Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išsiskyrė nuomonės? JAV remia hibridinį karo nusikaltimų tribunolą, kuriam Ukraina prieštaravo

JAV valstybės departamentas parėmė vadinamojo „hibridinio tribunolo“, skirto Rusijos agresijos nusikaltimams tirti, sukūrimą, kurį oficialusis Kyjivas vadina nepriimtinu, pranešė naujienų portalas „Amerikos balsas“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „Zuma press“/„Scanpix“

Pirmadienį JAV valstybės departamento ambasadorė pasaulinio baudžiamojo teisingumo klausimais Beth Van Skaak, sakydama kalbą konferencijoje Amerikos katalikiškame universitete Vašingtone, pažymėjo, kad svarstoma „daug įvairių modelių“ tribunolų Rusijos karo nusikaltimams tirti.

Pasak Valstybės departamento atstovės, išanalizavusios visus „už“ ir „prieš“, Jungtinės Valstijos padarė išvadą, kad „veiksmingiausias būdas užtikrinti atsakomybę už agresijos nusikaltimus yra sukurti tarptautinį teismą Ukrainos teismų sistemoje“.

Pasak jos, tokios pastangos apimtų „materialinę jurisdikciją dėl tarptautinių nusikaltimų, tarptautinio personalo dalyvavimą, galbūt integruojant specialistus, teisėjus, prokurorus, tyrėjus, advokatus arba Ukrainos prašymu teikiant ekspertų pagalbą“.

B.Van Skaack pažymėjo, kad tribunolas potencialiai galėtų būti dislokuotas kur nors Europoje, bent jau karo metu.

„Tai dar labiau sustiprintų Ukrainos orientaciją į Europą, tokios institucijos tarptautinį teisėtumą ir būtų svarbu Ukrainai, taip pat palengvintų stiprių valstybių, įsipareigojusių tirti agresijos nusikaltimus, pagalbą“, – pridūrė ji.

Valstybės departamento atstovė teigė, kad tokiam teismui nereikėtų Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijos dėl naujos nepriklausomos tarptautinės institucijos įsteigimo, kuriai sukurti prireiktų laiko ir išteklių.

„Toks mišrus teismas taip pat parodytų Ukrainos lyderystę siekiant, kad atsakomybė už agresijos nusikaltimą būtų visiškai užtikrinta nacionalinėje teisinėje sistemoje“, – sakė ji.

Į „Amerikos balso“ žurnalistų klausimą, ar yra tarptautinis sutarimas ir parama tokio hibridinio modelio tarptautinio tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimui tirti sukūrimui, Valstybės departamento atstovė atsakė, kad galutinis sutarimas dar nėra pasiektas.

„Nemanau, kad pasiekėme galutinį sutarimą. Svarstomi du modeliai: šis modelis yra Ukrainos tribunolas, kuris būtų tarptautinio pobūdžio ir turėtų didelę tarptautinę paramą, ir kitas variantas, kurį galėtų sukurti JT Generalinė Asamblėja.

Ukrainos valdžios institucijos svarsto abu variantus. Pirmenybė teikiama labiau atskirai tarptautinei institucijai, tačiau nerimaujama, kad Generalinėje Asamblėjoje gali nepavykti surinkti reikiamo balsų skaičiaus tokiai institucijai sukurti“, – paaiškino diplomatė.

Prezidento Volodymyro Zelenskio administracija ne kartą yra viešai pareiškusi, kad idėja sukurti vadinamąjį „hibridinį tribunolą“ kaip priemonę Rusijos agresijos nusikaltimui tirti yra nepriimtina.

Tuo tarpu Europos Komisija patvirtino, kad „hibridinis tribunolas“ prieš Rusiją nebuvo eliminuotas iš diskusijų spektro, nepaisant Ukrainos nepritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas