Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV prezidentas jau kitas, bet teorija atgyja: ar koronavirusas ištrūko iš kinų laboratorijos?

Teorija, esą pernai pasaulį paralyžiavęs naujasis koronavirusas ėmė sklisti, kai ištrūko iš slaptos laboratorijos Kinijos Uhano mieste, tapusiame pirmuoju protrūkio židiniu, jau nebelaikoma JAV eksprezidento Donaldo Trumpo provokacija. Apie incidento galimybę praėjusią savaitę užsiminė ir D.Trumpą Baltuosiuose rūmuose pakeitęs Joe Bidenas, taip pat – britų pareigūnai, rašo „Financial Times“.
Uhano virusologijos institutas
Uhano virusologijos institutas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujos energijos teorijai, esą koronavirusas galėjo „pabėgti“ iš Uhano virusologijos instituto, įkvėpė pats J.Bidenas, praėjusią savaitę įsakęs JAV žvalgybai suaktyvinti pastangas nustatyti COVID-19 kilmę.

J.Bidenas pareiškė, kad žvalgybininkai apsistojo ties dviem scenarijais – esą virusas arba atsirado natūraliai, arba išplito po incidento laboratorijoje.

Apie galimybę, kad koronavirusas galėjo ištrūkti iš kinų laboratorijos, JAV prezidentas užsiminė pirmą kartą – ir kuo rimčiausiai, nors D.Trumpo teiginius daugelis apžvalgininkų vadino sąmokslo teorija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Informacija verčia išsižioti“

Dabartiniai ir buvę Baltųjų rūmų pareigūnai „Financial Times“ sakė, kad yra kelios priežastys, kodėl J.Bideno administracija dabar ryžosi viešai prabilti apie teoriją, kurios Demokratų partija anksčiau siūlė nevertinti rimtai.

Esą labai svarbu tai, kad D.Trumpas, kurį tuometė opozicija vertino kaip prezidentą, nemokšiškai bandžiusį suvaldyti koronaviruso pandemiją ir permesti kaltę Kinijai, jau nebėra Baltųjų rūmų šeimininkas.

Bet, žinoma, J.Bidenas esą reaguoja ir į tai, kokie žvalgybiniai duomenys jam pateikiami. Kadangi informacija prieinama ne tik jam, prezidentas jaučia politinį spaudimą ieškoti atsakymų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Bideno administracija jau yra išstudijavusi visą kalną nerimą keliančių duomenų, kuriuos gavo per kelis paskutinius Trumpo komandos darbo mėnesius.

Informacija verčia išsižioti. Ir dar daug jos reikia įvertinti“, – teigė JAV valstybės departamento tyrimui dėl COVID-19 kilmės vadovavęs Davidas Asheris.

Darbuotojai – ligoninėse

Kelios dienos prieš J.Bideno prisaikdinimo ceremoniją Valstybės departamentas paskelbė glaustą faktų apie Uhano institutą sąrašą. Jame užsiminta, kad keliems instituto tyrėjams pasireiškė COVID-19 tipiški simptomai, nors oficialiai dar nė nebuvo pranešta apie pirmąją infekciją.

Pranešime taip pat teigta, kad Uhano virusologijos institutas slapta bendradarbiauja su Kinijos karinėmis pajėgomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhano virusologijos instituto teritorija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhano virusologijos instituto teritorija

Tuo metu JAV valstybės sekretoriumi vis dar dirbo D.Trumpo paskirtas Mike'as Pompeo, kuris garsėjo polinkiu į žvalgybinės informacijos politizavimą, tad kritikai departamento parengto turinio rimtai nevertino. Be to, Amerika vis dar kalbėjo apie sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą ir inauguraciją.

Dalis Uhano instituto darbuotojų sirgo taip sunkiai, kad buvo paguldyti į ligoninę. „The Wall Street Journal“ neseniai irgi paskelbė, kad trys instituto darbuotojai buvo hospitalizuoti.

„Mes tada taip ir galvojome, kad mūsų surinktų faktų sąrašas iškart nepateks į antraštes. Bet norėjome paskelbti informaciją viešai, kad su šiais faktais žmonės tinkamai susipažintų nuslūgus įtampai“, – teigė buvęs JAV valstybės departamento pareigūnas Davidas Feithas.

Šį kovą D.Asheris viešai pareiškė, esą dalis Uhano instituto darbuotojų sirgo taip sunkiai, kad buvo paguldyti į ligoninę. „The Wall Street Journal“ neseniai irgi paskelbė, kad trys instituto darbuotojai buvo hospitalizuoti.

Mokslininkai nebetyli

Tiesa, vienas su vidinėmis J.Bideno administracijos diskusijomis susipažinęs pareigūnas „Financial Times“ sakė, kad esminiu pokyčiu reikėtų laikyti mokslininkų suaktyvėjimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

Esą jie nenorėjo padėti D.Trumpui prieš rinkimus ir pykdyti įtakingų kolegų, kurie laboratorijos teoriją niekino. Pareigūno teigimu, dėl to, kad daugiau virusologų prabilo apie galimybę, esą koronavirusas „pabėgo“ iš laboratorijos Uhane, demokratai ėmė palankiau vertinti tokią teoriją.

18 garsių mokslininkų gegužės viduryje laiške žurnalui „Science“ paskelbė manantys, kad abi teorijos – incidento laboratorijoje ir viruso atsiradimo natūraliai – yra įmanomos ir turi būti vertinamos rimtai.

Dėl to, kad daugiau virusologų prabilo apie galimybę, esą koronavirusas „pabėgo“ iš laboratorijos Uhane, demokratai ėmė palankiau vertinti tokią teoriją.

Mokslininkai taip pat pareiškė, kad Pasaulio sveikatos organizacijos Kinijoje ekspertų vykdytose koronaviruso ištakų paieškose nebuvo tinkamai atsižvelgiama į abu galimus scenarijus.

„Net tie iš mūsų, kurie šį klausimą nagrinėjome administracijos viduje, gerai nesuvokėme, kad mokslininkų nuomonė iš tiesų buvo ir yra mūsų pusėje – mokslininkai iš esmės garsiai nekalbėjo. Bet per kelis pastaruosius mėnesius tokių pasisakymų padaugėjo“, – tvirtino D.Feithas.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci
„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci

Poziciją, regis, pakeitė ir Anthony Fauci, JAV nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto vadovas. Pernai jis kalbėjo, esą mokslas leidžia manyti, kad virusas susiformavo natūraliai, bet neseniai pareiškė, kad reikalingas tyrimas, nes jis nėra „įtikintas“.

Iki svarių išvadų dar toli

Buvęs aukšto rango JAV žvalgybininkas Mathew Burrowsas pripažino anksčiau negirdėjęs tokio atviro prezidento pareiškimo jautria tema – esą paprastai šalies lyderiai stengiasi, kad neatrodytų, jog jie stumia tam tikrą išvadą.

„Aišku, yra respublikonų, kurie bando kritikuoti viską, kas jiems atrodo kaip silpnumas prieš Kiniją. Todėl manau, kad Bidenas nori parodyti, jog nevengs durti pirštu į Kiniją, jei žvalgybos bendruomenė galiausiai vieningai nustatys, kad virusas atkeliavo iš Uhano laboratorijos“, – svarstė M.Burrowsas.

Kongreso respublikonas Mike'as Gallagheris, kuris siekia paviešinti visus žvalgybinius duomenis, irgi mano, kad J.Bidenas reaguoja į politinį spaudimą, nors Vašingtone ir suprantama, jog Pekinas neleis skaidraus tyrimo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas

„Bidenas, be abejonės, jautė spaudimą. Administracija suvokė, kad reaguoti reikia. Šiaip ar taip, šis ėjimas teisingas“, – teigė M.Gallagheris.

Tiesa, iki aiškių išvadų – dar toli. Pats J.Bidenas pareiškė, kad vos trys iš 18 JAV žvalgybos institucijų turi ryškesnę nuomonę apie koronaviruso kilmę – esą dvi iš jų linksta prie natūralaus atsiradimo teorijos, o trečioji prie laboratorinės kilmės.

„Ši bendruomenė labai toli nuo net dalinių išvadų. Faktas, kad daugelis tarnybų nesuformavo aiškios pozicijos, rodo, jog duomenų dar trūksta“, – tvirtino Paulas Pillaras, buvęs aukšto rango Centrinės žvalgybos valdybos pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas