Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pajėgos prie Jemeno krantų numušė 8 dronus ir dar 4 sunaikino sausumoje

JAV pajėgos netoli Jemeno numušė aštuonis dronus ir dar keturis sunaikino ant žemės, šeštadienį pranešė Jungtinių Valstijų kariuomenė. 
MOHAMMED HUWAIS / AFP
MOHAMMED HUWAIS / AFP

Šis incidentas įvyko amerikiečių pajėgoms surengus oro smūgius prieš su Iranu susijusius taikinius Irake ir Sirijoje, reaguojant į išpuolį, per kurį praėjusį savaitgalį žuvo trys JAV kariškiai.

Socialiniuose tinkluose JAV Centrinė vadovybė (CENTCOM) nurodė, kad penktadienio rytą JAV karinių jūrų pajėgų eskadrinis minininkas numušė vieną droną, o kiek vėliau karo lėktuvai F/A-18 ir kitas laivas nukovė septynis.

Vėliau penktadienį amerikiečių pajėgos sausumoje sunaikino dar keturis dronus, kol jie dar nebuvo paleisti, pridūrė CENTCOM.

CENTCOM duomenimis, keturi ant žemės sunaikinti dronai priklausė Irano remiamiems Jemeno husių sukilėliams. Tačiau neatskleidžiama, kas tiksliai paleido JAV karo laivų ir lėktuvų numuštus dronus.

Ji pridūrė, kad per išpuolį niekas nenukentėjo ir žala nebuvo padaryta.

„Šiais veiksmais bus apsaugota laivybos laisvė, o tarptautiniai vandenys taps saugesni ir labiau apsaugoti JAV karinių jūrų pajėgų laivams ir prekybiniams laivams“, – nurodė CENTCOM.

JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių atakų, keliančių pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Be karinių veiksmų, Vašingtonas stengiasi daryti diplomatinį ir finansinį spaudimą husiams, ir praėjusią savaitę iš naujo priskyrė juos prie teroristinių organizacijų. Šios etiketės buvo atsisakyta netrukus po to, kai prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pradėjo eiti pareigas.

Tačiau husių išpuoliai nesiliauja: trečiadienį sukilėliai pareiškė, kad keliomis tiesiogiai pataikiusiomis jūrinėmis raketomis apšaudė amerikiečių komercinį laivą, plaukusį į Izraelį.

Jungtinės Karalystės jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“ pranešė, kad į komercinį laivą, buvusį į pietvakarius nuo Jemeno Adeno uosto, pataikė raketa. Laivas pranešė apie sprogimą dešiniajame borte. 

Anksčiau husiai pareiškė, kad paleido kelias raketas į amerikiečių eskadrinį minininką „USS Gravely“ – pareiškimas pasirodė po to, kai CENTCOM nurodė, kad šis karo laivas numušė priešlaivinę sparnuotąją raketą, paleistą „iš husių kontroliuojamų Jemeno teritorijų į Raudonąją jūrą“.

Sausio 28 dieną dronas įsirėžė į bazę Jordanijoje, kur žuvo trys JAV kariai ir daugiau kaip 40 buvo sužeista. Dėl šio išpuolio Vašingtonas apkaltino Irano remiamas pajėgas.

Jungtinės Valstijos penktadienį sudavė atsakomuosius smūgius dešimtims taikinių septyniuose su Teheranu susijusiuose objektuose Irake ir Sirijoje.

Pyktis dėl niokojančios Izraelio kampanijos Gazos Ruože, kurią jis pradėjo po precedento neturinčio „Hamas“ išpuolio spalio 7-ąją, sustiprėja visuose Viduriniuose Rytuose ir kursto smurtą, į kurį įsitraukė Irano remiamos grupuotės Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito