Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV spartina planus Europoje dislokuoti patobulintas branduolines bombas

Jungtinės Valstijos paspartino tikslesnės savo pagrindinės branduolinės bombos versijos dislokavimą NATO bazėse Europoje, teigiama JAV diplomatiniame laiške. Tai patvirtina ir du su šiuo klausimu susipažinę asmenys, norėję išlikti anonimais, rašo leidinys „Politico“.
JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija
JAV kariai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Modernizuota B61-12 iš oro numetama bomba, kuri iš pradžių buvo numatyta atvežti kitų metų pavasarį, dabar planuojama atvežti šių metų gruodį. Apie tai šį mėnesį per uždarą susitikimą Briuselyje NATO sąjungininkams pranešė JAV pareigūnai, rašo leidinys.

Šis žingsnis, kuris apima senesnių ginklų pakeitimą naujesne įvairiose saugyklose Europoje, atliekamas padidėjus įtampai dėl Rusijos grasinimų panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje ir didėjant susirūpinimui, kad Vakarai turi padaryti daugiau, kad atgrasytų Maskvą nuo šios raudonosios linijos peržengimo.

Atominių ginklų atgabenimo ankstinimas nustebino ir tuo pačiu verčia baimintis, kad šis žingsnis gali dar labiau pakurstyti ir taip pavojingą situaciją Europoje, svarsto situaciją sekantys ekspertai.

Pranešimas per susitikimą Briuselyje buvo paskelbtas likus kelioms dienoms iki NATO kasmetinių branduolinių pratybų, vadinamų „Steadfast Noon“, pradžios. Dvi savaites truksiančios pratybos baigiasi sekmadienį, jose dalyvauja apie 70 orlaivių.

Trečiadienį Rusija taip pat surengė branduolines pratybas, kurias jos gynybos vadas apibūdino kaip imituojančias „masyvų branduolinį smūgį“, kuris, pasak Kremliaus, būtų atsakas į branduolinę ataką prieš Rusiją.

„Būtų keista skubėti. Jie sakė, kad į šią situaciją nereaguojame branduoliniais ginklais. Nemanau, kad jie nori eiti šiuo keliu“, – sakė Hansas Kristensenas, Amerikos mokslininkų federacijos Branduolinės informacijos projekto direktorius, atidžiai stebintis šią programą.

Gruodžio mėnesį pasiųstų pirmųjų bombų žinia gali būti labiau nukreipta į Europos sąjungininkus, kurie jaučiasi ypač pažeidžiami Maskvos.

„Spėju, kad tai labiau skirta NATO nei Rusijai. Ten jau yra [senesnių] B61 naikintuvų. Rusai tai žino. Jie puikiai veikia. Naujieji bus naujesni, bet iš tikrųjų tai nėra toks didelis skirtumas. Tačiau tai gali būti būdas užtikrinti sąjungininkus, kai jie jaučia ypatingą Rusijos keliamą grėsmę“, – sakė nusiginklavimo grupės „Ploughshares Fund“ politikos direktorius Tomas Collina.

Du žmonės, susipažinę su būsimos karinės siuntos į Europą klausimu, patvirtino diplomatiniame laiške nurodytą pagreitintą terminą. Jie prašė neminėti jų pavardžių dėl šio klausimo jautrumo, rašo „Politico“.

„Atsižvelgiant į didėjantį Rusijos branduolinės retorikos garsumą ir mastą, dalis sąjungininkių paprašė tęsti konsultacijas NATO, kad būtų užtikrintas nuolatinis pasirengimas“, – sakome tame laiške.

Tačiau T.Collina įspėja, kad bet kokie su branduoline sritimi susiję veiksmai, kad ir kokie kuklūs jie būtų, gali turėti nenumatytų pasekmių.

„Tai gali sukelti eskalaciją. Pamatysime“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas