Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV pasiuntinys klimato klausimais atvyko į Pekiną

Į Kiniją sekmadienį atvyko JAV pasiuntinys klimato klausimais Johnas Kerry, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo pirmadienio „Kinija ir Jungtinės Valstijos išsamiai keisis nuomonėmis“ klimato klausimais, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV apie J.Kerry atvykimą į Pekiną.

J.Kerry kelionė į Kiniją, kur jis susitiks su savo kolega Xie Zhenhua, prasidėjo tęsiantis rekordiniams vasaros karščiams, kuriuos, pasak mokslininkų, dar labiau didina klimato kaita.

Dviejų daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų išleidžiančių šalių derybos dėl klimato praėjusiais metais įstrigo po to, kai tuometinė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankė Taivane ir supykdė Pekiną, kuris šią salą laiko savo teritorija.

Tačiau buvęs valstybės sekretorius J.Kerry palaiko palyginti šiltus ir nuoseklius santykius su Kinija, nepaisant to, kad Vašingtonas ir Pekinas surėmė ietis dėl Taivano ir daugelio kitų opių klausimų, įskaitant pažangiuosius puslaidininkius.

Tai trečioji jo kaip pasiuntinio klimato klausimais prezidento Joe Bideno administracijoje kelionė į Kiniją. Be to, ji vyksta po dviejų kitų aukšto lygio JAV pareigūnų vizitų. Neseniai Kinijoje apsilankė valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir iždo sekretorė Janet Yellen. Šiais vizitais siekiama stabilizuoti JAV ir Kinijos santykius.

J.Bideno administracija nurodė, kad, nepaisant įtampos kitose srityse, kova su klimato kaita yra viena iš galimo bendradarbiavimo su Pekinu sričių.

JAV ir Kinijos klimato derybos atnaujinamos po to, kai, Pasaulio meteorologijos organizacijos duomenimis, pasaulyje užfiksuota karščiausia savaitė.

JAV ir Europos agentūrų duomenimis, birželis jau buvo karščiausias kada nors užfiksuotas mėnuo.

J.Kerry taip pat sieks išnaudoti savo viešnagę Pekine, kad su Kinijos pareigūnais aptartų lapkritį vyksiančias Jungtinių Tautų derybas dėl klimato kaitos COP28, nurodė Valstybės departamentas.

Beveik 200 valstybių atstovai susirinks į Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyksiančią COP28 konferenciją, kurioje bus ieškoma būdų, kaip sušvelninti pasaulinį atšilimą ir jo poveikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas