Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Jei ne jie, būtume jau negyvi“: Ukrainos kariai papasakojo, kokia Vakarų technika labai pasiteisino mūšio lauke

Ukrainos pajėgoms tęsiant kontrpuolimą prieš Rusiją, kai kurie kariai sako, kad amerikiečių tiekiamos transporto priemonės labai prisideda prie jų pažangos ir, dar svarbiau, gelbsti gyvybes. JAV nuo metų pradžios Ukrainos pajėgoms kaip pagalbos paketų dalį suteikė „Bradley Fighting Vehicle“, kurios buvo aktyviai naudojamos birželio pradžioje prasidėjusiame Ukrainos puolime. Ukrainos kariai 15min taip pat tvirtino, kad Vakarų technika ypač pasiteisino rengiant puolimą.
Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Du ukrainiečių kariai iš 47-osios brigados, Serhijus ir Andrijus, „ABC News“ pasakojo, kad jie ir jų įgula šiandien nebūtų gyvi, jei „Bradley“ nebūtų apsaugoję jų nuo mūšio kontrpuolimo pradžioje, kai į juos pataikė minosvaidžio minos, didelio kalibro ginkluotė ir dronai.

„Į mus pataikė kelis kartus, – sakė Andrijus, kuris vairavo vieną „Bradley“. – Jo dėka dabar stoviu čia. Jei būtume naudojęsi kokiu nors sovietiniu šarvuočiu, tikriausiai visi būtume žuvę po pirmojo smūgio. Tai puiki transporto priemonė.“

„Bradley“ ginkluoti 25 mm automatine patranka, 7,62 mm kulkosvaidžiu ir TOW raketų sistema, galinčia pataikyti į šarvuotus taikinius už daugiau nei trijų kilometrų.

Andrijaus ir Serhijaus brigada dalyvavo viename iš pirmųjų didelių puolimų, kuriame buvo panaudota daug Vakarų tiekiamos šarvuotos technikos ir kuris birželio pradžioje buvo surengtas prieš stipriai įtvirtintas Rusijos linijas Zaporižios srityje Pietų Ukrainoje.

Artėdami prie rusų pozicijų, saugomų tankiais minų laukais, ukrainiečių kariai beveik iš karto buvo smarkiai apšaudyti. Į automobilį, važiavusį už Andrijaus, pataikė atakos dronas, žuvo jo būrio vadas.

Tada į Andrijaus „Bradley“ pirmiausia pataikė 120 mm minosvaidžio sviedinys. Po to du 150 mm sviediniai pataikė į abu transporto priemonės šonus, pasakojo jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą

„Beveik visi mano vaikinai buvo sukrėsti, jie buvo labai dezorientuoti“, – sakė jis.

Tačiau viduje buvęs būrys išsilaisvino ir sugebėjo saugiai pasitraukti atgal į priedangą.

Rusijos gynybos ministerija paskelbė netoliese esančios teritorijos vaizdo įrašą, kuriame matyti keturi „Bradley“ ir vienas vokiškas tankas „Leopard 2A6“, apgadinti ir palikti po kito nesėkmingo 47-osios brigados puolimo.

Ukraina iki šiol prarado mažiausiai 24 „Bradley“, rodo atvirojo kodo interneto svetainė „Oryx“, kuri seka Ukrainos ir Rusijos technikos nuostolius.

Serhijus, kuris vairavo „Bradley“ per dar vieną netoliese vykusį puolimą, sakė, kad Rusijos pajėgos buvo labai gerai pasirengusios. Nepaisant to, kad jo transporto priemonė taip pat buvo smarkiai apgadinta, jis teigė, kad jis ir jo komanda per ataką išvengė didesnių sužeidimų, kai buvo viduje.

„Tai labai geras automobilis, jei esi viduje. Patikrinau pats su savo komanda. Tik vienas vaikinas patyrė smegenų sukrėtimą“, – sakė jis.

Wikipedia.org nuotr./M2A1 „Bradley“ operacijos „Audra dykumoje“ metu Irake (1991 m.)
Wikipedia.org nuotr./M2A1 „Bradley“ operacijos „Audra dykumoje“ metu Irake (1991 m.)

Kad Vakarų tiekiami šarvuočiai atlaiko rusų smūgius, 15min sakė ir 68 brigados karys Jevhenas Nazarenko. Jo brigada naudojo amerikietiškus šarvuočius „MaxxPro“, kai šturmavo tuo metu dar okupuotus Neskučnės, Blahodatnės kaimus.

„Turiu pastebėti, kad šturmuojant rusų pozicijas labai pasiteisino amerikietiškieji šarvuočiai „MaxxPro“. Jie labai tinka kovoti gyvenvietėse. Pasitaikė atvejų, kai išlaikydavo net tiesioginį pataikymą iš tanko. Būtent ant šių šarvuočių ir įlėkėme į kaimus. O ant jų dar sumontuotas kulkosvaidis. Rusai to nesitikėjo, o mes ėmėme naikinti visas jų pozicijas“, – papasakojo J.Nazarenko.

Ukraina iki šiol prarado mažiausiai 24 „Bradley“, rodo atvirojo kodo interneto svetainė „Oryx“, kuri seka Ukrainos ir Rusijos technikos nuostolius, vizualiai patvirtindama juos viešai prieinamose nuotraukose.

Serhijus ir Andrijus sakė, kad ukrainiečiams dažnai pavykdavo susigrąžinti daugelį per atakas sugadintų transporto priemonių. Pasak jų, viena iš jų transporto priemonių buvo atgauta ir panaudota dalims, kurios leido suremontuoti dar du „Bradley“.

Andrijus buvo paguldytas į ligoninę dėl smegenų sukrėtimo, tačiau po dienos iš jos išskubėjo nepaisydamas gydytojų rekomendacijų, pasiryžęs susigrąžinti savo transporto priemonę. Jis grįžo į mūšio lauką, kur „Bradley“ tebebuvo paliktas, ir aptikęs, kad jo variklis tebeveikia, sugebėjo jį išvaryti.

Karys teigė, kad, nepaisant sunkumų, tiki, jog Ukrainos kontrpuolimas bus sėkmingas.

„Manau, kad artimiausiu metu mums pavyks“, – sakė jis.

„Mes rasime jų silpnąją vietą“, – pritarė Serhijus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas