Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV laukiama Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovo

JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo penktadienį pareiškė, jog artimiausiomis savaitėmis tikisi Vašingtone susitikti su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministru, su kuriuo bus tariamasi dėl naujo JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimo.
Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho
Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Labai tikiuosi, kad per maždaug pusantros savaitės čia susitiksiu su savo Šiaurės Korėjos kolega, su kuriuo pratęsime šią diskusiją, kad, kai jiedu (JAV prezidentas ir Šiaurės Korėjos lyderis, – red.) susitiks, būtų tikra galimybė žengti dar vieną žingsnį į priekį siekiant denuklearizacijos“, – pareiškė jis interviu vyriausybės remiamai radijo stočiai „Amerikos balsas“.

Šiaurės Korėjos URM vadovo Ri Yong Ho vizitas į JAV sostinę bus dar vienas svarbus įvykis sparčiai šylančiuose santykiuose tarp dviejų šalių, kurios vis dar nėra pasirašiusios sutarties dėl oficialaus 1950–1953 metų Korėjos karo užbaigimo.

Birželio mėnesį Singapūre įvyko istorinis pirmasis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas.

JAV valstybės vadovas su Šiaurės Korėjos lyderiu siekia susitikti dar kartą ir kai kurie politiniai stebėtojai sako, kad apie antrąjį susitikimą gali būti paskelbta dar prieš lapkričio 6 dieną įvyksiančius Kongreso rinkimus.

„Ieškome datų, laiko ir vietų, kurios tiktų abiem lyderiams“, – pareiškė M.Pompeo. Į klausimą, ar aukščiausiojo lygio susitikimas įvyks „artimiausioje ateityje“, jis atsakė teigiamai.

D.Trumpas savo santykius su Šiaurės Korėją laiko įrodymu, kad jo užsienio politika yra sėkminga.

Tuo tarpu M.Pompeo pažymėjo, jog Kim Jong Unas Jungtinėms Valstijoms pareiškė padaręs „strateginį sprendimą“, jog „mums nebereikia mūsų branduolinių ginklų arsenalo, kad mūsų šalis būtų sėkminga“.

„Labai džiaugiuosi, kad jis taip nusprendė, tačiau tai bus sudėtinga įgyvendinti ir tam prireiks laiko“. – pareiškė M.Pompeo.

Kritikai teigia, kad Šiaurės Korėja, tikėdamasi sumažinti spaudimą, žengė tik simbolinius „retorinius žingsnius“ ir vargu ar atsisakys branduolinio arsenalo, kurį režimas kūrė ne vieną dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito