Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 05 /23:16

JAV neįsileidžia Rusijos lėktuvų, bet „prezidento“ orlaiviui leido išskraidinti šnipus

Net amerikiečiams uždarius savo oro erdvę Rusijai, vienas orlaivis šeštadienį nusileido Vašingtono oro uoste. Jis nuvyko pargabenti nepageidaujamais paskelbtų diplomatų. Šis skrydis sulaukė nemažai lėktuvų judėjimą aplink pasaulį stebinčių žmonių dėmesio. Mat tai yra vadinamasis Rusijos prezidentinis lėktuvas.
Lėktuvas „Iljušin Il-96“
Lėktuvas „Iljušin Il-96“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Rusija Lėktuvas

Kur skrenda šis lėktuvas, imta svarstyti nuo šeštadienio ryto. Jis, pakilęs iš Sankt Peterburgo ir apsukęs nemažą ratą aplink Skandinavijos pusiasalį, pasuko pietvakarių link.

Dėmesį visų pirma atkreipė tai, kad lėktuvas skrido į Vašingtoną. Kaip žinoma, Rusijai užpuolus Ukrainą, jos lėktuvams oro erdvę uždarė ne tik beveik visos Europos šalys, bet ir JAV.

Kitaip tariant, draudžiami visi keleiviniai, krovininiai ir užsakomieji skrydžiai visais orlaiviais, kurie priklauso, yra sertifikuoti, eksploatuojami, registruoti, nuomojami Rusijos piliečio arba jo naudai.

Remiantis JAV transporto departamento pareiškimu, bet kokie orlaivių naudotojai, pažeidžiantys draudimą patekti į JAV oro erdvę, „gali būti perimti, o jų pilotai ir kiti įgulos nariai gali būti sulaikyti ir apklausti teisėsaugos ar apsaugos darbuotojų, jei to reikėtų“.

Intrigą dar labiau sustiprino tai, kad į orą pakilo orlaivis su registracijos numeriu RA-96019 – vadinamasis Rusijos prezidentinis lėktuvas.

Kaip nurodyta skrydžių sekimo tinklalapyje flightradar24.com, „Ilyushin Il-96-300“ (dar žinomas kaip „IL96“) modelio lėktuvas iš Sankt Peterburgo Pulkovo oro uosto pakilo šeštadienį ryte, 9.41 val. vietos (8.41 val. Lietuvos) laiku.

„Scanpix“ nuotr./Lėktuvas Il-96
„Scanpix“ nuotr./Lėktuvas Il-96

Iš pradžių buvo skelbiama, kad Vašingtono Dulles oro uostą jis turėtų pasiekti apie 13 val., vėliau šis laikas buvo kelis kartus pavėlintas, kol galiausiai orlaivis nusileido 14.15 val. vietos (21.15 Lietuvos) laiku.

Šis „IL96“ buvo pagamintas prieš 13 metų Voroneže, dabar priklauso Specialiajam skrydžių padaliniui. Nors neoficialiai vadinamas „prezidentiniu „IL“, juo skraido nebūtinai Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

Tinklalapyje flightradar24.com nurodyta, kad lėktuvas penktadienio popietę iš Maskvos atskrido į Sankt Peterburgą.

Kas skrido į Vašingtoną, buvo sunku nuspėti – kad kažkas vyktų iš Rusijos į JAV, pavyzdžiui, deryboms dėl ugnies nutraukimo Ukrainoje, neskelbiama.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pastarosiomis dienomis patikino, kad artimiausiu metu aukščiausio lygio pokalbiai tarp Kremliaus ir Baltųjų rūmų nenumatyti.

JAV žiniasklaidos kompanija „Bloomberg“ paskelbė, kad lėktuvas pakilo pargabenti keliolika diplomatų, dirbančių Rusijos atstovybėje prie Jungtinių Tautų. Rusijai užpuolus Ukrainą, jie buvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis.

Vėliau portalas „Politico“ pranešė, jog lėktuvas išties nuvyko parskraidinti 13 rusų diplomatų, kurie buvo paskelbti nepageidaujamais.

Tokį sprendimą dėl Rusijos atstovybėje Jungtinėse Tautose dirbančių diplomatų JAV misija šioje organizacijose paskelbė praėjusį penktadienį. Mat jie įtariami JAV šnipinėjimu Rusijos naudai.

123RF.com nuotr./Šnipas
123RF.com nuotr./Šnipas

Tarp išsiunčiamųjų yra 12 žvalgybininkų ir dar vienas JT, bet ne Rusijos atstovybėje, dirbantis pareigūnas. Jie turi išvykti iki pirmadienio, tačiau kada lėktuvas pakils atgal į Rusiją, kol kas neskelbiama.

Nepaisant draudimo Rusijos lėktuvams įskristi į JAV oro erdvę, šiam buvo padaryta išimtis, kad nusižengę diplomatai galėtų iškeliauti namo.

Beje, tuo pačiu lėktuvu Rusijos delegacija pastaruoju metu dukart vyko į Baltarusiją deryboms su Ukrainos atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas