Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariuomenė sudarė lemtingą Ukrainai reikalingų ginklų sąrašą: jie gali pakeisti karo eigą

Vyriausiasis JAV kariuomenės vadas Europoje generolas Christopheris Cavoli parengė sąrašą amerikietiškų ginklų sistemų, kurios galėtų sustiprinti Ukrainos kovą su Rusija, bet kurių prezidento Joe Bideno administracija dar nepateikė, skelbia žiniasklaidos grupė CNN.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Pasak šaltinių, susipažinusių su praėjusį mėnesį Kongresui pateikta įslaptinta ataskaita, Ch.Cavoli rekomendacijos apima Jungtinę priešlėktuvinę atremiamąją raketą (JASSM) ir ryšių sistemą „Link 16“ – saugų tinklą, kurį NATO naudoja oro ir priešraketinės gynybos koordinavimui gerinti.

Nepaisant to, kad Ukraina ne kartą prašė suteikti šias sistemas, JAV jų nesuteikė, greičiausiai dėl nuogąstavimų, kad pažangi JAV technologija pateks į Rusijos rankas, ypač „Link 16“ sistemos atveju. Be to, JAV pareigūnai abejojo tokių iš oro paleidžiamų raketų, kaip JASSM, naudingumu Ukrainai prieš tai nenustačius pranašumo ore.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Christopher G. Cavoli
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Christopher G. Cavoli

Ukraina ir toliau siekia gauti iš JAV pažangesnės ginkluotės, taip pat stengiasi panaikinti amerikietiškų ilgojo nuotolio raketų sistemų naudojimo apribojimus.

Neseniai Baltuosiuose rūmuose vykusio susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pateikė išsamų sąrašą prioritetinių taikinių Rusijoje, į kuriuos jis norėtų smogti JAV tiekiamomis raketomis ATACMS, teigė šaltiniai.

Nors J.Bidenas blokuoja JAV tolimojo nuotolio sistemų naudojimą smūgiams Rusijos gilumoje, jis neatmetė naujausio V.Zelenskio prašymo, tačiau liko neįsipareigojęs. Abu vadovai susitarė tęsti diskusijas, nors, pareigūnų nuomone, mažai tikėtina, kad JAV artimiausiu metu pakeis savo poziciją dėl tolimojo nuotolio raketų.

Šių svarstymų metu JAV paramos Ukrainai ateitis tebėra abejotina, ypač artėjant prezidento rinkimams ir kilus neaiškumams dėl ilgalaikės karinės pagalbos po 2025 m.

Per dvejus su puse kovos metų Rusija neteko šimtų tūkstančių kovotojų. Pareigūnai jau seniai mano, kad, norėdamas pasiekti reikšmingų laimėjimų mūšio lauke, prezidentas Vladimiras Putinas turės įsakyti dar vieną politiškai rizikingą karių mobilizaciją.

Ir JAV pareigūnai, ir nepriklausomi analitikai teigia, kad nors Kremlius artimiausiu metu sėkmingai apsaugojo savo ekonomiką nuo dalies Vakarų sankcijų, yra tam tikrų ženklų, kad kitų metų pabaigoje jo ekonomika gali pradėti jausti įtampą.

V.Putinas „visada mano, kad amerikiečiai turi dėmesio išlaikymo sutrikimą, – pirmadienį per nacionalinio saugumo konferenciją Sea saloje, Džordžijos valstijoje, pareiškė Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas. – Tai vienas iš tų atvejų, kai turime parodyti, kaip stipriai remiame Ukrainą, nes nuo to daug kas priklauso“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas