Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ruošia sankcijas Lenkijos valdantiesiems? Parengti trys variantai

JAV grasina nubausti Lenkiją, jei ji neatšauks šią savaitę Seime priimto įstatymo dėl žiniasklaidos savininkų, kuris kritikuojamas Vašingtone. Vadinamasis „branduolinis“ planas – asmeninės sankcijos šalies prezidentui, premjerui ir valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) lyderiui, rašo portalas RMF24.
M.Morawieckis ir J.Kaczynskis
M.Morawieckis ir J.Kaczynskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Portalo šaltinių teigimu, JAV vyriausybė neslepia susirūpinimo ir pykčio dėl įstatymo, kurį laiko kėsinimusi ne tik į amerikiečių investicijas Lenkijoje, bet ir į pagrindines demokratines vertybes.

Lenkijos parlamento žemieji rūmai anksčiau šią savaitę pritarė naujam įstatymui, uždrausiančiam subjektams iš Europos ekonominei erdvei nepriklausančių šalių valdyti Lenkijos žiniasklaidos bendrovių kontrolinius akcijų paketus.

Įstatymo projektas sulaukė aštrios kritikos iš Briuselio bei Vašingtono ir išprovokavo Lenkijoje demonstracijas už žiniasklaidos laisvę.

Pasak RMF24, daug JAV politikų asmeniškai domisi situacija Lenkijoje. Antai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas daug prisidėjo prie to, kad Lenkija buvo priimta į NATO, ir turi lenkiškų šaknų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

A.Blinkenas šią savaitę įspėjo, kad teisės aktas, kurio dar laukia iššūkis opozicijos kontroliuojamame Senate, potencialus prezidento Andrzejaus Dudos veto ir galima kelionė į Konstitucinį Tribunolą, „kelia grėsmę žiniasklaidos laisvei ir gali pakenkti gerai investicinei aplinkai Lenkijoje“.

„Amerikiečius nuvylė ir naujas įstatymas, faktiškai blokuosiantis po Antrojo pasaulinio karo konfiskuoto nekilnojamojo turto restituciją, kurį kritikuoja ir Izraelis. Todėl politikai Vašingtone mano, kad reikia plačių sankcijų Lenkijai“, – rašo RMF24.

Esą svarstomi keli signalai, kuriuos būtų galima pasiųsti Varšuvai. Pirmasis būtų labiau simbolinis – nepakviesti Lenkijos į gruodį JAV prezidento Joe Bideno organizuojamo virtualaus demokratijų forumo.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Šiam nuotoliniam susitikimui jau ruošiamasi – ekspertai diskutuoja, kaip užkirsti kelią autoritarizmui, kovoti su korupcija ir efektyviau ginti žmogaus teises. Vašingtone esą norima parodyti nuomonę apie demokratijos būklę Lenkijoje.

Antruoju signalu esą galėtų tapti Lenkijos planuojamo tankų „Abrams“ įsigijimo užblokavimas. Varšuva liepos viduryje pranešė, kad ketina iš JAV nusipirkti 250 šių tankų už 5 mlrd. eurų. Bet kadangi Amerikos pusė derybų dėl tokio sandorio nekomentuoja, jas būtų įmanoma įšaldyti.

Opozicija sako, kad teisės aktu norima užčiaupti „Discovery Inc.“ priklausantį naujienų kanalą TVN24, nevengiantį aštriai kritikuoti Lenkijos vyriausybę.

Galiausiai trečiasis variantas būtų „branduolinis“ – asmeninės sankcijos pagrindinei dabartinei Lenkijos politinei vadovybei.

Sankcijos būtų skelbiamos prezidentui A.Dudai, premjerui Mateuszui Morawieckiui ir PiS pirmininkui Jaroslawui Kaczynskiui. Pasak RMF24 šaltinių, svarstoma uždrausti šiems pareigūnams atvykti į JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

Vyriausybė Varšuvoje tvirtina, kad prieštaringuoju įstatymu siekiama užkirsti kelią priešiškoms valstybėms daryti netinkamą įtaką Lenkijoje.

Tačiau opozicija sako, kad šiuo teisės aktu norima užčiaupti „Discovery Inc.“ priklausantį naujienų kanalą TVN24, nevengiantį aštriai kritikuoti šalies vyriausybės.

Priėmus šį įstatymą „Discovery Inc.“ tektų parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN valdo daug kanalų, tarp jų TVN24.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas