Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV perėmė virš Sirijos skridusį Irano keleivinį lėktuvą

JAV ketvirtadienį paskelbė perėmusios iraniečių keleivinį lektuvą, kai šis skrido virš Sirijos, o Irano valstybinė televizija kiek anksčiau dėl to apkaltino Izraelį.
„Mahan Air“ lėktuvas
„Mahan Air“ lėktuvas/Asociatyvinė nuotr. / ZUMAPRESS.com

JAV operacijoms Artimuosiuose Rytuose vadovaujantis JAV centrinis štabas (CENTCOM) nurodė, kad „F-15 per įprastinę oro misiją... atliko standartinį vizualinį „Mahan Air“ keleivinio lėktuvo patikrinimą saugiu maždaug 1 000 metrų atstumu nuo lėktuvo“.

„Kai F-15 pilotas nustatė orlaivį kaip „Mahan Air“ keleivinį lėktuvą, F-15 atsitraukė saugiu atstumu nuo orlaivio“, – pranešė CENTCOM.

„Profesionalus perėmimas buvo vykdomas laikantis tarptautinių standartų“, – pridūrė jis.

JAV pareiškimas pasirodė po to, kai televizijos kanalas IRIB parodė mėgėjišką filmuotą medžiagą iš lėktuvo, kur matomi klykiantys keleiviai „Mahan Air“ orlaiviui staiga pakeitus kursą.

Kitame vaizdo įraše, kuris, matyt, buvo nufilmuotas telefonu, matyti bent du naikintuvai, skrendantys šalia lėktuvo.

„Kol (Irano) lėktuvas buvo danguje virš Sirijos, sionistų režimo naikintuvas priartėjo prie „Mahan Airlines“ lėktuvo“, – pranešė IRIB svetainė.

„Po šio pavojingo Izraelio naikintuvo veiksmo komercinio lėktuvo pilotas greitai sumažino skrydžio aukštį, kad išvengtų susidūrimo su Izraelio naikintuvu, buvo sužeisti keli orlaivyje buvę keleiviai“, – sakoma pranešime.

IRIB pranešime šis įvykis vadinamas „provokuojančiu ir pavojingu“.

Sirijos televizija ir oficiali naujienų agentūra SANA, cituodamos civilinės aviacijos šaltinius, teigė, kad „lėktuvai, kurie, kaip manoma, priklauso JAV vadovaujamai koalicijai, perėmė Sirijos oro erdvėje Tanafo regione civilinį Irano lėktuvą, dėl to kapitonas buvo priverstas staigiai mažinti aukštį, o tai lėmė lengvus keleivių sužalojimus“.

Šaltinis pridūrė, kad lėktuvas, skridęs iš Teherano, po incidento toliau tęsė kelionę į Beirutą.

Izraelis sudavė šimtus smūgių Sirijos teritorijai nuo 2011 metų, kai šioje šalyje prasidėjo pilietinis karas.

Izraelis rengė atakas prieš režimo karius, juos remiančias iraniečių pajėgas ir Libano šiitų grupuotės „Hezbollah“, teigdamas, kad tokiu būdu siekia neleisti Teheranui įsitvirtinti Sirijoje kariniu požiūriu.

Izraeliečių kariuomenė retai patvirtina savo operacijų Sirijoje detales, bet pabrėžia, jog režimui parankus Irano kovotojų buvimas kelia grėsmę, todėl žydų valstybė ir toliau rengs atakas.

Jau dešimtus metus besitęsiantis Sirijos konfliktas nusinešė daugiau nei 380 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė palikti savo namus daugiau nei pusę visų šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento