Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV Senate – teisėjo Bretto Kavanaugh ir jį lytiniu smurtu kaltinančios Ch.B.Ford akistata

JAV Senate ketvirtadienį sprendžiamas Bretto Kavanaugho, teisėjo, nominuoto į Aukščiausiojo Teismo teisėjus, likimas. Prieš Amerikos įstatymus leidėjus liudija tiek pats B.Kavanaughas, tiek lytiniu smurtu jį kaltinanti Christine Blasey Ford, skelbia „The Guardian“.
Christine Blasey Ford
Christine Blasey Ford / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ch.B.Ford rugsėjo viduryje pirmą kartą viešai apkaltino kandidatą į JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjus praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje panaudojus prieš ją lytinį smurtą.

B.Kavanaughas netrukus paneigė minimą incidentą, bet kadangi balsavimas dėl jo paskyrimo patvirtinimo artėja, o klausimas – politinis, tiek teisėjui, tiek Ch.B.Ford tenka liudyti Senato Teismų komitete.

Ch.B.Ford senatoriams sakė „labai bijanti“ liudyti, bet jaučianti „pilietinę pareigą“ tai padaryti.

„Šiandien esu čia, nes noriu čia būti. Aš labai bijau“, – duodama parodymus Senato Teismų komitetui sakė Ch.B.Ford, kaltinanti teisėją ją užpuolus per vieną moksleivių vakarėlį 1982 metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Brettas Kavanaugh
„Scanpix“/AP nuotr./Brettas Kavanaugh

„Manau, kad mano pilietinė pareiga yra papasakoti, kas man atsitiko, kai mes su Brettu Kavanaughu mokėmės mokykloje“, – paaiškino moteris trūkinėjančiu balsu. Atrodė, kad ji sunkiai tvardo ašaras.

Ch.B.Ford pasakojo, kad „akivaizdžiai girtas“ B.Kavanaughas ir jo draugas Markas Judge'as įstūmė ją į miegamąjį ir užrakino duris. Po to B.Kavanaughas bandė ją nurengti.

„Maniau, kad jis mane išprievartaus“, – kalbėjo moteris įstatymų leidėjams.

Ch.B.Ford, kuri pati priklauso Demokratų partijai, anksčiau interviu „The Washington Post“ papasakojo, kad vieną vasarą 9-ajame dešimtmetyje B.Kavanaughas ir jo draugas, kurie abu buvo girti, užspeitė ją miegamajame per paauglių vakarėlį vienuose namuose Montgomerio apygardoje šalia Vašingtono.

Anot profesorės, B.Kavanaughas prispaudė ją prie lovos, o jo draugas stebėjo. Kaip teigia Ch.B.Ford, B.Kavanaughas ją grabinėjęs ir bandęs nuplėšti jos ištisinį maudymosi kostiumėlį ir viršutinius drabužius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christine Blasey Ford
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christine Blasey Ford

Kai ji bandė šauktis pagalbos, B.Kavanaughas ranka užspaudė jai burną. „Galvojau, kad jis galėtų mane netyčia nužudyti“, – sakė Ch.B.Ford, kuriai dabar 51 metai ir kuri gyvena Kalifornijos šiaurėje.

„Jis bandė užpulti mane ir nuplėšti mano drabužius“, – sakė profesorė.

Galiausiai jai pavykę pasprukti, kai kitas B.Kavanaugho klasės draugas iš prestižinės privačios mokyklos Markas Judge'as užšoko ant jų ir visi jie nusirito. Tuomet jai pavykę išbėgti iš kambario, užsirakinti vonioje ir netrukus pabėgti iš namo.

Ch.B.Ford pridūrė, kad apie užpuolimą tylėjo iki 2012-ųjų, kai su vyru ėmė lankyti porų konsultacijas pas psichologą ir apie tai papasakojo.

B.Kavanaughas, konservatyvaus teisėjo, paskyrimas į Aukščiausiąjį Teismą labai svarbus JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kuris jį gina, ir visai Respublikonų partijai, skelbiančiai, kad kaltinimai yra „šmeižto kampanija“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Apie nederamą B.Kavanaugho elgesį po Ch.B.Ford prabilo dar dvi moterys, negana to, trečiadienį paaiškėjo, kad Senato tyrėjai analizuoja ketvirtos moters pasakojimą apie teisėjo veiksmus.

B.Kavanaughas komitete, kurį sudaro 11 respublikonų ir 10 demokratų, liudys po Ch.B.Forf. Pastarosios tuomet bus paprašyta palikti salę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas