Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /18:49

JAV paskelbė dviem kinų pareigūnams sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus uigūrų atžvilgiu

JAV iždo departamentas pirmadienį paskelbė sankcijų dviem aukšto rango kinų pareigūnams už „rimtus žmogaus teisių pažeidimus“ uigūrų ir kitų mažumų Kinijos Sindziango regione atžvilgiu.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kinijos valdžia ir toliau susidurs su pasekmėmis tol, kol Sindziange bus žiaurumų“, – sakė sankcijų programą prižiūrinti Iždo departamento pareigūnė Andrea Gacki.

Sankcijos skelbiamos Kinijos komunistų partijos Sindziango gamybos ir statybos korpuso (XPCC) komiteto sekretoriui Wang Junzhengui ir Sindziango visuomenės saugumo biuro direktoriui Chen Mingguo.

Iždo departamento veiksmai yra Europos Sąjungos, Jungtinės Karalystės, Kanados ir JAV koordinuotų pastangų didinti spaudimą Pekinui dalis.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

JAV iždo departamento pareiškime sakoma, kad XPCC yra sukarinta grupė, drauge su Visuomenės saugumo biuru padedanti užtikrinti griežtą Pekino kontrolę Sindziange.

„Kinijos vyriausybė kone visas tikėjimo apraiškas laiko religinio „ekstremizmo“ ar etninio separatizmo ženklais“, – nurodė Iždo departamentas.

Pekino operacijų Sindziange taikiniai „dažnai sulaikomi, jiems, kaip pranešama, taikomi įvairūs kankinimo ir „politinio perauklėjimo“ metodai“, sakoma pranešime.

Sankcijomis siekiama neleisti į „juodąjį“ sąrašą įtrauktiems asmenims turėti reikalų su amerikiečiais ir naudotis pasauline finansų sistema, įšaldomas bet koks jų turtas, galintis būti JAV jurisdikcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas