Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV pajėgos pademonstravo nepralenkiamą naikintuvą F-35: turi slaptas ilgojo nuotolio raketas

Jungtinių Valstijų kariuomenė pirmą kartą paskelbė nuotraukas, kuriose matyti penktos kartos naikintuvas F-35, apginkluotas slaptomis tolimojo nuotolio prieštankinėmis raketomis.
Penktosios kartos naikintuvas F-35
Penktosios kartos naikintuvas F-35 / JAV kariuomenės nuotr.

Pirmadienį paskelbtoje nuotraukoje matyti, kaip šio mėnesio pradžioje atlikto skrydžio bandymo metu naikintuvas „F-35C Lightning II“ neša dvi ilgojo nuotolio priešlaivines raketas AGM-158C (angl. Long-Range Anti-Ship Missiles, LRASM).

Lėktuvas pakilo iš Karinių jūrų pajėgų oro uosto Merilando valstijoje.

JAV kariuomenės nuotr./Penktosios kartos naikintuvas F-35
JAV kariuomenės nuotr./Penktosios kartos naikintuvas F-35

Pastangos integruoti raketas į lėktuvnešyje bazuojamą modernaus sunkiai radarais užfiksuojamo (angl. Stealth) naikintuvo F-35 variantą pabrėžia amerikiečių kariuomenės siekį išplėsti savo priešlaivinius pajėgumus naujose platformose. Kariuomenė pripažino, kad šių pajėgumų poreikis didėja, ypač kai tokie varžovai kaip Kinija stiprina savo laivynus.

F-35 neturi specialios priešlaivinės raketos, todėl LRASM yra vertingas papildymas. AGM-158C LRASM – tai nuo 2018 m. pradėta naudoti slapta tiksliai valdoma, iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa. Ji buvo sukurta siekiant suteikti JAV karinėms oro pajėgoms ir JAV kariniam jūrų laivynui daugiau smogiamųjų galimybių jūrų srityje.

LRASM gali būti paleidžiama iš oro pajėgų B1 bombonešių ir karinių jūrų pajėgų lėktuvų F/A-18 „Super Hornet“ bei kai kurių kitų orlaivių. Šiuo metu siekiama paruošti ginklą F-35, vis labiau populiarėjančiam penktosios kartos naikintuvui.

„Vykdydama nuolatines integracijos pastangas, Pax River F-35 integruotų bandymų pajėgų (Pax ITF) komanda dvi dienas atliko bandomuosius skrydžius, kad įvertintų svyravimą, apkrovas ir skridimo savybes su dviem AGM-158 raketomis ant išorinių stočių“, – pirmadienį savo nuotraukų paraše pridūrė JAV kariuomenė.

Remiantis LRASM gamintojos „Lockheed Martin“ informacija, ši raketa turi pusiau autonominę valdymo sistemą ir gali įveikti maždaug 200 jūrmylių (370,4 km) nuotolį. Ji gali gabenti 1 000 kg sveriančią kovinę galvutę ikigarsiniu greičiu.

Dėl savo dydžio F-35 negali nešti LRASM viduje, t.y. raketos turėtų būti pritvirtintos orlaivio išorėje, o tai tam tikra prasme pažeistų orlaivio slaptumą. Tačiau ši raketa vis tiek suteiktų naikintuvui reikšmingą ugnies galios padidinimą.

Socialinių tinklų nuotrauka/LRSAM raketa
Socialinių tinklų nuotrauka/LRSAM raketa

„LRASM yra apibrėžtas artimiausio laikotarpio sprendimas, kuriuo bus išspręsta puolamųjų priešlėktuvinių kovinių pajėgumų oro erdvėje spraga ir kuris suteiks lanksčias, tolimojo nuotolio, pažangias priešlėktuvines galimybes prieš didelės grėsmės jūrinius taikinius“, – teigė kariuomenė.

Nors LRASM yra labai galingas iš oro paleidžiamas ginklas, skirtas kovai jūroje, jis yra brangus – viena raketa kainuoja daugiau nei 3 mln. dolerių, todėl JAV ieškojo ir pigesnių sprendimų – kūrė priešlaivinius pajėgumus, pavyzdžiui, eksperimentinį ginklą QUICKSINK.

Šią savaitę paskelbtos F-35 ir LRASM nuotraukos ir kiti neseniai atlikti priešlaivinių ginklų bandymai rodo JAV kariuomenės pastangas kurti papildomas smūgių jūrų erdvėje galimybes, nes ji vis daugiau dėmesio skiria Kinijai, kuri meta iššūkį JAV jūrų karinių pajėgų tobulėjimo tempui.

„Tikėtina, kad Vašingtono ir Pekino susirėmimo atveju priešlaiviniai pajėgumai atliktų lemiamą vaidmenį. Tokie atsarginiai ginklai kaip LRASM leidžia amerikiečių orlaiviams smogti į priešo taikinius iš didesnio atstumo, taip apribojant jų poveikį priešiškai oro gynybai“, – pastebėjo naujienų svetainė „Business Insider“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas