Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV prezidentas: V.Putinas baudžia savo patarėjus – skiria jiems namų areštą

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad „yra požymių“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo patarėjams „galėjo skirti namų areštą“. JAV vadovas taip pat pristatė planus dėl naftos pasiūlos didinimo bei akcentavo, kad dujų kainų padidėjimą galima tiesiogiai sieti su Rusijos sukeltu karu Ukrainoje, rašo CNN.
Joe Biden
Joe Biden / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas energetinių išteklių brangimą pavadino „Putino kainų šuoliu“.

Kalbėdamas iš Baltųjų rūmų, J.Bidenas ketvirtadienį sakė, kad vidutinė dujų kaina JAV yra apie 4,204,22 JAV dolerio už galoną, kai metų pradžioje siekė 3,30 dolerio.

„To priežastis – Putino karas. O dabar daugybė žmonių visame pasaulyje nebeperka rusiškos naftos. Aš uždraudžiau rusiškos naftos importą čia, Amerikoje. Respublikonai ir demokratai Kongrese ragino tai padaryti ir tam pritarė. Tai buvo teisingas sprendimas. Tačiau tuo metu sakiau, kad tai kainuos. Kadangi rusiška nafta pasitraukia iš pasaulinės rinkos, naftos pasiūla mažėja, o kainos kyla“, – sakė J.Bidenas.

J.Bidenas paskelbė ir apie precedento neturintį naftos išleidimą iš JAV rezervų. Šis žingsnis, jo teigimu, derintas su sąjungininkais ir partneriais visame pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba

„Jau turime kitų šalių įsipareigojimus išleisti į rinką dešimtis milijonų papildomų barelių. Bendromis mūsų pastangomis bus tiekiama gerokai daugiau nei milijonas barelių per dieną“, – sakė jis.

„Tautos susivienija, kad atimtų iš V.Putino galimybę panaudoti savo energetinius išteklius kaip ginklą prieš amerikiečių ir viso pasaulio šeimas, demokratijas“, – pridūrė JAV vadovas.

Paragino įmones didinti naftos gavybą

J.Bidenas taip pat paragino JAV bendroves didinti naftos gavybą.

Jo teigimu, JAV naftos bendrovės fiksuoja vis didesnį pelną ir gali rinktis: arba panaudoti jį išgaunant daugiau naftos, suteikiant JAV gyventojams lengvatų, arba „pasinaudoti situacija“.

Pasak jo, bus skelbiama „pasinaudok arba pralošk“ politika, pagal kurią bendrovėms bus taikomi mokesčiai už nenaudojamus gręžinius, jei jos neatnaujins naftos gavybos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

JAV vadovas akcentavo ir „švarios energijos“ svarbą. Jo teigimu, perėjimas prie švarios energijos padės amerikiečiams kovoti su augančiomis degalų kainomis.

Pasak J.Bideno, JAV turi „dvigubai daugiau dėmesio skirti švariai energijai“, o tai reiškia, kad turi būti priimtas šiuo metu Kongrese svarstomas jo siūlomas įstatymo projektas.

J.Bidenas sako, kad jis skelbia direktyvą, kuria siekiama stiprinti JAV švarios energijos ekonomiką, pasinaudojant įstatymu, kuris suteikia vyriausybei didesnius įgaliojimus šalies pramonės šakų atžvilgiu kritiniais atvejais.

Tai, pasak jo, padės amerikiečiams sutaupyti pinigų.

Pareiškė, kad V.Putinas skyrė patarėjams namų areštą

J.Bidenas pasisakė ir apie V.Putino patarėjus – pasak JAV vadovo, yra požymių, kad Rusijos prezidentas juos baudžia ir galėjo skirti namų areštą.

Kai CNN žurnalistas MJ Lee paklausė prezidento, kaip stipriai Rusijos prezidentą dezinformuoja jo patarėjai, o J.Bidenas atsakė, kad V.Putinas pats save izoliuoja.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Tai atviras klausimas. Yra daug spekuliacijų, bet atrodo, kad jis – nesakau to užtikrintai – pats save izoliuoja. Yra tam tikrų požymių, kad jis atleido arba uždarė į namų areštą kai kuriuos savo patarėjus“, – sakė J.Bidenas.

Visgi jis pridūrė, kad tvirtų įrodymų šiuo klausimu nėra.

J.Bidenas taip pat pažymėjo, kad yra „skeptiškai nusiteikęs“, jog V.Putinas išves visas savo pajėgas iš Ukrainos sostinės Kyjivo apylinkių.

„Kol kas nėra aiškių įrodymų, kad jis atitraukia visas savo pajėgas iš Kyjivo. Taip pat yra įrodymų, kad jis stiprina savo pajėgas Donbaso srityje“, – nurodė J.Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas