Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV šnipų prievaizdai neskuba laiminti CŽV išvadų dėl Rusijos programišių

JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnyba neskuba sutikti su Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vertinimu, esą Rusijos programišiai kibernetinėmis atakomis per Amerikos prezidento rinkimus siekė padėti Donaldui Trumpui nugalėti, rašo „Reuters“.
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnyba, po kurios skėčiu telpa visos 17 JAV žvalgybos tarnybų, esą nesiginčija su CŽV vertinimu, kad Rusijos programišiai apskritai kišosi į rinkimų kampaniją. Tačiau įrodymų, kad Maskva siekė padėti D.Trumpui įveikti Hillary Clinton, neva trūksta.

Šios tarnybos, kuriai vadovauja Jamesas Clapperis, santūri reakcija į CŽV išvadas gali paskatinti išrinktąjį prezidentą D.Trumpą vėl užsipulti žvalgybininkus, kurių vertinimą jis savaitgalį jau pavadino „absurdišku“.

D.Trumpas iki šiol nesutinka su teiginiais, kad Rusijos programišiai veikė Amerikoje per prezidento rinkimų kampaniją, ir teigia, jog tam nėra jokių įrodymų.

D.Trumpas iki šiol nesutinka su teiginiais, kad Rusijos programišiai veikė Amerikoje per prezidento rinkimų kampaniją.

„Nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnyba neteigia, kad valdyba (CŽV, – red.) klysta. Teigia tik tai, kad CŽV negali įrodyti ketinimo“, – „Reuters“ teigė vienas JAV pareigūnas.

Jis pridūrė, jog tokią pat išvadą – kad Rusija veikė D.Trumpo naudai – padarė ir Federalinis tyrimų biuras (FTB), pagal kurio standartus bet kokioje byloje reikia surinkti tiek įrodymų, kad ji nežlugtų teisme.

Pritarta specialiam tyrimui

JAV vyriausybė dar spalį formaliai apkaltino Rusiją vykdant kibernetinių atakų prieš Amerikos politines organizacijas kampaniją. Prezidentas Barackas Obama teigė įspėjęs Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl pasekmių.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas

O CŽV jau po rinkimų, kuriuos laimėjo D.Trumpas, nustatė, kad rusų programišiai stengėsi padėti milijardieriaus kampanijai ir sutrukdyti H.Clinton.

Esą pirmoje metų pusėje taikytasi ir į respublikonų politines organizacijas, bet tada – kaip tik D.Trumpui laimėjus respublikonų pirminius rinkimus – fiksuoti išpuoliai tik prieš demokratus. Negana to, pavogti demokratų elektroniniai laiškai atsidūrė pas „WikiLeaks“ aktyvistus, kurie ėmė juos skelbti.

„CŽV išvada paremta faktu, kad rusai įsilaužė ir pas demokratus, ir pas respublikonus, tačiau tik demokratų duomenys buvo nutekinti. Užsikabinta už labai plonos nendrės“, – „Reuters“ tvirtino šaltinis.

Su tuo sutiko ir įtakingas respublikonas senatorius Johnas McCainas: „Akivaizdu, kad rusai įsilaužė į mūsų kampanijas. Bet nėra jokios informacijos, esą jie stengėsi padaryti įtaką rinkimų baigčiai. Todėl mums reikia tyrimo Kongrese.“

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas McCainas
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas McCainas

J.McCainas kartu su dar trimis senatoriais jau paragino atlikti abiejų didžiųjų partijų vadovaujamą tyrimą, įskaitant viešas liudytojų apklausas, kad būtų nustatyta, kas įvyko. Po užtrukusių dvejonių tokiam tyrimui pritarė ir Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas