Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV parduoda Taivanui F-16 amunicijos už 619 mln. dolerių

Pentagonas trečiadienį paskelbė, kad JAV patvirtino sandorį parduoti Taivanui 619 mln. dolerių (579 mln. eurų) vertės amunicijos naikintuvams F-16.
Naikintuvai F-16
Naikintuvai F-16 / „Cover Images“/„Scanpix“

Šis žingsnis tikriausiai supykdys Pekiną.

Į paketą įeina 100 greitaeigių priešradarinių raketų AGM-88B, 200 pažangių vidutinio nuotolio raketų „oras-oras“ AIM-120C-8, paleidimo įrenginių ir mokomųjų raketų, sakoma Pentagono pranešime.

Pardavimas padidins Taivano „gebėjimą užtikrinti savo oro erdvės apsaugą, regioninį saugumą ir sąveiką su Jungtinėmis Valstijomis“, priduriama jame.

Pranešimas paskelbtas padidėjus įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos. Abi šalys jau kurį laiką nesutaria dėl Taivano, o trintį padidino praėjusį mėnesį įvykęs incidentas, kuomet virš JAV teritorijos buvo aptiktas ir numuštas, Vašingtono teigimu, Kinijos šnipinėjimo balionas.

Taivanas jau daugiau kaip septynis dešimtmečius yra savarankiškas, tačiau Pekinas jį laiko atsiskyrusia provincija.

JAV valstybės departamentas atskirai pareiškė, kad pardavimas atitinka Santykių su Taivanu įstatymą (TRA) ir Vašingtono „vienos Kinijos“ politiką, kuria pripažįstama, kad yra tik viena valstybė – Kinija.

„Jungtinių Valstijų parama Taivanui ir veiksmai, kurių Taivanas imasi stiprindamas savo savigynos pajėgumus, padeda palaikyti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje ir regione“, – teigė Valstybės departamentas.

Taivanas nurodė, kad palankiai vertina pirmąjį šiais metais ir devintąjį per prezidento Joe Bideno kadenciją JAV ginklų pardavimą.

„Atsižvelgdamas į nuolatinę Kinijos karinę ekspansiją ir provokuojantį elgesį, Taivanas ir toliau aktyviai gerins savo savigynos pajėgumus“, – sakė salos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Jeffas Liu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas