Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 16 /15:21

JAV Ukrainai gali perduoti moderniausius ginklus – dronus kamikadzes

JAV prezidento Joe Bideno administracija svarsto galimybę aprūpinti Ukrainą JAV pagamintais dronais žudikais – moderniausiomis valdomomis raketomis, kurios galėtų naikinti Rusijos rusų tankus ir artilerijos pozicijas už kelių kilometrų. Tai JAV transliuotojui „NBC News“ sakė du šiuo klausimu informuoti Kongreso pareigūnai.
„Switchblade 300“
„Switchblade 300“ / „AeroVironment“ nuotr.

Pareigūnai sakė, kad Baltieji rūmai svarsto, ar aprūpinti Ukrainą dronų nešamomis raketomis, vadinamomis „Switchblades“. Jos būtų naujo karinės pagalbos paketo, kurį J.Bidenas turėtų aptarti trečiadienį, dalis.

Vašingtono priemiestyje įsikūrusi kompanija „AeroVironment“ JAV specialiųjų operacijų vadavietei pardavė du ginklo variantus – „Switchblade 300“ ir „Switchblade 600“. „Switchblade 300“ skirtas tiksliems smūgiams į gyvąją jėgą, o didesnis „Switchblade 600“ skirtas tankams ir kitoms šarvuotoms transporto priemonėms naikinti.

VIDEO: Switchblade® 300 Loitering Missile and JUMP® 20 Medium Unmanned Aircraft System Integration

Gruodžio mėnesį „NBC News“ pranešė apie išskirtinę „Switchblade 300“ demonstraciją. Tuo metu „AeroVironment“ pareigūnai teigė, kad vyriausybė uždraudė jiems demonstruoti, kaip veikia „Switchblade 600“.

„AeroVironment“ atstovai neatsakė į prašymus pateikti komentarus.

„Mes palaikome savo sąjungininkus ir suverenias tautas, turinčias teisę ginti savo tėvynę ir gyvybę, kai šiai pagrindinei teisei iškyla grėsmė“, – sakoma bendrovės pareiškime, paskelbtame jos interneto svetainėje.

„Switchblade 300“
„Switchblade 300“

„Switchblades“ iš esmės yra išmaniosios bombos, kuriose įrengtos kameros, valdymo sistemos ir sprogmenys. Jas galima užprogramuoti taip, kad jos automatiškai smogtų taikiniams, esantiems už kelių kilometrų, ir jas galima nukreipti skraidyti aplink taikinius, kol ateis tinkamas laikas smogti. Bendrovė teigia, kad „Switchblade 600“ gali skristi 40 minučių ir iki 50 mylių.

„Switchblades“ iš esmės yra išmaniosios bombos, kuriose įrengtos kameros, valdymo sistemos ir sprogmenys.

Tai vienkartiniai ginklai, todėl jie vadinami „kamikadzėmis“. Tačiau jie yra daug kartų pigesni už JAV bepiločių orlaivių „Reaper“ šaudomas raketas „Hellfire“. Kai kuriais skaičiavimais, „Switchblade 300“ gali kainuoti vos 6 000 JAV dolerių.

„Switchblade 300“
„Switchblade 300“

Abu ginklus galima paruošti per kelias minutes ir paleisti iš vamzdžių. Jie skrenda daug greičiau nei Turkijos dronai „Bayraktar TB2“, kuriuos Ukraina naudoja darydama žalą Rusijai, ir, kaip spėjama, jie galėtų prasiskverbti pro Rusijos pajėgų oro gynybą.

Jei „Switchblade“ būtų perduotas Ukrainai, šis ginklas galėtų būti reikšmingiausias iš tų, kurie jau panaudoti šiame kare. JAV kariuomenė „Switchblade“ ribotomis aplinkybėmis naudojo Afganistane ir kitur, tačiau šio fakto neskelbė, teigė su šiuo klausimu susipažinę šaltiniai.

Dėl siūlomo susitarimo su Ukraina lieka daug klausimų, įskaitant tai, kiek JAV turi raketų atsargų, kaip greitai „AeroVironment“ gali pagaminti naujas raketas ir kiek ukrainiečių reikės apmokyti naudotis šiomis sistemomis.

„Switchblade 300“
„Switchblade 300“

Jungtinė Karalystė yra vienintelė užsienio šalis, kuriai iki šiol leista įsigyti „Switchblade“.

Apie tai informuoti šaltiniai teigė, kad Ukraina prašo J.Bideno administracijos ginkluotų dronų, prieštankinių raketų, elektroninio trukdymo įrangos ir raketų „žemė–oras“, galinčių smogti lėktuvams didesniame aukštyje.

Neseniai Vašingtonui pateiktame Ukrainos pageidavimų sąraše taip pat prašoma daugiau nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų „Stinger“ ir prieštankinių ginklų „Javelin“, kurie jau pasirodė esantys labai svarbūs kovojant su didesnėmis ir geriau ginkluotomis Rusijos pajėgomis, teigė šaltiniai, įskaitant du Europos diplomatus, susipažinusius su Kyjivo reikalavimais.

Šaltiniai teigė, kad Ukraina norėjo gauti pagalbą, kad galėtų sustiprinti savo elektroninio karo veiksmus prieš Rusiją, naudodama nestandartinę įrangą, įskaitant palydovinės navigacijos ir ryšių trikdymo įrangą bei antžeminį ryšį dronams prižiūrėti.

„Switchblade 600“
„Switchblade 600“

Kol kas neaišku, ar J.Bideno administracija patvirtins kai kuriuos prašymus dėl ginklų ir įrangos, įskaitant ginkluotus dronus ar prieštankines raketas. Anksčiau administracija stengėsi vengti tiekti ginklus, kuriuose naudojamos jautrios technologijos, nes jie gali patekti į Rusijos karių rankas arba pasirodyti nepraktiški, kai Ukrainos pajėgoms reikia įrangos, kurią būtų galima greitai pradėti naudoti po minimalaus apmokymo.

Administracijos pareigūnai taip pat nerimauja dėl veiksmų, galinčių padidinti tiesioginio NATO ir Rusijos konflikto riziką. Kai administracija atmetė pasiūlymą padėti Lenkijai nusiųsti į Ukrainą sovietinių laikų naikintuvus, Gynybos departamentas rėmėsi žvalgybos vertinimu, kuriame daroma išvada, kad toks žingsnis gali padidinti įtampą su Rusija.

J.Bideno administracija atsisakė pateikti komentarus.

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis turi pasakyti kalbą nuotoliniu būdu JAV Kongresui.

Antradienį respublikonų įstatymų leidėjai parašė laišką gynybos sekretoriui Lloydui Austinui ir valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, ragindami Baltuosius rūmus „nedelsiant“ panaudoti 3 mlrd. dolerių nepaprastąją karinę pagalbą, kurią neseniai patvirtino Kongresas.

Laiške, prie kurio pridėtas įslaptintas priedas, raginama pateikti daugelį Ukrainos prašomų prekių, įskaitant „nedidelius“ dronus, oro gynybos sistemas, saugaus ryšio įrangą ir daugiau prieštankinių ginklų „Javelin“ bei raketų sistemų „Stinger“.

Be to, įstatymų leidėjai iš Atstovų Rūmų ir Senato ragino administraciją aprūpinti Ukrainą granatsvaidžiais ir šaudmenimis, artilerijos sistemomis, raketų sistemomis, minosvaidžiais, geriamojo vandens sistemomis, dujokaukėmis ir cheminės apsaugos priemonėmis, taikikliais, maisto daviniais, pirmosios pagalbos rinkiniais ir kita įranga.

Laiške minimas veiksmingas nešiojamųjų prieštankinių ir priešlėktuvinių ginklų sistemų vaidmuo, tačiau teigiama, kad būtina papildyti amunicijos atsargas.

„Invazijai užsitęsus, Rusija reorganizuosis, papildys atsargas, konsoliduos savo pajėgas ir keis taktiką, siekdama smarkiai paspartinti savo žygį. Tikėtina, kad Ukrainos pajėgos turės vis sparčiau naudoti šiuos ir kitus ginklus, o tai reiškia, kad su kiekviena diena atsargų papildymo poreikis tik didės“, – rašė įstatymų leidėjai.

Praėjusią savaitę Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby sakė, kad JAV yra įsipareigojusios aprūpinti Ukrainą „tokiais pajėgumais, kurių, kaip žinome, ukrainiečiams reikia ir kuriuos jie puikiai naudoja“.

J.Kirby taip pat užsiminė apie diskusijas su NATO sąjungininkais, kurie turi rusiškos karinės įrangos, galinčios praversti Ukrainos kariuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas