Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV pasitraukus iš INF sutarties, analitikai kalba apie tiesioginio konflikto Europoje grėsmę

Vašingtonui penktadienį pranešus, kad JAV pasitraukia iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF), nes jos esą nesilaiko Rusija, amerikiečių analitikai reiškia susirūpinimą: jei Vašingtonas dislokuos raketas Europoje, išaugs tiesioginio konflikto tikimybė. Tiesa, tiek ES, tiek NATO palaiko tokį JAV sprendimą: tikina, kad Rusija iš tikrųjų nesilaiko sutarties.
Rusijos ir JAV vėliavos
JAV pasitraukus iš INF sutarties, analitikai kalba apie tiesioginio konflikto Europoje grėsmę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jungtinės Valstijos nutrauks savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradės pasitraukimo iš INF sutarties procesą; jis bus baigtas per šešis mėnesius, nebent Rusija grįš prie (sutarties) laikymosi sunaikindama visas ją pažeidžiančias savo raketas, jų paleidimo ir susijusią įrangą“, – sakoma JAV prezidento Donaldo Trumpo pranešime.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat pabrėžė, kad jei Maskva nesilaikys susitarimo, ji „nebegalios“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Susitarimas, dėl kurio įtampa tvyrojo kelis pastaruosius mėnesius, 1987 metais buvo pasirašytas tuometinio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo.

Tai buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

JAV kaltina Rusiją nesilankant sutarties, Maskva tokius kaltinimus neigia.

Analitikų nerimas

Buvęs nevyriausybinės organizacijos „Nuclear Threat Initiative“, besirūpinančios branduolinių ginklų prevencija, bendrapirmininkas Samas Nunnas CNN teigė, kad dėl Vašingtono pasitraukimo iš sutarties „viskas taps daug pavojingiau“.

Pasak S.Nunno ir kitų analitikų, išauga tikimybė, kad JAV Europoje dislokuos balistinių raketų sistemas, jog taip apsigintų nuo Rusijos. Esą tokiu atveju kiltų tiesioginio konflikto ar net „tragiškų nelaimingų įvykių“ tikimybė.

Analitikų manymu, Rusija greičiausiai pasinaudos JAV pasitraukimu: turės dingstį kitose pasaulio dalyse dislokuoti balistinių raketų sistemas.

Analitikų manymu, Rusija greičiausiai pasinaudos JAV pasitraukimu: turės dingstį kitose pasaulio dalyse dislokuoti balistinių raketų sistemas.

Tokiu būdu gali prasidėti ginklavimosi anksčiau uždraustomis sistemomis varžybos.

„Europa nerimauja dėl JAV pasitraukimo, ypač todėl, nes Rusijai nebebus daromas spaudimas, Rusija galės vystyti ir dislokuoti net daugiau tokio tipo ginklų, kurie europiečiams kels kur kas didesnę grėsmę nei amerikiečiams“, – teigė Jeffas Rathke'as iš Johnso Hopkinso universiteto.

„Judame kryptimi, kuria nejudėjome beveik 40 metų: jokių ginklų kontrolės ribojimų ar taisyklių, kurių laikomės. Tai – labai pavojinga“, – teigė „Nuclear Threat Initiative“ viceprezidentė Lynn Rusten.

Amerikiečių pareigūnai ir įstatymų leidėjai teigė nerimaujantys, kad sutartis leidžia Kinijai įgyti karinį pranašumą, kadangi Pekino, priešingai nei Vašingtono, neriboja INF.

Tačiau L.Rusten tikina, dėl ginklavimosi varžybų „netapsime saugesni nei mes, nei mūsų sąjungininkai“.

Atriš rankas Rusijai

Pasak CNN kalbintų Europos pareigūnų, JAV pasitraukimas iš INF sutarties gali kelti grėsmių, susijusių ne tik su sparnuotosiomis ir balistinėmis raketomis.

„Jei tokia sutartis žlugs, tai gali turėti padarinių ir kitose srityse“, – teigė vienas iš Europos pareigūnų. Jo manymu, gali suaktyvėti Rusijos kibernetinė veikla, įskaitant įtakos kampanijas, taip pat suintensyvėti Maskvos ginklavimasis.

Europos pareigūnas: „Rusija jausis įgavusi daugiau legitimumo daryti tai, ką daro dabar, taip pat intensyviau vystys balistinių raketų technologijas ir jas dislokuos.“

„Rusija jausis įgavusi daugiau legitimumo daryti tai, ką daro dabar, taip pat intensyviau vystys balistinių raketų technologijas ir jas dislokuos“, – pridūrė jis.

Kitas pareigūnas iš Europos tikino, kad „jie (Rusija – red.) grasins, jie bandys suskaldyti NATO, jie darys viską, išskyrus tylėjimą“. Pasak jo, rusai bandys teigti, kad tokiu būdu JAV bando „destabilizuoti tvarką pasaulyje“.

Tiesa, jis patikino, kad Europa visada palaikė JAV dėl išvadų, jog Rusija nesilaikė INF sutarties.

Be to, penktadienį NATO patvirtino „visiškai palaikantis“ Jungtinių Valstijų sprendimą trauktis iš sutarties.

„Jungtinės Valstijos ėmėsi šių veiksmų reaguodamos į didelę grėsmę euroatlantiniam saugumui, kurią kelia Rusijos nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų raketų sistemos 9M729 slapti bandymai, gamyba ir naudojimas. Sąjungininkai visiškai palaiko šį veiksmą“, – sakoma Aljanso pranešime.

Prieš Vašingtonui paskelbiant apie pasitraukimą, Europos Sąjungos pareigūnai kalbėjo apie ginklų kontrolės svarbą ir pavojus, kurie gali kilti ją praradus.

„Svarbu, kad nusiginklavimo ir tarptautinės ginklų kontrolės architektūra būtų sugrąžinta į tarptautinę darbotvarkę, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. – Be INF sutarties bus mažiau saugumo, bet mums reikia atsižvelgti į tai, kad INF sutartį pažeidė Rusija.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Heiko Maasas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Heiko Maasas

„Bijoma pamatyti platinimą, pamatyti, kaip plėtojami branduoliniai ginklai, kurie... yra pavojingi visai Europos teritorijai“, – sakė Belgijos diplomatijos vadovas Didier Reyndersas.

„Tikiuosi, kad mūsų kolegos amerikiečiai, taip pat ir ne pagal šią sutartį, toliau dirbs dėl šio dialogo su Rusija, – sakė jis. – Ne išėjimu iš šios daugiašalės struktūros mums pavyks daryti didesnį spaudimą ar pasiekti didesnį efektyvumą kovoje su platinimu", – pabrėžė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tikino, kad tokios sutarties praradimas visuomet reiškia „mažiau stabilumo, daugiau netikrumo“.

„Tai neabejotinai blogai. Bet aš sakau: koks pasirinkimas, koks receptas pasakyti, kad šalys privalo laikytis susitarimų, kuriuos sudaro?“ – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas