Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 08

JAV kariai Rumunijoje – signalas Maskvai apie rimtus ketinimus

JAV armijos 101-osios oro desantininkų divizijos kariai treniruojasi, valgo ir miega grubiai įrengtame, plačiai išsidriekusiame poste pietryčių Rumunijoje – nuo čia iki Krymo, kur Rusija saugo dideles amunicijos atsargas, raketa gali nuskrieti per septynias minutes.
Rumunijos vėliava
Rumunijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar toliau į šiaurę, kur vyksta karinės pratybos su Rumunijos kariais vos už keleto kilometrų nuo Ukrainos sienos, JAV kariai, taip pat iš 101-osios divizijos, šaudo iš artilerijos, imituoja sraigtasparnių puolimus ir kasa apkasus, panašius į tuos, kurie yra fronto linijose Ukrainos regione prie Chersono uostamiesčio, iš kurio lapkritį Rusijos kariai pasitraukė.

Tai pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai 101-oji oro desantininkų divizija dislokuota Europoje, o Rumunijai tapus NATO nare, jos kariai dabar yra arčiau karo Ukrainoje nei bet kuris kitas JAV armijos dalinys.

Jos misija laikoma pavyzdžiu amerikiečių kariuomenei, kuri neseniai atsitraukė nuo du dešimtmečius trukusių aktyvių kovų ir žengia į erą, kurioje bandoma priešus pirmiausia atgrasyti – demonstruojant jėgą, taip pat treniruojant draugiškų šalių karius, siunčiant ginklų ir suteikiant kitokią pagalbą, kad priešas suprastų, kas jo laukia.

„Šis konfliktas regioninis, bet jis turi pasaulinių pasekmių“, – gruodžio viduryje interviu oro bazėje, kuri dalijasi lėktuvų kilimo ir tūpimo taku su gretimu komerciniu oro uostu, sakė JAV armijos štabo viršininkas generolas Jamesas C.McConville'is.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas