Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ragina Kiniją rinktis diplomatiją, o ne karinį spaudimą Taivanui

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino Kiniją rinktis diplomatiją, o ne karinį spaudimą Taivanui po to, kai Pekinas po salos prezidentės ir JAV Atstovų Rūmų pirmininko susitikimo dislokavo savo karinius laivus.
Taivano karys
Taivano karys / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes ir toliau raginame Pekiną sustabdyti karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Taivanui ir vietoj to imtis prasmingos diplomatijos“, – žurnalistams teigė JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Esame įsipareigoję išlaikyti atvirus ryšių kanalus, kad išvengtume bet kokio neteisingo apskaičiavimo pavojaus“, – sakė V. Patelis.

V. Patelis pripažino, kad tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos esama nesutarimų dėl Taivano, tačiau teigė, kad abi galybės 40 metų sugebėjo kontroliuoti šią situaciją.

Prezidentė Tsai Ing-wen trečiadienį Kalifornijoje susitiko su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy, kuris tapo aukščiausio rango amerikiečiu, susitikusiu su Taivano prezidentu JAV teritorijoje nuo 1979 metų, kai Vašingtonas nusprendė diplomatinį pripažinimą suteikti Pekinui, o ne Taipėjui.

Kinija, kuri perspėjo dėl šio vizito, dislokavo karinius laivus Taivano sąsiauryje, nors pirminė reakcija buvo silpnesnė nei rugpjūčio mėnesį, kai Taipėjuje lankėsi K.McCarthy pirmtakė demokratė Nancy Pelosi .

Jungtinės Valstijos apibūdino Tsai Ing-wen vizitą kaip tranzitinę kelionę į Lotynų Ameriką ir iš jos.

„Nėra jokios priežasties šį tranzitą, kuris atitinka ilgalaikę JAV politiką, paversti kažkuo, kuo jis nėra, arba naudoti jį kaip pretekstą perdėtai reaguoti“, – sakė V.Patelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas