Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV siūlo 10 mln. JAV dolerių atlygį už informaciją apie kišimąsi į rinkimus

Likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų, JAV valstybės departamentas siūlo iki 10 mln. JAV dolerių (9,2 mln. eurų) atlygį už informaciją, leisiančią nustatyti bet kokį užsienio asmenį ar organizaciją, dalyvaujančią kišantis į rinkimus.
OLIVIER TOURON / AFP
OLIVIER TOURON / AFP

Departamento programos „Atlygis už teisingumą“ pranešime konkrečiai išskiriama Rusijos žiniasklaidos organizacija „Rybar“, kuri, anot jos, naudojasi socialiniais tinklais, kad „sėtų nesantaiką, skatintų socialinį susiskaldymą, kurstytų atskirų partijų šalininkų ir rasinę nesantaiką bei skatintų neapykantą ir smurtą Jungtinėse Valstijose“.

„Rybar“ ir Rusijos valdžia į šį pranešimą kol kas nereagavo.

Valstybės departamentas teigė, kad „Rybar“ platformoje „X“ įkūrė kanalą „TexasvsUSA“ ir naudojosi juo prieš JAV rinkimus, kad išnaudotų Teksaso sieną kertančių dokumentų neturinčių migrantų problemą.

Jis teigė, kad „Rybar“ taip pat naudojo socialinės žiniasklaidos kanalus #HOLDTHELINE ir #STANDWTHTEXAS prorusiškai propagandai skleisti.

Departamento teigimu, „Rybar“ gauna finansavimą iš Rusijos gynybos pramonės organizacijos „Rostec“, kuriai JAV Iždo departamentas 2022 metais paskelbė sankcijas.

„Rybar“ remiasi „Rostec“ ryšiais ir finansavimu, kad sustiprintų Rusijos karinius pajėgumus ir skleistų prorusiškus ir antivakarietiškus naratyvus“, – sakoma pranešime.

Pranešime visi, turintys atitinkamos informacijos – ypač apie devynis pranešime įvardytus asmenis, kurie, kaip teigiama, padėjo vykdyti „Rybar“ „piktybinės įtakos operacijas“, susijusias su JAV rinkimais, – raginami susisiekti su programos pasitikėjimo linija.

„Rybar“ valdo kanalą „Telegram“ platformoje, kuris yra populiarus karui Ukrainoje pritariančioje Rusijos vadinamojoje „Z“ bendruomenėje ir kuris turi 1,3 mln. sekėjų.

Vienas iš „Rybar“ įkūrėjų yra Michailas Zvinčukas, buvęs Rusijos specialiųjų pajėgų narys ir buvęs gynybos ministerijos darbuotojas, kuriam nuo 2023 metų birželio taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

Kasdien teikdamas pranešimus apie įvykius mūšio lauke Ukrainoje, jis tapo vienu žymiausių ir įtakingiausių Rusijos karinių tinklaraštininkų.

2024 metų balandį M. Žvinčukas paskelbė apie „Rybar“ žiniasklaidos mokyklos Serbijoje atidarymą ir platformoje „Telegram“ parašė: „Mes ilgai studijavome Vakarų metodus, kaip vesti informacinį karą prieš mus.“

„Dabar atėjo metas pritaikyti savo žinias ir išmokyti savo bendraminčius tinkamų metodų“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai „tik pradžia“ šios propagandos strategijos Vakarų šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito