, tiek atstovaujami kaltinamojo, tiek prokurorų, sutaria, kad W.Hillas turi psichikos sutrikimų.

Tokius žmones kaip W.Hillas gina žmogaus teisių aktyvistai, medicinos ekspertai, advokatų asociacija, taip pat ir buvęs prezidentas Jimmy Carteris. JAV Aukščiausiasis teismas 2002 metais uždraudė mirties bausmės vykdymą psichikos negalią turintiems asmenims, tai įvardydamas, kaip „žiaurią ir netinkamą bausmę“. Neįgalumo nustatymo kriterijai palikti valstijoms, o Džordžijos valstijoje jie itin griežti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito