Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV rinkimų kampanijos savaitgalis: K. Harris gimtadienis ir E. Musko milijonai

Kamala Harris (Kamala Haris) sekmadienį, minėdama savo 60-ąjį gimtadienį, vienoje paskutiniųjų rinkimų kovos su 78 metų Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) įtemptoje atkarpoje, Džordžijos valstijoje susirinkusius juodaodžius ragino puoselėti užuojautos vertybes, nors kiti „skleidžia neapykantą, sėja baimę ir kelia chaosą“.
Kamala Harris / Jacquelyn Martin / AP
Kamala Harris / Jacquelyn Martin / AP

Netoli Atlantos esančioje baptistų megabažnyčioje kalbėjusi K. Harris neminėjo D. Trumpo pavardės, tačiau minia susirinkusiųjų, spontaniškai sudainavusių jai „Su gimimo diena“, sąmoningai linkčiodami pritarė jos užuominoms apie varžovą respublikoną.

Džordžija yra viena iš svyruojančiųjų valstijų, kuriose, kaip tikimasi, nulems lapkričio 5 dienos rinkimų rezultatą. Abu kandidatai vėliau sekmadienį planuoja renginius kitoje svyruojančiojoje valstijoje, Pensilvanijoje, kur abi pusės trokšta iškovoti pergalę.

Likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki rinkimų dienos, demokratų viceprezidentė ir respublikonas milijardierius eksprezidentas įsitraukę į įnirtingą kovą.

K. Harris, kreipdamasi į entuziastingai nusiteikusius juodaodžius bažnyčios lankytojus, kurie paprastai tvirtai palaiko demokratus, pasakė santūrią kalbą ir papasakojo istoriją apie gerąjį samarietį, bet taip pat pasinaudojo ja ragindama minią balsuoti ir „skleisti šviesą tamsos akimirkomis“.

Tuo metu D. Trumpas kampanijos metu pasitelkia vis piktesnę ir tamsesnę retoriką.

Dokumentų neturinčius migrantus jis yra prilyginęs gyvuliams, grasino kerštu savo tariamiems priešams, gyrė autokratus, tokius kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir vadino Ameriką žlugusia valstybe, kurią tik jis gali pataisyti.

„Nuo mūsų, kaip amerikiečių ir tikinčiųjų, priklauso, ką toliau darysime, – savo ruožtu kalbėjo K. Harris. – Kokioje šalyje norime gyventi – chaoso, baimės ir neapykantos šalyje ar laisvės, užuojautos ir teisingumo šalyje?“

Kituose renginiuose K. Harris vis dažniau kėlė klausimus dėl D. Trumpo tinkamumo būti prezidentu.

„Dabar jis vengia debatų ir atšaukia interviu dėl išsekimo“, – šeštadienį Atlantoje vykusiame mitinge kalbėjo K. Harris, pašiepdama jo nerišlias, nuo temos nukrypstančias kalbas.

Pats buvęs prezidentas savo mitingų dalyvius stebina kartais keistomis užuominomis ir šokiais.

Tačiau neatrodo, kad D. Trumpo amžius ir spontaniškos pastabos rinkėjams būtų kliūtis, nes apklausos rodo, kad abiejų kandidatų šansai nugalėti – apylygiai.

„Peržengti finišo liniją“

K. Harris taip pat siekė mesti iššūkį D. Trumpui, kai praėjusią savaitę paskelbė pranešimą apie savo, kaip teigiama, puikią sveikatą.

Tačiau buvusio prezidento kampanija tvirtino, jog jis taip pat yra „puikios sveikatos, kad galėtų būti vyriausiuoju vadu“, nors ir nepaviešino naujų medikų išvadų.

Antros kadencijos JAV prezidento poste siekiantis respublikonas šeštadienį atrėmė K. Harris kaltinimus ilga kalba Pensilvanijoje, o ankstesnę dieną pasakė, esą ji „neturi zuikio energijos“.

Paskutines kampanijos dienas svyruojančiosiose valstijose leidžia ne tik abu kandidatai, bet ir jų šalininkės garsenybės.

„Tesla“ ir „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) asmeniškai prisidėjo prie D. Trumpo rinkimų kampanijos Pensilvanijoje ir surengė keletą renginių šioje valstijoje.

Kalbėdamas pietrytiniame Harisbergo mieste jis paskelbė, kad pradės atsitiktine tvarka dalyti piniginius prizus – po 1 mln. dolerių kiekvieną dieną iki lapkričio 5-osios – registruotiems valstijos rinkėjams, pasirašiusiems jo organizacijos peticiją.

K. Harris irgi pasikvietė į pagalbą žvaigždžių – popmuzikos atlikėjus Lizzo (Lizo) ir Usherį (Ašerį).

Lizzo sulaukė garsaus palaikymo, kai Detroite vykusiame mitinge pareiškė, kad Jungtinės Valstijos daugiau nei pasirengusios pirmai moteriai prezidento poste.

Viena iš didžiausių Atlantos žvaigždžių Usheris sakė rinkėjams besitikintis, kad jie padės K. Harris „kampanijai peržengti finišo liniją“ Džordžijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito