Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
19:18 /20:43

JAV ruošiasi į Izraelį siųsti priešraketinę sistemą THAAD

Pentagonas sekmadienį pranešė, kad nusiųs Izraeliui didelio aukščio priešraketinę sistemą ir JAV karinę įgulą, kad padėtų sąjungininkui apsisaugoti nuo galimų Irano raketų atakų.
HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nurodymu gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) „leido dislokuoti (...) THAAD bateriją ir su ja susijusią JAV karinio personalo įgulą Izraelyje, kad padėtų sustiprinti Izraelio oro gynybą po precedento neturinčių Irano atakų prieš Izraelį balandžio 13 ir spalio 1 dienomis“, sakoma Pentagono spaudos sekretoriaus Pato Ryderio (Peto Raiderio) pranešime.

„Šiais veiksmais pabrėžiamas tvirtas Jungtinių Valstijų įsipareigojimas ginti Izraelį ir Izraelyje esančius amerikiečius nuo bet kokių tolesnių Irano balistinių raketų atakų“, – sakė P. Ryderis.

Toks pranešimas nuskambėjo nepaisant to, kad Iranas perspėjo Vašingtoną nesiųsti amerikiečių pajėgų į Izraelį.

Irano užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) atkreipė dėmesį į pranešimus, kad JAV svarsto galimybę dislokuoti pajėgas.

Manoma, kad Izraelis rengiasi kariniam atsakui į spalio 1-ąją Irano surengtą ataką, kai šis į Izraelį paleido maždaug 180 raketų.

Kol kas neaišku, iš kur būtent THAAD baterija bus atsiųsta. Praėjusių metų pabaigoje, po 2023 metų spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojų surengto išpuolio prieš Izraelį, JAV dislokavo vieną iš šių baterijų Artimuosiuose Rytuose kartu su papildomais „Patriot“ batalionais, kad sustiprintų JAV pajėgų apsaugą regione.

P. Ryderis taip pat sakė, kad 2019 metais JAV nusiuntė THAAD bateriją į Izraelį mokymams.

Remiantis Kongreso tyrimų tarnybos balandžio ataskaita, kariuomenė turi septynias THAAD baterijas. Paprastai kiekvieną jų sudaro šešios ant sunkvežimių sumontuotos paleidimo sistemos, 48 perėmėjai, radijo ir radiolokacinė įranga, o joms valdyti reikia 95 karių.

THAAD laikoma papildoma sistema prie „Patriot“, tačiau ji gali ginti didesnę teritoriją. Ji gali smogti taikiniams 150-200 km atstumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas