Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV tyliai uždegė žalią šviesą: prireikus Kyjivas gali smogti Rusijoje ir už Charkivo ribų

JAV pranešė Ukrainai, kad ji gali naudoti amerikiečių tiekiamus ginklus, kad smogtų bet kokioms Rusijos pajėgoms, puolančioms iš kitos sienos pusės, o ne tik toms, kurios yra regione netoli Charkivo, pranešė leidinys „Politico“, remdamasis pareigūnais.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis subtilus pranešimo pakeitimas, kuris, kaip tvirtina pareigūnai, nėra politikos pakeitimas, įvyko praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai JAV tyliai leido Kyjivui smogti Rusijos teritorijoje, atsakant į tarpvalstybinį Charkivo miesto puolimą. Tuo metu JAV pareigūnai pabrėžė, kad ši politika, be kitų apribojimų, apsiribojo Charkivo regionu.

Nuo to laiko Ukrainos pajėgos bent kartą panaudojo amerikietiškus ginklus smogdamos Rusijai, sunaikindamos taikinius Belgorodo mieste, ir sugebėjo sulaikyti Rusijos puolimą. Tačiau Ukrainos ir kitų Europos šalių pareigūnai spaudė JAV dar labiau sušvelninti apribojimus ir leisti Ukrainai smogti bet kurioje Rusijos vietoje.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas antradienį televizijai PBS sakė, kad susitarimas su Ukraina dėl amerikietiškų ginklų šaudymo į Rusiją apima „bet kur, kur Rusijos pajėgos peržengia sieną iš Rusijos pusės į Ukrainos pusę ir bando užimti papildomą Ukrainos teritoriją“.

Pastarosiomis dienomis Rusija nurodė, kad netrukus gali imtis veiksmų šiaurės rytiniame Sumų mieste, kuris taip pat yra netoli Rusijos sienos. Jei taip atsitiktų, ši politika būtų taikoma ir ten, sakė J.Sullivanas.

„Tai nėra susiję su geografija. Tai susiję su sveiku protu. Jei Rusija puola ar ruošiasi pulti iš savo teritorijos į Ukrainą, prasminga tik leisti Ukrainai smogti atsakomąjį smūgį pajėgoms, kurios puola ją iš kitos sienos pusės“, – sakė J.Sullivanas.

Du JAV pareigūnai, kuriems buvo suteiktas anonimiškumas, kad galėtų atvirai kalbėti apie diskusijas, tvirtino, kad leidimas Ukrainai smogti Rusijos viduje atsakant į atsakomąją ugnį iš bet kurios kitos sienos vietos nėra politikos pokytis nuo Charkivo sprendimo priėmimo. Iš pradžių šis žingsnis buvo apibūdintas tik vykstančio Charkivo puolimo kontekste, tačiau tai neatmetė galimybės smogti atsakomąjį smūgį į kitus tarpvalstybinius išpuolius, sakė vienas iš pareigūnų.



Vis dėlto J.Sullivano formuluotė gerokai skiriasi nuo to, ką JAV pareigūnai sakė gegužės mėnesį, kai buvo išsamiai aprašyta naujoji politika. Tuo metu vienas aukšto rango JAV pareigūnas sakė: „Prezidentas neseniai nurodė savo komandai užtikrinti, kad Ukraina galėtų naudoti JAV ginklus atsakomajam apšaudymui Charkive, kad Ukraina galėtų smogti atsakomąjį smūgį Rusijos pajėgoms, kurios smogia arba ruošiasi smogti.“

Politika neleisti tolimųjų smūgių Rusijos viduje „nepasikeitė“, pabrėžė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas