Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV numušė 10 husių dronų, 2 raketas ir 3 Irano bepiločius orlaivius

Jungtinių Valstijų pajėgos Jemene surengė smūgius prieš 10 atakos dronų ir antžeminę valdymo stotį, priklausančią Irano remiamiems husių sukilėliams, trečiadienį pranešė JAV kariuomenė.
HANDOUT / Reuters
HANDOUT / Reuters

JAV karo laivas taip pat numušė husių paleistą priešlaivinę raketą, o vėliau – tris Irano dronus, pranešė JAV centrinė vadavietė (CENTCOM). 

Nors Jungtinės Valstijos neseniai sudavė smūgių husiams ir kitoms Irano remiamoms grupuotėms regione, tiek Vašingtonas, tiek Teheranas stengėsi išvengti tiesioginės konfrontacijos, bet trijų Irano dronų numušimas gali padidinti įtampą.

Ankstų ketvirtadienio rytą vietos laiku JAV pajėgos nusitaikė į „husių bepiločių orlaivių antžeminę valdymo stotį ir 10 husių vienkartinių bepiločių orlaivių“, kurie „kėlė neišvengiamą grėsmę prekybiniams laivams ir JAV karinių jūrų pajėgų laivams regione“, sakoma CENTCOM pareiškime.

CENTCOM anksčiau paskelbė, kad eskadrinis minininkas „USS Carney“ numušė priešlaivinę balistinę raketą, paleistą husių, o po mažiau nei valandos numušė tris Irano dronus.

Ji nepatikslino, ar dronai, kuriuos numušė eskadrinis minininkas, buvo skirti atakoms, ar stebėjimui.

Trečiadienį amerikiečių pajėgos taip pat sunaikino husių raketą žemė–oras, kuri, CENTCOM teigimu, kėlė neišvengiamą grėsmę JAV orlaiviams. 

Ji nenurodė nei orlaivių, kuriems buvo kilusi grėsmė, tipo, nei tikslios smūgio vietos, tik teigė, kad smūgis buvo suduotas „husių kontroliuojamose Jemeno teritorijose“.

Nuolatiniai išpuoliai

Husiai lapkritį pradėjo taikytis į Raudonosios jūros laivybą ir sako, kad smogia su Izraeliu susijusiems laivams, taip siekdami paremti palestiniečius Gazos Ruože, kur vyksta niokojamas Izraelio ir „Hamas“ karas.

JAV ir Jungtinės Karalystės pajėgos atsakė smūgiais husiams. Šie vėliau paskelbė, kad amerikiečių ir britų interesai taip pat yra teisėti taikiniai.

Kai kurie JAV smūgiai buvo nukreipti prieš raketas, kurios, CENTCOM teigimu, kėlė tiesioginę grėsmę laivams, o tai rodo, kad husių kontroliuojamoje teritorijoje vykdomas intensyvus stebėjimas, tikriausiai dalyvaujant kariniams orlaiviams.

JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių atakų, keliančių pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Be karinių veiksmų, Vašingtonas stengiasi daryti diplomatinį ir finansinį spaudimą husiams, ir praėjusią savaitę iš naujo priskyrė juos prie teroristinių organizacijų. Šios etiketės buvo atsisakyta netrukus po to, kai prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pradėjo eiti pareigas.

Tačiau husių išpuoliai nesiliauja: trečiadienį sukilėliai pareiškė, kad keliomis tiesiogiai pataikiusiomis jūrinėmis raketomis apšaudė amerikiečių komercinį laivą, plaukusį į Izraelį.

Jungtinės Karalystės jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“ pranešė, kad į komercinį laivą, buvusį į pietvakarius nuo Jemeno Adeno uosto, pataikė raketa. Laivas pranešė apie sprogimą dešiniajame borte. 

Anksčiau husiai pareiškė, kad paleido kelias raketas į amerikiečių eskadrinį minininką „USS Gravely“ – pareiškimas pasirodė po to, kai CENTCOM nurodė, kad šis karo laivas numušė priešlaivinę sparnuotąją raketą, paleistą „iš husių kontroliuojamų Jemeno teritorijų į Raudonąją jūrą“.

Pyktis dėl niokojančios Izraelio kampanijos Gazos Ruože, kurią jis pradėjo po precedento neturinčio „Hamas“ išpuolio spalio 7-ąją, sustiprėja visuose Viduriniuose Rytuose ir kursto smurtą, į kurį įsitraukė Irano remiamos grupuotės Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito