Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV nepritaria JT siūlymui nutraukti gyvenviečių kūrimą Izraelio okupuotose teritorijose

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė nepritariančios siūlomai Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijai, kuria būtų reikalaujama, kad Izraelis nutrauktų gyvenviečių kūrimą okupuotose teritorijose, nepaisant to, kad Vašingtonas kritikuoja savo sąjungininkę šiuo klausimu.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.

Likus kelioms dienoms iki JT Saugumo Tarybos posėdžio dėl Izraelio ir Palestinos konflikto, rezoliucijos projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, reikalaujama, kad Izraelis „nedelsiant ir visiškai nutrauktų“ gyvenviečių kūrimą okupuotose palestiniečių teritorijose.

Tekstas parengtas po to, kai didžiosios valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas, beveik vieningai sukritikavo griežtai dešiniosios Izraelio vyriausybės sprendimą atgaline data leisti kurti naujas gyvenvietes okupuotame Vakarų krante ir statyti naujus namus.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelio sprendimas juos „labai nuliūdino“.

Tačiau Valstybės departamentas aiškiai nurodė, kad Jungtinės Valstijos, turinčios veto teisę JT Saugumo Taryboje, nepritars rezoliucijai, kurią, kaip pranešama, inicijavo Jungtiniai Arabų Emyratai – JAV sąjungininkė, normalizavusi santykius su Izraeliu.

„Manome, kad šios rezoliucijos priėmimas nebuvo naudingas palaikant sąlygas, būtinas deryboms dėl dviejų valstybių sprendimo, lygiai taip pat, kaip manome, kad sekmadienį iš Izraelio gautos žinios buvo nenaudingos“, – sakė JAV valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Vedantas Patelis, turėdamas omenyje Izraelio sprendimą dėl gyvenviečių.

Jis neužsiminė, ar Jungtinės Valstijos pasinaudos veto teise – tai būtų pirmas atvejis po to, kai Joe Bidenas apkaltino Rusiją piktnaudžiaujant veto teise.

„Tiesiog nesiruošiu spėlioti ar kelti hipotezių apie procesą“, – žurnalistams Vašingtone sakė V. Patelis.

„Mes ir toliau daugiausia dėmesio skiriame tam, kad palaikytume sąlygas, kurios būtinos, kad izraeliečiai ir palestiniečiai derybų keliu pasiektų dviejų valstybių sprendimą, kuris, mūsų įsitikinimu, yra vienintelis kelias į sąžiningą konflikto baigtį“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos ištisus dešimtmečius kišosi į Jungtinių Tautų veiklą, kad apsaugotų Izraelį nuo rezoliucijų.

Tačiau paskutinėmis buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracijos savaitėmis Vašingtonas susilaikė ir leido priimti rezoliuciją, kurioje taip pat raginama sustabdyti visą Izraelio gyvenviečių veiklą.

J. Bideno administracija siekė išsaugoti ryšius su naujai grįžusiu ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, net ir kritikuodama sprendimą dėl gyvenviečių.

JAV pareigūnai tikisi, kad arabų valstybių, tokių kaip Jungtiniai Arabų Emyratai, spaudimas gali paskatinti B. Netanyahu, kuris vienu svarbiausių savo pasiekimų laikė Izraelio padėties normalizavimą, būti nuosaikesniu.

„Šiurkštus pažeidimas“

JT rezoliucijoje, kurios projektas dar tik rengiamas, „dar kartą patvirtinama, kad Izraelio gyvenviečių kūrimas nuo 1967 metų okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę, neturi jokios teisinės galios ir yra šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“.

Joje taip pat „smerkiami visi bandymai aneksuoti, įskaitant Izraelio sprendimus ir priemones, susijusias su gyvenvietėmis, įskaitant gyvenviečių forpostus“, ir raginama nedelsiant juos atšaukti.

JT Saugumo Tarybos tekste „pakartojamas reikalavimas, kad Izraelis nedelsiant ir visiškai nutrauktų visų gyvenviečių kūrimą okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir kad jis visapusiškai laikytųsi visų savo teisinių įsipareigojimų šioje srityje“.

JT Saugumo Tarybos posėdis, kuriame bus aptarta Izraelio ir Palestinos padėtis, planuojamas pirmadienį, tačiau, pasak diplomatų, kol kas neaišku, ar projektas bus pateiktas balsavimui.

Izraelio užsienio reikalų ministerija šį tekstą apibūdino kaip „dar vieną cinišką palestiniečių bandymą kreiptis į tarptautines institucijas, užuot kovojus su teroro banga“.

Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas laiške Saugumo Tarybai paragino tarptautinę bendruomenę „griežčiausiai ir nedviprasmiškai pasmerkti naujausius teroro išpuolius prieš Izraelio civilius gyventojus“ ir apkaltino Palestinos savivaldą, kad ji „skatino ir pritarė“ šiems „bjauriems nusikaltimams“.

Izraelio saugumo kabinetas sekmadienį paskelbė, kad įteisins devynias gyvenvietes okupuotame Vakarų krante po kelių neseniai Jeruzalėje įvykdytų išpuolių prieš izraeliečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas