Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pašalins iš teroristinių organizacijų sąrašo žydų ekstremistų judėjimą

Jungtinės Valstijos išbrauks iš teroristinio sąrašo žydų ekstremistų judėjimą, susijusį su velioniu rabinu Meiru Kahane, taip pat vieną palestiniečių kovotojų grupuotę, nes abi organizacijos jau daugelį metų nesigriebė smurto, sekmadienį pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.
Baruchas Goldsteinas
Baruchas Goldsteinas / „Twitter“ nuotr.

Valstybės departamentas įtraukė grupę „Kahane Chai“ į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą 1997-aisiais. Toks žingsnis buvo atliktas praėjus trejiems metams po to, kai šios grupės šalininkas Baruchas Goldsteinas okupuoto Vakarų Kranto Hebrono mieste nužudė 29 palestiniečius.

Šią organizaciją įkūrė M.Kahane – JAV gimęs rabinas ir buvęs Izraelio parlamento narys. Jis pasisakydavo už arabų išvarymą iš žydų valstybės, o 1990 metais buvo nužudytas Niujorke.

Valstybės departamentas informavo Kongresą, kad panaikins teisme užginčytą „teroristinį“ „Kahane Chai“ statusą, nes jos nariai „nuo 2005 metų nebuvo susiję su jokiais teroristiniais išpuoliais“, nurodė minėtas pareigūnas.

Pasak jo, Valstybės departamentas taip pat išbraukia iš sąrašo Jeruzalės apylinkių modžahedų šuros tarybą – palestiniečių džihadistų grupuotę, siejamą su raketų atakomis, surengtomis prieš dešimtmetį.

Statuso atšaukimas „užtikrina, kad mūsų sankcijos dėl terorizmo išliktų aktualios ir patikimos, taip pat neatspindi jokių politikos pokyčių bet kurios iš šių organizacijų ankstesnės veiklos atžvilgiu“, su anonimiškumo sąlyga sakė Valstybės departamento pareigūnas.

Nors „Kahane Chai“ nevykdo išpuolių, ją įkūręs velionis rabinas tebelaikomas didvyriu kai kurių Izraelio politikos kraštutinės dešinės atstovų – įskaitant parlamento narį Itamarą Ben-Gvirą, pasisakantį už Vakarų Kranto aneksiją ir savo namuose pakabinusį B.Goldsteino portretą.

Pripažinus kurią nors grupę užsienio teroristine organizacija, jos veikla griežtai ribojama Jungtinėse Valstijose, o už finansinę paramą jai gresia baudžiamoji atsakomybė.

Pasak Valstybės departamento, tiek „Kahane Chai“, tiek Jeruzalės apylinkių modžahedų šuros taryba tebėra įtrauktos į mažiau griežtą Specialųjį pasaulinio terorizmo sąrašą, padedantį remti teisėsaugos veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas