Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV veteranai ir respublikonai priekaištauja D.Trumpui dėl priešpriešos su žuvusio kario šeima

JAV veteranų organizacijos ir respublikonai pirmadienį smerkė partijos kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo žodžių karą su žuvusio musulmono amerikiečio karo šeima, o šis skandalas tapo dar vienu pavyzdžiu, kad kai kurie milijardieriaus verslo magnato pareiškimai atrodo nepriimtini netgi jo paties stovyklai.
Khizras Khanas ir Ghazala Khan per demokratų nacionalinį suvažiavimą
Khizras Khanas ir Ghazala Khan per demokratų nacionalinį suvažiavimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausias ginčas supurtė JAV prezidento rinkimų kampaniją, likus 99 dienoms iki lapkritį vyksiančių rinkimų, kuriuose D.Trumpas susigrums su demokratų kandidate Hillary Clinton, kurią jis pirmadienį išvadino „velniu“.

Kritikuojantys pareiškimai plūdo iš pasipiktinusių veteranų organizacijų, kovos veiksmuose žuvusių karių artimųjų ir netgi prezidento Baracko Obamos.

Incidentas dominavo JAV žiniasklaidoje nuo praeito ketvirtadienio, kai pakistanietis imigrantas Khizras Khanas įaudrino Demokratų nacionalinį suvažiavimą savo kalba, reikšdamas pagarbą savo žuvusiam sūnui ir sakydamas, kad respublikonų kandidatas „nėra nieko paaukojęs“ dėl savo šalies.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Sekmadienį duodamas interviu televizijai „ABC Sunday“, D.Trumpas tvirtino „daug aukojęsis“, taip pat užsiminė, kad Kh.Khano žmonai, kuri jos vyrui sakant kalbą suvažiavime tylėdama stovėjo šalia jo, galbūt nebuvo leista pasisakyti.

Žuvusių JAV karių šeimos pliekė D.Trumpą už „atgrasius ir asmeniškai įžeidžiamus“ pareiškimus.

Pirmadienį D.Trumpas atnaujino puolimą, savo „Twitter“ žinutėje pareiškęs: „Ponas Khanas, kuris manęs nepažįsta, nuožmiai užsipuolė mane nuo demokratų suvažiavimo scenos, o dabar jis daro tą patį per visas televizijas. – Gražu!“

Dar 23 kitų žuvusių JAV karių šeimos pliekė D.Trumpą už „atgrasius ir asmeniškai įžeidžiamus“ pareiškimus.

„Mums atrodo, kad privalome pasisakyti ir pareikalauti, kad atsiprašytumėte Khanų, visų Auksinę žvaigždę turinčių šeimų, kurių nariai yra žuvę atlikdami karinę tarnybą, ir visų amerikiečių už savo įžeidžiamus ir, tiesą sakant, antiamerikietiškus komentarus“, – sakoma jų atvirame laiške.

Armijos kapitonas Humayunas Khanas žuvo per mirtininko sprogdintojo išpuolį Irake 2004 metais.

„Užsienio karų veteranai“ („Veterans of Foreign Wars“, VFW), didžiausia JAV karo veteranų organizacija, taip pat negailėjo rūsčių žodžių dėl D.Trumpo „peržengiančios ribą“ kritikos kritusio kario motinai.

„Rinkimų metai ar ne, VFW netoleruos nei vieno, plūstančio Auksinės žvaigždės šeimos narį už jo arba jos naudojimąsi žodžio arba saviraiškos laisve“, – sakė šios grupės lyderis Brianas Duffy.

D.Trumpo kampanijos partneris Mike'as Pence'as pirmadienį mėgino užgesinti milijardieriaus žodžių karą su Khanais, pareiškęs vienai įpykusiai motinai, kurios sūnus tarnauja oro pajėgose: „Capitonas Khanas yra Amerikos didvyris.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as

„Mes jį gerbiame ir gerbiame jo šeimą, kaip ir visas Aukso žvaigždės šeimas“, – per kampanijos renginį Karson Sityje Nevados valstijoje M.Pence'as sakė tai moteriai, kuri paklausė, kaip kandidatas į viceprezidentus gali toleruoti D.Trumpo „nepagarbą“.

Kai kurie įtakingi respublikonai palaikė D.Trumpo poziciją.

Vis dėlto nekilnojamo verslo magnato priešiškumas sutuoktiniams Khanams kelia didelį nerimą jo šalininkams, nes Aukso žvaigždę turinčios šeimos tradiciškai būdavo šventa ir neliečiama tema Amerikos politikos diskurse.

D.Trumpo komentarai supykdė senatorių Johną McCainą – buvusį karo belaisvį, iš kurio D.Trumpas yra pasišaipęs, kad jis leidosi sučiumpamas Vietname.

D.Trumpo komentarai supykdė senatorių Johną McCainą – buvusį karo belaisvį, iš kurio D.Trumpas yra pasišaipęs, kad jis leidosi sučiumpamas Vietname.

„Negaliu pakankamai nusakyti, kaip giliai nesutinku su pono Trumpo pareiškimu“, – J.McCainas rašo savo ilgame ir itin smerkiančio tono pranešime.

„Nors mūsų partija suteikė jam nominaciją į prezidento postą, tai nesuteikia besąlygiškos licencijos šmeižti tuos, kurie yra mūsų geriausieji“, – pridūrė jis.

Abiem pusėms kritikuojant viena kitą, Kh.Khanas apkaltino D.Trumpą islamofobija, peikdamas jo „neišmanymą ir aroganciją“. Kalbėdamas per televizijos NBC laidą, jis sakė, kad provokuojančio būdo milijardierius „gali atsikelti ir apjuodinti visą šalį“.

Ghazala Khan, kurią D.Trumpas peikė dėl to, kad ji tyliai stovėjo šalia vyro, kai šis kalbėjo apie jųdviejų sūnų, pirmadienį išdėstė savo poziciją dienraščio „The Washington Post“ pirmadienio numeryje.

„Nors nepasakiau nė žodžio, visas pasaulis, visa Amerika jautė mano skausmą“, – rašė ji.

D.Trumpas pasistengė labiau neužpykdyti kariškių šeimų, pirmadienį paskelbęs per „Twitter“, kad šis klausimas susijęs „ne su ponu Khanu, kuris visur sklaidosi dalydamas interviu, o su RADIKALIU ISLAMO TERORIZMU ir JAV. Būkit protingesni!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas