Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 28 /13:58

JAV sinagogoje per antisemitinį išpuolį 11 žmonių nušovusiam R.Bowersui gresia mirties bausmė

Per šaudymą vienoje sinagogoje Pensilvanijos valstijos Pitsbergo mieste šeštadienį žuvo vienuolika žmonių, o dar šeši buvo sužeisti, pareiškė miesto viešojo saugumo tarnybos vadovas Wendellas Hissrichas.
Robertas Bowersas
Robertas Bowersas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prokuratūra patvirtino, kad suimtasis yra 46 metų amžiaus Robertas Bowersas, kurio veiksmai, pasak JAV prokuroro Pensilvanijos Vakarų apygardoje Scotto Brady, „parodė tai, kas yra blogiausia žmonijoje“.

Įsiveržęs į konservatyvių žydų kongregacijos sinagogą „Tree of Life“ („Gyvybės medis“), kur vyko vardo suteikimo kūdikiui ceremonija, užpuolikas, pasak liudininkų, sušuko: „Visi žydai privalo mirti!“

Po susišaudymo su policija jis buvo suimtas ir perkeltas į ligoninę.

Tuo tarpu prokurorai sinagogos užpuolikui, kuris įvykdė daugiausiai aukų pareikalavusį antisemitinį išpuolį naujausioje JAV istorijoje, pareiškė 29 kaltinimus federaliniais smurtiniais ir su šaunamaisiais ginklais susijusiais nusikaltimais, įskaitant 11 kaltinimų panaudojus šaunamąjį ginklą nužudymui ir 11 kaltinimų mirtimi pasibaigusiu trukdymu atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Pasak pareigūnų, už šiuos nusikaltimus R.Bowersui gali būti skirta mirties bausmė.

Prezidentas Donaldas Trumpas pasmerkė šį antisemitinį išpuolį, kurį pavadino masinėmis žudynėmis, o jo dukra Ivanka, kuri yra atsivertusi į judaizmą, pareiškė: „Amerika yra stipresnė už vieno pamišusio fanatiko ir antisemito veiksmus.“

„Šis piktybinis antisemitinis išpuolis yra išpuolis prieš mus visus“, – pareiškė D.Trumpas per rinkimų kampanijos mitingą Ilinojaus valstijoje, kur jis sulaukė pritariančių rėmėjų šūksnių, kai pažadėjo užtikrinti, kad už tokius nusikaltimus būtų visada skiriama mirties bausmė.

„Privalome kartu su mūsų žydų broliais ir seserimis nugalėti antisemitizmą ir sutriuškinti neapykantos jėgas“, – pareiškė jis.

JAV prezidentas pridūrė, jog netrukus nuvyks į Pitsbergą, kur vėlų šeštadienio vakarą prie sinagogos susirinko šimtai žmonių, kad žvakių šviesoje paminėtų žuvusiuosius.

Prezidentas taip pat nurodė, kad, siekiant pagerbti aukas, iki spalio 31 dienos saulėlydžio visos vėliavos Baltuosiuose rūmuose ir viešosiose vietose, karinėse bazėse ir karinio jūrų laivyno bazėse bus nuleistos iki pusės stiebo.

Popiežius išpuolį pavadino „nežmonišku smurto aktu“

Popiežius Pranciškus mirtiną išpuolį prieš sinagogą Jungtinėse Valstijose sekmadienį pavadino „nežmonišku smurto aktu“.

Jis pridūrė „palaikąs žydų bendruomenę“.

Šios šaudynės yra mirtiniausias antisemitinis išpuolis naujausioje JAV istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas